Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΚΚΕ

Μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκριναν συνταγματικό το νομοσχέδιο

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απορρίφτηκε χτες η αίτηση αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου, που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, αφού στη σχετική ψηφοφορία που έγινε οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου. Αναπτύσσοντας την πρόταση αντισυνταγματικότητας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής ανέφερε πως μία σειρά ρυθμίσεις του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου έρχονται σε αντίθεση με άρθρα του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, είναι αντίθετα με το άρθρο 22, που κατοχυρώνει την εργασία ως δικαίωμα προστατευόμενο από κράτος, το άρθρο 23 που κατοχυρώνει τη συνδικαλιστική ελευθερία και το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την ισότητα των πολιτών.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι διατάξεις του νόμου που είναι αντισυνταγματικές είναι αυτές που καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις στην παράγραφο 2 του άρθρου 1, αλλά και το άρθρο 2, το οποίο κυρώνει το νέο κανονισμό εργασίας του προσωπικού, ο οποίος όμως δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αλλες διατάξεις που σαφώς είναι αντισυνταγματικές είναι αυτές που επιβάλλουν με νόμο "πάγωμα" των μισθών, το ελαστικό και διακεκομμένο ωράριο, τις ατομικές συμβάσεις και τη δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων πέρα από την κύρια απασχόληση.

Επίσης, αυτές που επιβάλλουν αναδρομική κατάργηση δικαιωμάτων του νόμου 2271/94 και οι διατάξεις που ρυθμίζουν κατά παράβαση της αρχής της ισότητας τις εργασιακές τους σχέσεις έναντι εργαζομένων άλλων ΔΕΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ