Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Εισήγηση για κατάργηση του θεσμού των ενόρκων

Την κατάργηση του θεσμού των ενόρκων, που λειτούργησε αδιαλείπτως στη χώρας μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, με εξαίρεση τη διάρκεια της χούντας, θα εισηγηθεί ο αρεοπαγίτης Πέτρος Κακχαλής στην αυριανή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής θα προτείνει την κατάργηση ή την τροποποίηση του Μεικτού Ορκωτού συστήματος, έτσι ώστε η πλειοψηφία να ανήκει στους τακτικούς δικαστές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο θεσμός των ενόρκων ισχύει στη χώρα μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Θεσμοθετήθηκε από τη Γ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και ως αμιγές ορκωτό σύστημα ίσχυσε μέχρι την 21 - 4 - 1967. Με τη μεταπολίτευση καταργήθηκε το αμιγές σύστημα και καθιερώθηκε το μεικτό ορκωτό, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι ένορκοι (τέσσερις ένορκοι και τρεις τακτικοί δικαστές). Ο θεσμός των ενόρκων δεν ήταν άγνωστος ούτε στην αρχαία Ελλάδα. Τέτοια συμμετοχή υπήρχε στο Δικαστήριο της Ηλιαίας που είχε καθιερωθεί επί Σόλωνος. Επίσης, και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ισχύει ο θεσμός των ενόρκων.

Ως επιχειρήματα ο εισηγητής Π. Κακχαλής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αναφέρει ότι δήθεν δε συντρέχουν πλέον οι ιστορικοί και κοινωνικοί λόγοι, οι οποίοι στο παρελθόν έκριναν αναγκαία τη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην απονομή της δικαιοσύνης.

Τα "τρωτά στοιχεία" που θα επικαλεστεί ο εισηγητής θα είναι τα γνωστά επιχειρήματα, πως οι ένορκοι δεν έχουν την απαραίτητη νομική παιδεία και ότι είναι ανακόλουθο ο νομοθέτης να αναθέτει την εκδίκαση των ελαφρότερων υποθέσεων στους τακτικούς δικαστές, ενώ τις σοβαρότερες υποθέσεις να τις εμπιστεύεται στους ενόρκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ