Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν και... συναίνεση στο έγκλημα!
  • Υπερψήφιση του νομοσχεδίου διάλυσης της ΟΑ ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ
  • Αποκρατικοποίηση απαίτησε η ΝΔ

Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να... διαγωνίζονται για το ποιος προτείνει καλύτερους τρόπους εκποίησης της ΟΑ στο ξένο κεφάλαιο, έγινε η συζήτηση χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της "Ολυμπιακής". Η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του προτεινόμενου νόμου ζητώντας άμεση αποκρατικοποίηση. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

ΠΑΣΟΚ: Εκκλήσεις συναίνεσης

Με εκκλήσεις για συναίνεση έκλεισε την τοποθέτησή του ο κεντρικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Γκεσούλης,επιχειρώντας να παρουσιάσει το νομοσχέδιο διάλυσης της ΟΑ ως "το μοναδικό δρόμο σωτηρίας της". Οπως είπε υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: η εξυγίανση ή η πώληση της ΟΑ. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για "δημαγωγία και λαϊκισμό" τονίζοντας πως "το πρόβλημα απαιτεί σύνεση, εργασία, πρόγραμμα και υπευθυνότητα". Οσον αφορά τα προηγούμενα προγράμματα εξυγίανσης της ΟΑ που είχαν αποφασιστεί και δεν τηρήθηκαν, αρκέστηκε απλά στο να τα αναφέρει, λέγοντας άπλα ότι "ο εθνικός αερομεταφορέας εξακολούθησε και εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα".

ΝΔ: Κριτική στον τρόπο...

Εκκλήσεις για άμεση ιδιωτικοποίηση της ΟΑ έκανε χτες η Νέα Δημοκρατία ασκώντας κριτική στον... τρόπο και όχι στην ουσία του ξεπουλήματος και διάλυσης της εταιρίας, που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Πρόχειρο και χωρίς περιεχόμενο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Α. Χειμάρας,σημειώνοντας ότι τα ίδια χαρακτηριστικά διατηρεί ακόμα και μετά την κατάθεση των τροποποιήσεων από την πλευρά του υπουργού Μεταφορών.

Ασκησε έντονη κριτική στην πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια στην "Ολυμπιακή", κάνοντας λόγο για κομματικούς διορισμούς με στόχο τη δημιουργία εκλογικής πελατείας. Επίσης κατήγγειλε τη μη εφαρμογή του κανονισμού εργασίας του νόμου 2271/94 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ μέχρι και το τέλος του 1995. Παράλληλα έκανε λόγο για κρυφές συμφωνίες, που αφορούν στη μεταφορά της ΟΑ στο αεροδρόμιο των Σπάτων, η οποία θα κοστίσει - όπως είπε - μέχρι και 120 δισεκατομμύρια δραχμές, ανέφερε δε το όνομα της γερμανικής εταιρίας "Χόχτιφ".

Κατέληξε προτείνοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την υιοθέτηση των προτάσεων της ΝΔ για άμεση έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης της εταιρίας και εφαρμογή ενός κανονισμού "κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα". Οσο για τη μορφή της αποκρατικοποίησης, πρότεινε την ανεύρεση "στρατηγικού επενδυτή" μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

  • Μιλώντας χτες αργά το βράδυ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος,σημείωσε, μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο από το υπουργείο Μεταφορών, ότι... θα ψηφίσει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, θα το καταψηφίσει όμως επί της αρχής! Αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν αναζητεί ευθύνες από το ΔΣ της εταιρίας για τα μέχρι τώρα τεκταινόμενα στην επιχείρηση.
ΣΥΝ: Στην ΕΕ για... δικαίωση!

Για μεταφορά στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" "του κόστους του αναχρονισμού, της ανοργανωσιάς, της ρουσφετολογικής πρακτικής που επί χρόνια εφαρμόστηκαν στην "Ολυμπιακή"" έκανε λόγο ο εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης,προσθέτοντας πως "για μια φορά ακόμη ζητούνται θυσίες χωρίς καμιά εγγύηση ότι αυτές θα πιάσουν τόπο, ενώ απέτυχε το προηγούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης". Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ εφόσον με το νομοσχέδιο παραβαίνονται κοινοτικές οδηγίες.

ΔΗΚΚΙ: Εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ, Αναστάσιος Ιντζές,τονίζοντας πως "με το νομοσχέδιο ανατρέπονται διαδικασίες εργασιακών σχέσεων οι οποίες έχουν κατακτηθεί εδώ και 80 χρόνια. Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα και εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ