Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Σφάξιμο με το βαμβάκι

Επικαλούμενος νομικίστικους και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, έκανε για μια ακόμα φορά χτες καθαρό πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βγάλει από τη μέση με κάθε τρόπο τους ενοχλητικούς κομμουνιστές που διοικούν το δήμο. Αρνήθηκε να δώσει ακόμα κι αυτά που έχει άμεση ανάγκη ο δήμος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή από τις πλημμύρες

Αποφασισμένη να τσακίσει τη μοναδική δημοτική αρχή στη δυτική Αττική, που αντιστέκεται στην πολιτική της και αρνείται να μετατρέψει το Δήμο Ζεφυρίου σε παράρτημα της Εφορίας, εμφανίστηκε και χτες η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα.Ο εκ των εκλογομαγείρων του κυβερνητικού επιτελείου υφυπουργός έκανε χτες καθαρό πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αφήσει το Ζεφύρι να βουλιάξει στα προβλήματά του, ένα από τα οποία είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες, με κύριο όμως το οικονομικό πρόβλημα που κληροδότησε στη σημερινή δημοτική αρχή ο πρώην δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, μέσα από έναν υπέρογκο δανεισμό στον οποίο είχε προβεί.

Ενώ οι γειτονιές του δήμου στενάζουν από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες και ενώ το ταμείο του δήμου παραμένει κενό με καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση εντολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο αρμόδιος υφυπουργός εμφανίστηκε χτες ως Πόντιος Πιλάτος και νίβοντας τα χέρια του για τις αποκλειστικά κυβερνητικές ευθύνες, έστειλε τη δημοτική αρχή να αναζητήσει λύσεις οπουδήποτε αλλού. Στάση που ισοδυναμεί με εντολή προς τη δημοτική αρχή να φορολογήσει εδώ και τώρα και μάλιστα άγρια τους δημότες αν θέλει να ξεπεράσει το ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα, αφού μόνο για την αντιμετώπιση της καταστροφής από τις πλημμύρες χρειάζονται 40 εκατομμύρια! Σε συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κομμουνιστής δήμαρχος Γιάννης Λάπας και οι δημοτικοί σύμβουλοί που τον συνόδευαν ζήτησαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου με το ποσό των 40.000.000 για τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή μετά τις τελευταίες πλημμύρες. Ο υφυπουργός, ισχυρίστηκε πως το υπουργείο δεν έχει πλέον πόρους να διαθέσει! Επικαλέστηκε μάλιστα την ύπαρξη του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) που συστάθηκε με το νόμο για τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων ("Καποδίστριας") και στο οποίο, είπε, μεταβιβάστηκαν όλοι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση.

Ως "λύση" πέταξε το μπαλάκι στη στερημένη επίσης από πόρους Νομαρχία, ισχυριζόμενος ότι μπορούν να δοθούν χρήματα από το αποθεματικό του ταμείου της Συλλογικής Απόφασης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΣΑΤΑ).

Για το αίτημα να αρθεί η εντολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τις πληρωμές στο δήμο, ο υφυπουργός αρκέστηκε να προτείνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου, γνωρίζοντας όμως πως η όποια προσωρινή ρύθμιση δε λύνει το πρόβλημα.

Η απάντηση στη νέα κυβερνητική πρόκληση θα δοθεί μέσα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ