Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΠΑ
"Χαστούκι" σε κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Ιστορική για το συνδικαλιστικό κίνημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και "ηχηρό χαστούκι" στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη διπλή απόρριψη του κατάπτυστου "πρακτικού συμφωνίας", που συνομολόγησαν ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μιχ. Πέρρος και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Χρ. Νίκου με τη διοίκηση της εταιρίας.Το "πρακτικό της ντροπής", όπως το χαρακτηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΟΑ, πρώτα απορρίφθηκε από το ΔΣ της ΟΣΠΑ σε μυστική ψηφοφορία. Από τα 20 παρόντα μέλη της ομοσπονδίας (απουσίαζε μόνο ο Β. Γιαννακόπουλος,που μετείχε ως εκπρόσωπος των αεροσυνοδών - φροντιστών στο "διάλογο" με τη διοίκηση), 10 καταψήφισαν το "πρακτικό συμφωνίας", οχτώ τάχθηκαν υπέρ της υπογραφής του, ένας ψήφισε "λευκό", ενώ ο Γ. Παπαδημητρίου εξέφρασε αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία.

Το αρνητικό αποτέλεσμα, με βάση την απόλυτη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ της ομοσπονδίας (13 στους 21), από πολλούς θεωρήθηκε έκπληξη, αλλά ταυτόχρονα και πρόκριμα για την απόρριψη του "πρακτικού συμφωνίας" και από τους συνέδρους, ενώ άλλοι διατηρούσαν επιφυλάξεις, με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία της "πράσινης" παράταξης και στα μέλη του έκτακτου συνεδρίου (περίπου 65 σε σύνολο 110).

Με την αναγγελία του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ Μ. Πέρρο,το κλίμα άλλαξε άρδην. Η αγωνία συνέδρων, αλλά και πολλών εργαζομένων, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την κρίσιμη συνεδρίαση του έκτακτου συνεδρίου, έγινε με μιας ενθουσιασμός, που εκφράστηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και το κυρίαρχο σύνθημα που βροντοφωνάζουν οι εργαζόμενοι της ΟΑ στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις: "Αγώνας διαρκής είναι η απάντηση της "Ολυμπιακής"".

Αγωνιστικό κλίμα

Στο αγωνιστικό αυτό κλίμα άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου, με μόνη "παραφωνία" τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν μπορούσαν να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους γι' αυτή την εξέλιξη. Αλλοι γιατί έβλεπαν να πέφτει στο κενό η προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα για να "περάσει στα μαλακά" και σε κλίμα φαινομενικής συναίνεσης το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΟΑ και άλλοι απλά γιατί ήταν σε πλήρη δυσαρμονία με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Η προχτεσινή νύχτα φαινόταν "ατελείωτη". Σε κλίμα έντασης, ψυχολογικής πίεσης, αλλά και ελπίδων, η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο γραμμές, τη γραμμή του άνευ όρων συμβιβασμού και του αγώνα, συγκρούστηκαν μέχρι τέλους και το αποτέλεσμα που βγήκε τις πρώτες πρωινές ώρες δεν ήταν τίποτα λιγότερο απ' αυτό που τόσες μέρες τώρα απαιτούσαν οι 7.000 εργαζόμενοι της ΟΑ: Αγώνας μέχρι τέλους για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα, για ένα αύριο με δουλιά, αλλά και με αξιοπρέπεια.

Από νωρίς το απόγευμα, εκτός απ' τους εκλέκτορες, το χώρο κατέκλυσαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι, που με κάθε τρόπο απαιτούσαν και διαδήλωναν να μη γίνει δεκτό το επαίσχυντο "πρακτικό συμφωνίας". Το πρακτικό της υποταγής που είχε "μαγειρέψει" η διοίκηση της ΟΑ, μαζί με μια μερίδα της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στην ΟΣΠΑ, υπό την υψηλή εποπτεία της Χαριλάου Τρικούπη και το οποίο παρουσιάστηκε σαν πρόταση "διεξόδου".

Το αποτέλεσμα της κλειστής ψηφοφορίας στο ΔΣ της ΟΣΠΑ αναπτέρωσε τις ελπίδες των εργαζομένων και η ανακοίνωσή του στο Σώμα έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες απ' τους παρευρισκόμενους. Ομως, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, τα εκβιαστικά διλήμματα, πότε ανοιχτά και πότε συγκαλυμμένα, συνέχιζαν να πέφτουν στις ψυχές και το μυαλό των συνέδρων από ορισμένους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ. Με ιδιαίτερο και ύπουλο τρόπο διατυπώθηκαν απ' τον ίδιο τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ Μιχάλη Πέρρο,ο οποίος, παίρνοντας το λόγο, επιχείρησε για άλλη μια φορά - όπως έκανε άλλωστε και τις προηγούμενες μέρες - να στριμώξει και να τσαλαπατήσει τους συνέδρους."Θα μας πετσοκόψουν"

Η φράση του Σωκράτη Μαντζουράνη ότι "το πρακτικό συμφωνίας είναι μεν πιο έξυπνο, αλλά ταυτόχρονα πιο εκβιαστικό και πιο απάνθρωπο" (συγκριτικά με το νομοσχέδιο)" αποκάλυπτε και το βάρος της ψυχολογικής πίεσης που ασκούνταν στο συνέδριο και που συμπληρωνόταν με την κυνική διατύπωση "ή το δέχεστε ή το νομοσχέδιο ψηφίζεται ως έχει...".

Ενας - ένας οι ομιλητές σύνεδροι απέρριπταν το πρακτικό: "Δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε, δεν παζαρεύουμε τίποτα, καταψηφίζουμε". Χαρακτηριστικό είναι και αυτό που υπογράμμισε ο Σωκράτης Μαντζουράνης, αρχίζοντας την ομιλία του. "Σ' εμάς έπεσε, είπε, η μεγάλη ευθύνη να πούμε πρώτοι το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι". Ν' ανοίξουμε το δρόμο ή να τον κλείσουμε", ενώ, απευθυνόμενος στους συνέδρους της ΠΑΣΚΕ, τους κάλεσε να ταυτιστούν με την απάντηση που έχει δώσει η πλειοψηφία των εργαζομένων. "Η επόμενη μέρα, τόνισε, θα είναι δύσκολη, αλλά αν αποδεχτούμε το πρακτικό συμφωνίας θα την κάνουμε ακόμα δυσκολότερη, όχι μόνο για την ΟΑ, αλλά για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και ακόμα περισσότερο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα". Και αναρωτήθηκε: "Φαντάζεστε τι θα γίνει στα εργοστάσια αν συμφωνήσουμε; Θα τους ξεπαστρέψουν. Φαντάζεστε τι θα γίνει με μας, μετά τη μετεγκατάσταση στα Σπάτα; Θα μας πετσοκόψουν".

Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε και ο συνδικαλιστής Γ. Περιμένης απ' τους ιπτάμενους μηχανικούς: "Εάν δεν πούμε "όχι", θα δώσουμε τη χαριστική βολή στους ίδιους τους εαυτούς μας, αν το ψηφίσουμε θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάρρευση της εταιρίας".

"Μας θέλουν συνενόχους", προειδοποίησε κάποιος άλλος σύνεδρος. "Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Με το πιστόλι στον κρόταφο θέλει και την υπογραφή μας, απαιτεί την υποταγή μας και μαζί με τη δική μας την υποταγή όλου του συνδικαλιστικού κινήματος".

"Δε θα μου πουν εμένα τι θα ψηφίσω!"

Οσο περνούσε η ώρα, στους διαδρόμους και τα "πηγαδάκια" η αγωνία κορυφωνόταν. Το μεγάλο ζητούμενο: Τι θα κάνουν οι σύνεδροι; Οι πιέσεις μεγάλες, φανερές και παρασκηνιακές, αποτυπώνονταν στα πρόσωπα, στον τόνο της φωνής και τις χειρονομίες. Ακουγες και φράσεις με υπονοούμενα και γεμάτες αγανάκτηση: "Δε θα μου πουν εμένα τι θα ψηφίσω".

Ο Στέλιος Μανούσος από της ΕΣΚ θα καλέσει τον κόσμο "να σταθεί όρθιος" και στην ομιλία του κατέρριψε ένα - ένα τα σημεία της υποτιθέμενης συμφωνίας, που δεν έκαναν τίποτ' άλλο παρά να αναπαράγουν την ουσία του νομοσχεδίου, με κάποιες παραλλαγές, που, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Περασμένα μεσάνυχτα, το λόγο θα πάρει ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μιχάλης Πέρρος και, σε μια ύστατη και απεγνωσμένη προσπάθεια να περάσει το πρακτικό της ντροπής, θα επαναλάβει τις γνωστές κυβερνητικές απειλές. Δεν του βγήκε, όπως δε βγήκε και στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Στις 2 τα χαράματα, οι σύνεδροι έδωσαν την απάντησή τους, οι εκβιασμοί κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, με 60 ψήφους κατά και 39 μόνο υπέρ, το συνέδριο είχε κλείσει το δρόμο προς τους συμβιβασμούς, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα παράδειγμα προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και των άλλων ΔΕΚΟ. Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΟΑ είχε ξεπεράσει ακόμα ένα σκόπελο. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ