Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Τους θυμούνται μόνο στις πυρκαγιές

Εκπρόσωποι από 12 δασικούς συνεταιρισμούς συγκεντρώθηκαν στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν

Την ώρα που οι δασεργάτες κατέθεταν την αγωνία τους για το εργασιακό και ασφαλιστικό τους μέλλον, ελπίζοντας στη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης,απαντούσε στα αιτήματα του κλάδου, δίνοντας μαθήματα συνδικαλιστικής τακτικής, ενώ στο τέλος περιορίστηκε να αναγνωρίσει απλώς την... ύπαρξή τους.

Αυτά έγιναν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των δύο δασεργατικών συνεταιρισμών της περιοχής και τη συμμετοχή εκπροσώπων 10 συνεταιρισμών από άλλες περιοχές της χώρας, οι δασεργάτες περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργούνται μετά την κατάργηση του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας - Κτηνοτροφίας και Δασών, την ένταση του φαινομένου ίδρυσης εικονικών δασικών συνεταιρισμών, που λυμαίνονται τα έργα των δασαρχείων, τον περιορισμό των πιστώσεων για υλοτομία και την καθήλωση των συντάξεων σε επίπεδα πείνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκροτήθηκε και μια συντονιστική επιτροπή από τους 12 συνολικά συνεταιρισμούς που συμμετείχαν, η οποία επιφορτίστηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Αποφασίστηκε, επίσης, πως αν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν υπάρξει καμία θετική εξέλιξη, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ειδικά οι δύο συνεταιρισμοί, Σταυρού και Ανω Σταυρού, που έχουν 250 ενεργά μέλη κατήγγειλαν πως, προσπαθώντας να λύσουν το οξυμένο πλέον φαινόμενο της ανεργίας, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει 40 αιτήσεις σε διάφορα δασαρχεία και έχουν "εισπράξει" 36 αρνητικές απαντήσεις, παρά το γεγονός πως θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για την επάνδρωση των υπηρεσιών, αφού σε κάθε πυρκαγιά είναι οι πρώτοι που καλούνται να αναλάβουν δράση, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το δάσος.

Ιδιαίτερα σήμερα, οι δασεργάτες αντιμετωπίζουν και μεγάλο πρόβλημα στις οικονομικές απολαβές τους, αφού για τις εργασίες που θα κάνουν στα δάση θα πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση δεδομένου ότι η αποδέσμευση των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι δασεργάτες διεκδικούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε από την 1/1/98 να αποδεσμεύονται όλα τα χρήματα που εγκρίνονται για την υλοτόμηση των δασών.Επίσης, απαιτούν αύξηση των πιστώσεων για τα δασαρχεία, να υπάρχει προτεραιότητα των δασικών συνεταιρισμών στις δασικές εργασίες, όπως επίσηςκαι η προτεραιότητα στα δασοτεχνικά έργα που σήμερα τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και οι μηχανικοί. Ζητούν, ακόμα, να δοθούν οι επιδοτήσεις της ΕΕ για τον εξοπλισμό και τα ζώα φόρτου, να καταργηθούν οι διάφορες κρατήσεις που είναι ξένες προς τις δασικές εργασίες όπως το 3% για το ΤΣΜΕΔΕ και η παρακράτηση φόρου 8%, να τους δοθεί βενζίνη με μειωμένο φόρο για τις ανάγκες της δουλιάς, να δοθεί γενναία αύξηση στις συντάξεις πείνας του ΙΚΑ και τέλος να δημιουργηθεί ενιαίο φορολογικό πλαίσιο για όλους τους δασεργάτες, ώστε να μη συνεχίσει το φαινόμενο όπου άλλες ΔΟΥ τους θεωρούν μισθωτούς και άλλες ελεύθερους επαγγελματίες.

Η Β. Πολυζωίδου μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ αναγνώρισε την ορθότητα των αιτημάτων των δασεργατών και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα τα προωθήσει στη Βουλή. Σημείωσε όμως πως "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπορεύονται από την ουσία της πολιτικής των κυβερνήσεων, πολιτική περικοπών που ουσιαστικά δείχνει την ουσία και της ευρωπαϊκής πολιτικής που άνοιξε τις πόρτες για ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξυλείας και κάρβουνου".

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δάσος δεν πουλιέται! (2023-06-28 00:00:00.0)
Με νέα κινητοποίηση απαντούν οι ρετσινάδες στον εμπαιγμό της κυβέρνησης (2023-05-03 00:00:00.0)
Νεκρός δασεργάτης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια (2022-11-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολιτική για τα δάση (2010-09-02 00:00:00.0)
Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες (2010-01-20 00:00:00.0)
Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους (2008-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ