Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επικίνδυνη πολιτική για τα δάση

Το πρόβλημα της παράδοσης του δασικού πλούτου της χώρας βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής, αναδείχτηκε μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας. Στη συνέντευξη, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Γιώργος Βούρτσας, εκπρόσωπος του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Οπως αναφέρθηκε, οι πιστώσεις για τη διαχείριση των δασών που κατανεμήθηκαν μέσω του τακτικού προϋπολογισμού στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες είναι ελλιπείς. Με την έναρξη του έτους παρακρατήθηκε σε όλα τα Δασαρχεία το 10% της πίστωσης που είχαν για τις υλοτομικές εργασίες. Σε πολλά Δασαρχεία δεν έχει γίνει η απελευθέρωση όλου του ποσού της πίστωσης για την πληρωμή των υλοτομικών εργασιών που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2010. Οι περισσότεροι δασικοί συνεταιρισμοί είναι απλήρωτοι. Οι δασικές υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν έχουν ούτε μελέτες για τη διαχείριση των δασοσυστάδων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Δασεργατών Αλέκος Τσουραλάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα οι εργασίες καθαρισμού στα δάση και οι αναδασώσεις ανατίθενται στους εργολάβους (συνήθως κάποιοι λίγοι), οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργάτες (χωρίς σχετική πείρα).

Σε πολλές δημοπρασίες γίνεται προσυμφωνία μεταξύ των εργολάβων και όπου αυτό δε γίνεται, ακολουθούν προσφυγές και ενστάσεις, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα έργα όπως έγινε με τη δημοπρασία για τον καθαρισμό του δάσους του Σέιχ Σου που έγινε πριν από δύο μήνες και το δάσος παραμένει ακαθάριστο.

Στο πλαίσιο της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι δασεργάτες θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με πορείες και συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Αύξηση των πιστώσεων για τα δάση στο 1% του κρατικού προϋπολογισμού από το 0,35% που είναι σήμερα. Οι εργασίες βελτίωσης υποβαθμισμένων δασών, οι καλλιεργητικές υλοτομίες, οι καθαρισμοί, οι αναδασώσεις να ανατίθενται απ' ευθείας στους δασικούς συνεταιρισμούς και όχι στους εργολάβους. Να παίρνουν καύσιμα με μειωμένο φόρο για την εργασία τους, επιδοτήσεις για τα αλυσοπρίονα, τον εξοπλισμό του δασεργάτη και τα μουλάρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ