Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΥΜΑ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Κατάπτυστο τελεσίγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Να εξαφανιστούν από τη χώρα μέσα σε 30 μέρες διατάσσει τους Αφγανούς και Ιρανούς η Αστυνομία. Συνεχίζεται το ανελέητο κυνηγητό

Να εξαφανιστούν από προσώπου Γης διατάσσει ουσιαστικά η Ελληνική Αστυνομία τους Αφγανούς και Ιρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πάτρα. Με έγγραφό της η Διεύθυνση Αλλοδαπών - το οποίο παραδίδει σε όσους συλλαμβάνει και δεν απελαύνει απευθείας - τους καλεί να αποχωρήσουν από την Ελλάδα εντός 30 ημερών και παράλληλα τους απαγορεύει τη διαμονή στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας!

Η νέα αυτή διαταγή της Αστυνομίας - που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» - έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τους πρόσφυγες, που δεν έχουν πλέον πού να σταθούν. Το σκηνικό της «Οδύσσειάς» τους έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Από τη μια το ανελέητο κυνηγητό της Αστυνομίας - συνεχίζεται για δέκατη μέρα - που έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη εκατοντάδων προσφύγων.
  • Από την άλλη η απόφαση της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αχαΐας για κατεδάφιση του καταυλισμού της ντροπής στον οποίο αναγκάζονται να διαμένουν και το τελεσίγραφο της Αστυνομίας για άμεση εγκατάλειψή του.

Τώρα, με νέο τελεσίγραφο, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, διατάσσονται να εγκαταλείψουν άμεσα την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να τους δίνουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν με ασφάλεια να μεταβούν σε οποιαδήποτε χώρα.

«`Η φεύγετε ή σας απελαύνουμε»

Οι άνθρωποι που κυνηγιούνται ανελέητα...
Οι άνθρωποι που κυνηγιούνται ανελέητα...
Συγκεκριμένα, ορισμένοι που βρίσκονταν στον καταυλισμό, είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες, είχαν οδηγηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν στην κατοχή τους ένα έγγραφο το οποίο τους διατάσσει να αποχωρήσουν από την Ελλάδα εντός 30 ημερών και παράλληλα τους απαγορεύει - με σατραπικό τρόπο - τη διαμονή στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απέλασης.

Στο κατάπτυστο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 23/01/2008, ώρα 14.00 αφέθηκε ελεύθερος δυνάμει της ανωτέρω αποφάσεως με την οποία του χορηγήθηκε προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να αναχωρήσει μόνος του από τη χώρα στη χώρα του ή σε χώρα της αρεσκείας του με τον περιοριστικό όρο της μη διαμονής του στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας. Η ως άνω απόφαση απέλασης θα εκτελεστεί αν ο αλλοδαπός δεν αναχωρήσει εντός της ταχθείσης προθεσμίας».

Γίνεται αντιληπτό ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται υπό καθεστώς «τρομοκρατίας». Στην αρχή οι συλλήψεις γίνονταν από την Αστυνομία μόνο στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι και σε όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια, οι έλεγχοι γίνονταν σε ολόκληρη την πόλη, ακόμη και δίπλα στον καταυλισμό, κάτι που ανάγκασε τους πρόσφυγες να καταφύγουν στις παρυφές της πόλης και να κρύβονται μέσα σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές, εγκαταλειμμένα κτίρια και στην ύπαιθρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές το μεσημέρι συνελήφθησαν δύο πρόσφυγες την ώρα που βρίσκονταν στην αυτοσχέδια τουαλέτα του καταυλισμού, ενώ χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν άλλοι δύο που κρύβονταν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Εγλυκάδα (το ανατολικότερο κομμάτι της Πάτρας, κοντά στους πρόποδες του Παναχαϊκού) την ώρα που άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν. Η φλόγα έγινε αντιληπτή από περιοίκους που ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Το κυνηγητό των προσφύγων καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι κεφαλοκυνηγοί των κατατρεγμένων και διωγμένων μεταναστών από την πατρίδα τους είναι οι ίδιοι συναυτουργοί αυτής της κατάστασης. Είναι αυτοί που συμφωνούν με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κατοχή των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Και τονίζει: «Η κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις, το κυνηγητό των προσφύγων. Να τους δώσει πολιτικό άσυλο. Να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν, όπως ζητούν και οι ίδιοι. Να τους εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό παραμείνουν στη χώρα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την τρομοκράτηση των προσφύγων(2008-02-02 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η τρομοκράτηση των προσφύγων(2008-01-29 00:00:00.0)
Ανελέητο κυνηγητό σε βάρος των Αφγανών προσφύγων(2008-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ