ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Συνεχίζονται οι σφαγές

ΑΛΓΕΡΙ.-

Εντείνεται ο κύκλος του αίματος στην Αλγερία, παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις εκκαθάρισης σε βάρος των εξτρεμιστών ισλαμιστών που έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες ο αλγερινός στρατός. Λίγες μόλις ώρες πριν αρχίσει και επίσημα ο τριήμερος ετήσιος εορτασμός της Θυσίας (Εϊντ ελ Αντχά) 16 χωρικοί σφαγιάστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις που έγιναν στις περιοχές Μεντέα, 100 χλμ νότια του Αλγερίου, και Μσίλα, 200 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, που θεωρούνται και προπύργιο των ισλαμιστών μαχητών. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όμως δημοσιοποιήθηκαν από τις αλγερινές αρχές ασφαλείας μόλις χτες. Οπως είθισται, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη των σφαγών. Εντούτοις, οι αλγερινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στους μαχητές της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας", που απείλησε με περισσότερες επιθέσεις με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή του Εϊντ ελ Αντχά.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι 1.400 απολυμένοι και τα λιμάνια της απεργίας...

ΣΙΔΝΕΪ.-

Απεργιακό πυρετό στα λιμάνια όλης της Αυστραλίας "άναψε" χτες η απόφαση της ναυτιλιακής εταιρίας μεταφορών ΠΑΤΡΙΚ να απολύσει πάνω από 1.400 εργαζόμενους, έχοντας την παράλληλη συναίνεση και συμπαράσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ.

Η απόφαση της εταιρίας ΠΑΤΡΙΚ προκάλεσε σχεδόν αυτόματα την έναρξη και την επ' αόριστον ισχύ απεργιακής κινητοποίησης σε 17 λιμάνια της Αυστραλίας.

Η εταιρία κήρυξε πόλεμο στη Ναυτιλιακή Ενωση Αυστραλίας, ενώ ήρθε αντιμέτωπη και με τις εισαγγελικές αρχές της Μελβούρνης, που απαίτησαν να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι για μία τουλάχιστον βδομάδα. Εντούτοις, η εταιρία περιφρόνησε την απόφαση των εισαγγελικών αρχών, αντικαθιστώντας τους απολυμένους εργαζόμενους με εργάτες που δεν ανήκαν σε αρμόδια συνδικάτα.

Η Αυστραλιανή Ενωση Εργατών προειδοποίησε πως θα κλείσει τα διυλιστήρια πετρελαίου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους λιμενεργάτες, ενώ διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν πως θα βάλουν στο "στόχαστρό" τους οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρία συνεργαστεί από δω και μπρος με την εταιρία "Πάτρικ".

Η εταιρία ΠΑΤΡΙΚ θεωρείται όργανο της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών, μία συντηρητική συμμαχία επιχειρηματιών και μεγαλοκαλλιεργητών, που αποτελεί σύμμαχο - κλειδί του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με την Εθνική Ναυτιλιακή Ενωση Αυστραλίας, λέγοντας πως τα λιμάνια της Αυστραλίας υστερούν σε σύγκριση με άλλα διεθνή λιμάνια "εξαιτίας της ύπαρξης πληρωμένων υπερωριών και άλλων συνδικαλιστικών κανόνων εργασίας"! Μάλιστα, ο υπουργός Εργασιακών Σχέσεων, Πίτερ Ριθ, πήρε ανοιχτά το μέρος της εταιρίας "Πάτρικ" λέγοντας πως η "πολιτική της εταιρίας είναι ό,τι χρειαζόταν η Αυστραλία τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια"...

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι σε διάφορες βιομηχανίες απέργησαν χτες και έκαναν διαδήλωση στο κέντρο του Σίδνεϊ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους λιμενεργάτες. Επιπλέον, πάνω από 1.000 οικοδόμοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο στο κέντρο της Μελβούρνης.

Πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως παίρνει και διεθνείς διαστάσεις, καθώς η - με βάση το Λονδίνο - Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών έθεσε σε ετοιμότητα τα αδελφά συνδικάτα σε 120 χώρες για να κάνουν εκστρατεία ενάντια στην εταιρία "Πάτρικ". Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων με έδρα τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε, από την πλευρά της, πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης της εταιρίας "Πάτρικ" στην Αυστραλία...

ΡΩΣΙΑ
Να προστατευτεί η περιουσία του κράτους

Απόφαση - κόλαφος του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ. -

Με απόφασή του τη Δευτέρα, 6 Απρίλη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας υποχρεώνει τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να προχωρήσει στη δημοσίευση του νόμου που κατοχυρώνει ως "περιουσία του ρωσικού κράτους" τα πολιτιστικά αγαθά που είχε κατασχέσει ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Η δικαστική απόφαση αποτελεί έναν νέο σταθμό σε μια πολιτική και νομοθετική διαμάχη που διαρκεί ένα χρόνο από την άνοιξη του 1997, όταν ο νόμος ψηφίστηκε για πρώτη φορά από την Κρατική Δούμα, προκαλώντας την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία προσπαθεί από το 1991 να διαπραγματευτεί την απόδοση των θησαυρών του πολέμου. Οι θησαυροί αυτοί αποτελούνται από 200.000 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και ο "Θησαυρός του Πριάμου", 2.000.000 σπάνια βιβλία και... μερικά χιλιόμετρα αρχείων. Ο επίμαχος νόμος ορίζει ότι τα πολιτιστικά αγαθά που κατασχέθηκαν αποτελούν "περιουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας" και θεωρούνται ως "αποζημίωση για τα δεινά που προκλήθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά" της Σοβιετικής Ενωσης από τους χιτλερικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Γιέλτσιν, για να μην ενοχλήσει τον "φίλο" του καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, έκανε αμέσως χρήση του "βέτο", που του παρέχει το Σύνταγμα, αρνούμενος την υπογραφή του νόμου. Τον Απρίλη και το Μάη του 1997, η Κρατική Δούμα και στη συνέχεια το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ξεπέρασαν το προεδρικό βέτο, ψηφίζοντας το νόμο με πλειοψηφία δύο/τρίτων. Λόγω της άρνησης του Γιέλτσιν να προχωρήσει στη δημοσίευση του νόμου, το Κοινοβούλιο προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την προαναφερόμενη απόφαση. Ο Γιέλτσιν, όμως, στο όνομα της ρωσογερμανικής φιλίας, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και ελπίζοντας στην ακύρωση του νόμου. Η προσφυγή του Γιέλτσιν αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε προσεκτικά, τονίζοντας ότι προτίθεται να συνεχίσει εντατικά το διάλογο με τη Μόσχα, διότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Χέρμπερτ Σμέλινγκ, το θέμα αυτό είναι "εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο και για τις δυο πλευρές".

ΒΟΡΕΙΟΪΡΛΑΝΔΙΚΟ
Ενας φόνος "ταράζει" τις συνομιλίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτανε σε ιρλανδικό έδαφος για να δώσει "την αναγκαία ώθηση" ώστε να αρθούν τα εμπόδια των Ενωτικών και να υπογραφεί η καταληκτική συμφωνία για το Βορειοϊρλανδικό από τα συμμετέχοντα μέρη, μια εξέλιξη έδειξε να χειροτερεύει το... ήδη "στραβό" κλίμα: ήταν η δολοφονία ενός Προτεστάντη, από τους άνδρες του INLA, όπως πιστεύουν οι αρχές, μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης πολύ δύσκολη.

"Υπάρχουν ακόμη πολλά και δύσκολα προβλήματα προς επίλυση" τόνισε ο Μπλερ στο Μπέλφαστ, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών με Βορειοϊρλανδούς πολιτικούς ηγέτες.

"Ηρθα εδώ με πολλές ιδέες και αποφασιστικότητα. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ για την ειρήνη", δήλωσε στο "Ρόιτερ".

Η χτεσινή ενέργεια της αυτονομιστικής οργάνωσης INLA όμως, ίσως ανατρέψει τις συνομιλίες. Η δολοφονία ενός 32χρονου άνδρα που ο INLA κατηγορούσε ως ηγέτη συμμορίας Ενωτικών στο Λοντοντέρι, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, ίσως προκαλέσει ένα νέο γύρο σποραδικών δολοφονιών και βίας από τις διάφορες αντιμαχόμενες ιρλανδικές ομάδες.

Στο τραπέζι των συνομιλιών (που έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μία μέρα για να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία που θα δώσει τέλος στις βίαιες αναταραχές δεκαετιών) εξετάζονται εσωτερικά ζητήματα της περιοχής, η σχέση "βορρά - νότου" και άλλα προβλήματα.

Περιοδία πραγματοποίησαν, χθες, στην αραβική Ιερουσαλήμ, παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, ο δήμαρχος της πόλης, Εχουντ Ολμέρτ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Αβιγκντόρ Καχαλανί, προκειμένου να διατρανώσουν, όπως δήλωσαν, την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερή Πόλη. Στην περιοχή επιστρέφει, εντός των ημερών, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ ο Γιτζάκ Μόλσχο, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετέβη στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την τελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία".

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Ξεπάγωσε" το αντιλαϊκό "δάνειο" των 40 δισ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, η Ινδονησία προχώρησε στη σύναψη νέας χρηματοπιστωτικής δανειοληπτικής συμφωνίας ύψους 40 δισ. δολαρίων, με τον Πρόεδρο Σουχάρτο να υπόσχεται και πάλι να εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας.

Το πρόγραμμα, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Τζακάρτα μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τρεις βδομάδες, προβλέπει την εφαρμογή μιας "δυναμικής οικονομικής πολιτικής που θα εγγυάται τη σταθεροποίηση της ρουπίας, τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθωρισμού και την άμεση αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα". Πώς μεταφράζεται αυτό; Με τα γνωστά μέτρα λιτότητας και ανεργίας για τις μεγαλύτερες μάζες του πληθυσμού των 200.000.000 Ινδονήσιων...

Ο Ινδονήσιος υπουργός Οικονομικών, Τζιναντζάρ Καρτασασμίτα, κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Προέβλεψε μάλιστα ότι το τρέχον έτος ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 17% από 20% που ήταν πέρσι. "Η Ινδονησία πρέπει να σφίξει τη ζώνη της. Εχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες και να πάρουμε μέτρα που θ' αποβούν πικρά για πολλούς".

ΒΟΣΝΙΑ
Μπλόκα στο Σαράγεβο για την αποτροπή νέων συλλήψεων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δεκάδες Σερβοβόσνιοι μπλόκαραν χτες επαρχιακούς δρόμους που οδηγούσαν προς το Σαράγεβο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συλλήψεις τριών ομοφύλων τους, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας. Θέλησαν, μάλιστα, μ' αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τις ενδεχόμενες συλλήψεις νέων Σερβοβόσνιων...

Ο αστυνομικός διοικητής του Σαράγεβο, Ισμέτ Ντάλιτς, αναφερόμενος σε επεισόδια έχθρας μεταξύ Κροατών, Μουσουλμάνων και Σέρβων, είπε ότι οι τελευταίοι είναι καλοδεχούμενοι να επαναπατριστούν σε εδάφη της βοσνιακής πρωτεύουσας που ελέγχονται από κροατο-μουσουλμανικές δυνάμεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου "θα συλληφθούν και θα τελειώσουν στη φυλακή".

Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν, από την πλευρά τους, πως οι συλλήψεις αυτές στοχεύουν στην αποθάρρυνση όσων Σέρβων προσφύγων σκοπεύουν να επιστρέψουν στις προ του πολέμου εστίες τους... Ορισμένοι υποστήριξαν πως εκκρεμούν περίπου 1.000 συλλήψεις Σέρβων από αστυνομικές δυνάμεις Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Ελίζαμπεθ Ρεν, δήλωσε πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς (πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων) θα μπορούσε σύντομα να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ρεν ενίσχυσε την πεποίθησή της για τη βραχυπρόθεσμη σύλληψη του πρώην Προέδρου των Σερβοβόσνιων με το επιχείρημα πως πλέον "η δημοτικότητα του Κάρατζιτς έχει πέσει δραματικά και έχουν διαλυθεί οι ομάδες που τον υποστήριζαν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ