Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Μπλόκα στο Σαράγεβο για την αποτροπή νέων συλλήψεων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δεκάδες Σερβοβόσνιοι μπλόκαραν χτες επαρχιακούς δρόμους που οδηγούσαν προς το Σαράγεβο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συλλήψεις τριών ομοφύλων τους, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας. Θέλησαν, μάλιστα, μ' αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τις ενδεχόμενες συλλήψεις νέων Σερβοβόσνιων...

Ο αστυνομικός διοικητής του Σαράγεβο, Ισμέτ Ντάλιτς, αναφερόμενος σε επεισόδια έχθρας μεταξύ Κροατών, Μουσουλμάνων και Σέρβων, είπε ότι οι τελευταίοι είναι καλοδεχούμενοι να επαναπατριστούν σε εδάφη της βοσνιακής πρωτεύουσας που ελέγχονται από κροατο-μουσουλμανικές δυνάμεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου "θα συλληφθούν και θα τελειώσουν στη φυλακή".

Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν, από την πλευρά τους, πως οι συλλήψεις αυτές στοχεύουν στην αποθάρρυνση όσων Σέρβων προσφύγων σκοπεύουν να επιστρέψουν στις προ του πολέμου εστίες τους... Ορισμένοι υποστήριξαν πως εκκρεμούν περίπου 1.000 συλλήψεις Σέρβων από αστυνομικές δυνάμεις Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Ελίζαμπεθ Ρεν, δήλωσε πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς (πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων) θα μπορούσε σύντομα να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ρεν ενίσχυσε την πεποίθησή της για τη βραχυπρόθεσμη σύλληψη του πρώην Προέδρου των Σερβοβόσνιων με το επιχείρημα πως πλέον "η δημοτικότητα του Κάρατζιτς έχει πέσει δραματικά και έχουν διαλυθεί οι ομάδες που τον υποστήριζαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ