ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση "καίει" και τη δασοπροστασία

Καταγγελίες - "φωτιά" από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων, που ετοιμάζονται για αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διαλύει τη Δασική Υπηρεσία και αφήνει τα δάση στο έλεος των εμπρηστών και των κερδοσκόπων

Σε νέα κρίσιμη περίοδο μπαίνουν τα δάση της χώρας. Μέχρι σήμερα η αντιδασική και αντιδραστική δασική νομοθεσία, το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το ανύπαρκτο δασικό κτηματολόγιο και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών οδήγησαν στην καταστροφή 5.166.765 στρέμματα δάσους τη δεκαετία 1986 - 1996.

Σήμερα η κυβέρνηση, υλοποιώντας την αντιδασική της πολιτική, οδηγεί σε διάλυση τη Δασική Υπηρεσία που αντικείμενό της είναι "η δασοπυρόσβεση, η διαχείριση των βοσκότοπων, η διαχείριση των Εθνικών Δρυμών κι άλλες αρμοδιότητες που αφορούν το δασικό περιβάλλον". Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά και στην ιδιωτικοποίηση τομέων της δασοπονίας. Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Πανελλήνιων Ενώσεων Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων,Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων,Δασοφυλάκων Α και Β Δασικών Υπηρεσιών,Διοικητικών και Τεχνικών Υπαλλήλων Δασικών Υπηρεσιών και της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των δασικών συνδικαλιστικών ενώσεων υπογράμμισαν ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται ριζικά μόνον στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για τα δάση και το δασικό περιβάλλον. Ο διαχωρισμός της καταστολής των πυρκαγιών από την πρόληψη και προστασία δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Εξέφρασαν μάλιστα την έντονη ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα δάση η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα μεταβιβάζει το έργο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα.

"Το νομοσχέδιο αυτό", είπαν, "δείχνει να παραβλέπει ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι παράλληλα το αποτέλεσμα της όξυνσης των βασικών προβλημάτων που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα, δηλαδή της υπάρχουσας νομοθεσίας και υποδομής (ιδιοκτησιακό, δασικό κτηματολόγιο, σχεδιασμός χρήσεων γης)". Ακόμα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες, καθώς μέχρι σήμερα ο ασκούμενος αντιπυρικός σχεδιασμός, ουσιαστικά, ήταν επικεντρωμένος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασικών υπαλλήλων ζητούν τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στο πλαίσιο του υπουργείου Γεωργίας, που θα επιλαμβάνεται όλων των κινδύνων που απειλούν τα δάση μας και όχι μόνο στις δασικές πυρκαγιές (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, ασθένειες, χειμαρρικό πρόβλημα κ.ά.).

Στη συνέντευξη, επίσης, καταδικάστηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα περί... ράθυμων δασικών. Τονίστηκε ακόμα ότι ενώ την 1η Μάη αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προετοιμασία, δεν έχει γίνει καν προκήρυξη για πρόσληψη εποχικών και το πιο σημαντικό: Τα υπάρχοντα πυροσβεστικά οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας είναι εκτός επιχειρησιακής ικανότητας, δηλαδή είναι ανέτοιμα, επειδή λόγω της περικοπής των κονδυλίων δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησής τους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των δασικών υπαλλήλων δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης. Ηδη η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει προκηρύξει απεργία τη μέρα που θα συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική.

Αυταρχική συμπεριφορά...

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή της Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης,στην οποία είχαν κληθεί για ακρόαση πανεπιστημιακοί φορείς, δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΓΕΩΤΕΕ, οι εκπρόσωποί τους "σφυροκόπησαν" με ολοκληρωμένα και επιστημονικώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα την επιλογή της κυβέρνησης για μεταφορά της δασοπυρόσβεσης. Και αντί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου της Επιτροπής, Ν. Ακριτίδη,αλλά και του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα,επειδή οι απόψεις που διατύπωσαν δεν ήταν σύμφωνες με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης.

Υπερχρεωμένοι οι παραγωγοί κρέατος - γάλακτος

Την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που αρνούνται να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα των βοοτρόφων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Βόειου Κρέατος - Γάλακτος.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κλάδος των βοοτρόφων μαστίζεται από την υπερχρέωση και βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν στα αιτήματα των βοοτρόφων για επίλυση των προβλημάτων. Από την άλλη η ΑΤΕ εμμένει στην τακτική των εξώδικων διακανονισμών, χωρίς κυβέρνηση και ΑΤΕ να αναγνωρίζουν τη ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών από την επιβολή των αρνητικών Νομισματικών Εξισωτικών Ποσών (ΝΕΠ) (1983 - 1989), αλλά και από τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ, τους υψηλούς τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια. Η αναγκαστική εκποίηση των περιουσιών τους, που επιχειρεί η ΑΤΕ, οδηγεί στο μαρασμό και την οικονομική χρεοκοπία χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται ότι όλα αυτά τέθηκαν για άλλη μια φορά στον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας, Β. Γερανίδη, αλλά αυτός τους παρέπεμψε στη διοίκηση της ΑΤΕ, όταν είναι γνωστό ότι για την επίλυση του προβλήματος χρειάζεται πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση. Ακόμα τονίζεται ότι οι Ελληνες βοοτρόφοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε μέσο που διαθέτουν ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Κρώζουν πάνω από τα "κουφάρια" των συνεταιρισμών

"Κοκορομαχία" μέσα στη σαπίλα έστησαν για άλλη μια φορά υπουργός Γεωργίας και ΝΔ, σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των συνεταιριστικών χρεών, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών.

Κυβέρνηση, ΝΔ, συμφέροντα και σκοπιμότητες ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών και Κομισιόν έχουν στήσει ένα εξευτελιστικά άθλιο σκηνικό, αναφορικά με την υποτιθέμενη ρύθμιση μέρους των συνεταιριστικών χρεών. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων συνεταιριστικών οργανώσεων, που δημιούργησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αντίθετα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο τους συνεταιρισμούς που "ρυθμίζονται" - καθώς και όσους έμειναν έξω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση - με σκοπό την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ. Η ΝΔ υποκριτικά έκανε λόγο για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και ο ευρωβουλευτής Τρακατέλης κατέθεσε Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για κρατικές ενισχύσεις από εθνικούς πόρους. Η Κομισιόν, επικαλούμενη δήθεν κοινοτικές διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, αποφάσισε να κινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι η διαγραφή των χρεών και η ρύθμιση οφειλών που ψήφισε με νόμο η κυβέρνηση, είναι παράνομη κρατική βοήθεια...

Ευκαιρία βρήκε ο Τζουμάκας και έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να "κατακεραυνώσει" τη Δεξιά, γιατί μέσω ιδιωτικών εταιριών κατέφυγε προ μηνών στα κοινοτικά όργανα, για να προσβάλει το νόμο της ρύθμισης χρεών της συνεταιριστικής οργάνωσης ΑΓΝΟ και ότι στη συνέχεια αξιοποιήθηκε αναλόγως και ο Τρακατέλης. Ακολούθως, ομολογεί πως καμία ρύθμιση και καμία διαγραφή χρεών δεν έχει γίνει και αυτό το γνωρίζουν οι κοινοτικές αρχές...

Πολύς "ντόρος" για τίποτα δηλαδή και όπως το πάνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα οδηγήσουν σε "χρεοκοπία"... και την ξεφτίλα.

ΚΕΟΣΟΕ κατά οινοβιομηχάνων

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτών οινοβιομηχάνων σε βάρος των αμπελουργών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και δηλώνει πως οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των σχέσεών τους με την ιδιωτική οινοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, είναι σαφής η πρόθεση των αμπελουργών να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις ενώσεις τους. Για το λόγο αυτό, πρόκειται να πραγματοποιήσει πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων από τις ενώσεις - μέλη της, με θέμα τις δυνατότητες νέας εμπορικής πολιτικής των συνεταιριστικών οινοποιητικών οργανώσεων.

Η πολιτική της ΚΕΟΣΟΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προκαλεί τις αντιδράσεις μερίδας της ιδιωτικής οινοβιομηχανίας, αφού ο ΣΕΟ προσέφυγε στην κοινότητα, καταγγέλλοντας τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών.

Το νέφος είναι πάλι εδώ!

Αποπνικτική ήταν χτες η ατμόσφαιρα στην Αττική, με το νέφος να χτυπάει συνεχώς από τις 9 το πρωί το καμπανάκι του κινδύνου. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της μέρας ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου ξεπερνούσε το όριο επιφυλακής σε πολλούς σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, ποτίζοντας με τεράστιες ποσότητες δηλητηρίου τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας.Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι το διοξείδιο του αζώτου έφτασε τα 324 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στο σταθμό της Πατησίων, με όριο επιφυλακής τα 200 μικρογραμμάρια, ενώ την ίδια ώρα στο Περιστέρι ο ίδιος ρύπος άγγιξε τα 256 μικρογραμμάρια. Μια ώρα νωρίτερα στην οδό Αθηνάς το διοξείδιο του αζώτου έφτανε στα 295 μικρογραμμάρια και στην περιοχή της Γεωπονικής στα 273 μικρογραμμάρια. Αυξημένες τιμές είχε και ο ρύπος του όζοντος που στη 1 το μεσημέρι έφτασε στα Λιόσια στα 191 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται πως θεώρησε τη χτεσινή έξαρση του νέφους ως... "οπτικό φαινόμενο", αφού στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η ποιότητα της ατμόσφαιρας κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα"! Με βάση, μάλιστα, τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες αναμένει να επικρατήσει και σήμερα η ίδια κατάσταση από πλευράς ατμοσφαιρικών ρύπων.

Παντελώς "ανοχύρωτα" αφήνει φέτος τα δάση η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ