Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση "καίει" και τη δασοπροστασία

Καταγγελίες - "φωτιά" από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων, που ετοιμάζονται για αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διαλύει τη Δασική Υπηρεσία και αφήνει τα δάση στο έλεος των εμπρηστών και των κερδοσκόπων

Σε νέα κρίσιμη περίοδο μπαίνουν τα δάση της χώρας. Μέχρι σήμερα η αντιδασική και αντιδραστική δασική νομοθεσία, το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το ανύπαρκτο δασικό κτηματολόγιο και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών οδήγησαν στην καταστροφή 5.166.765 στρέμματα δάσους τη δεκαετία 1986 - 1996.

Σήμερα η κυβέρνηση, υλοποιώντας την αντιδασική της πολιτική, οδηγεί σε διάλυση τη Δασική Υπηρεσία που αντικείμενό της είναι "η δασοπυρόσβεση, η διαχείριση των βοσκότοπων, η διαχείριση των Εθνικών Δρυμών κι άλλες αρμοδιότητες που αφορούν το δασικό περιβάλλον". Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά και στην ιδιωτικοποίηση τομέων της δασοπονίας. Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Πανελλήνιων Ενώσεων Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων,Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων,Δασοφυλάκων Α και Β Δασικών Υπηρεσιών,Διοικητικών και Τεχνικών Υπαλλήλων Δασικών Υπηρεσιών και της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των δασικών συνδικαλιστικών ενώσεων υπογράμμισαν ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται ριζικά μόνον στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για τα δάση και το δασικό περιβάλλον. Ο διαχωρισμός της καταστολής των πυρκαγιών από την πρόληψη και προστασία δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Εξέφρασαν μάλιστα την έντονη ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα δάση η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα μεταβιβάζει το έργο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα.

"Το νομοσχέδιο αυτό", είπαν, "δείχνει να παραβλέπει ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι παράλληλα το αποτέλεσμα της όξυνσης των βασικών προβλημάτων που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα, δηλαδή της υπάρχουσας νομοθεσίας και υποδομής (ιδιοκτησιακό, δασικό κτηματολόγιο, σχεδιασμός χρήσεων γης)". Ακόμα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες, καθώς μέχρι σήμερα ο ασκούμενος αντιπυρικός σχεδιασμός, ουσιαστικά, ήταν επικεντρωμένος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασικών υπαλλήλων ζητούν τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στο πλαίσιο του υπουργείου Γεωργίας, που θα επιλαμβάνεται όλων των κινδύνων που απειλούν τα δάση μας και όχι μόνο στις δασικές πυρκαγιές (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, ασθένειες, χειμαρρικό πρόβλημα κ.ά.).

Στη συνέντευξη, επίσης, καταδικάστηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα περί... ράθυμων δασικών. Τονίστηκε ακόμα ότι ενώ την 1η Μάη αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προετοιμασία, δεν έχει γίνει καν προκήρυξη για πρόσληψη εποχικών και το πιο σημαντικό: Τα υπάρχοντα πυροσβεστικά οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας είναι εκτός επιχειρησιακής ικανότητας, δηλαδή είναι ανέτοιμα, επειδή λόγω της περικοπής των κονδυλίων δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησής τους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των δασικών υπαλλήλων δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης. Ηδη η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει προκηρύξει απεργία τη μέρα που θα συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική.

Αυταρχική συμπεριφορά...

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή της Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης,στην οποία είχαν κληθεί για ακρόαση πανεπιστημιακοί φορείς, δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΓΕΩΤΕΕ, οι εκπρόσωποί τους "σφυροκόπησαν" με ολοκληρωμένα και επιστημονικώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα την επιλογή της κυβέρνησης για μεταφορά της δασοπυρόσβεσης. Και αντί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου της Επιτροπής, Ν. Ακριτίδη,αλλά και του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα,επειδή οι απόψεις που διατύπωσαν δεν ήταν σύμφωνες με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ