Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αναξιοποίητη μια σημαντική υποδομή

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών

Με πολλά προβλήματα λειτουργεί το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στο Δήμο Ιλίου. Η υποδομή του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων και ιδιαίτερα οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι σημαντικές. Ωστόσο, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται εξυπηρετώντας ανάλογο αριθμό ασθενών, αλλά γίνονται και σκέψεις για αλλαγή του σκοπού της χρήσης τους. Ηδη οι πισίνες του Κέντρου διατίθενται στο δήμο και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας της περιοχής.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το εργαστήριο κατασκευής ορθοπεδικών μηχανημάτων του Κέντρου, οδηγήθηκε σε υπολειτουργία, αφού σήμερα εργάζονται σ' αυτό μόνο τρεις τεχνίτες, μολονότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες διότι τα ορθοπεδικά μηχανήματα είναι απαραίτητα και τα προμηθεύονται σχεδόν όλοι οι νοσηλευόμενοι. Οταν το εργαστήριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση, οι νοσηλευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τον "ανταγωνιστικό" ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Σήμερα ένα ορθοπεδικό καρότσι κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές.

Μια ολόκληρη πτέρυγα που σήμερα διαθέτει τον κατάλληλο βασικό εξοπλισμό, μια πτέρυγα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άλλους 60 ασθενείς, να περιορίσει τη "λίστα" αναμονής σε ανεκτά επίπεδα, να διευκολύνει ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα έκτακτα εξωτερικά περιστατικά - που σήμερα οδηγούνται σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα - εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Τα εργαστήρια φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό για τις σημερινές ανάγκες και βασίζονται στο φιλότιμο και τις υπερπροσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η "λίστα" αναμονής στα χρόνια περιστατικά για ασκήσεις αποθεραπείας φτάνει μέχρι και τους δύο μήνες.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργούν γενικό γυμνάσιο, λύκειο και οικοτροφείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. "Οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν- συνεχίζουν - γιατί δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό "ρεκόρ" να είναι πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ατυχήματα (εργατικά, τροχαία κλπ.) και ταυτόχρονα να έχει και πολύ υψηλά ποσοστά αγγειακών παθήσεων (εγκεφαλικά επεισόδια κλπ.). Αρα θα έπρεπε να διευρύνεται ο δημόσιος τομέας της αποκατάστασης, με αναβαθμισμένο ΕΙΑΑ, με δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων και σε άλλα μέρη της χώρας και πολλά άλλα μέτρα".

Οι βουλευτές Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η παραπέρα ανάπτυξη του ΕΙΑΑ και η αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης και φυσικής αποκατάστασης που σήμερα προσφέρει σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα;
  • Σχεδιάζει την ίδρυση άλλων αντίστοιχων κέντρων σε άλλες περιοχές της χώρας;
  • Θα καλυφθούν και πότε οι συγκεκριμένες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του εργαστηρίου φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας που σήμερα λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού;
  • Θα προσληφθεί και πότε προσωπικό για να λειτουργήσει και η τρίτη πτέρυγα, δυναμικότητας περίπου 60 κλινών;
  • Θα καλυφθούν και πότε οι ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό σε γυμνάσιο και λύκειο που λειτουργεί εντός του Κέντρου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την ανάπτυξη του εργαστηρίου κατασκευής ορθοπεδικών μηχανημάτων προσλαμβάνοντας το κατάλληλο τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό και ενισχύοντας την υποδομή του, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλευομένων και ταυτόχρονα να τους προστατεύει από την κερδοσκοπική ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις στην αποκατάσταση (2020-07-16 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (2020-07-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική δράση για να παρέχει τη φροντίδα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς (2020-07-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την αναβάθμισή του (2013-04-24 00:00:00.0)
Μόλις μια ώρα θεραπεία την ημέρα! (2013-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ