Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!

Οταν ένα Σώμα - με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς, που εκφράζονται στο Συνέδριο της ΟΣΠΑ - απορρίπτει με συντριπτική πλειοψηφία την τερατώδη συμφωνία πρωτοκλασάτων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ με την κυβέρνηση και τους απογυμνώνει έτσι και από το τελευταίο άλλοθι, τότε κάτι γίνεται.Οταν κυβερνητικά στελέχη, που άλλοτε αποτελούσαν "σημεία αναφοράς" σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους, "κράζονται" κυριολεκτικά από τους εργαζόμενους αυτών των χώρων, τότε κάτι γίνεται.Οταν συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης βάζουν ομαδικά την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο, με το οποίο καλούν σε "ανατροπή αυτής της πολιτικής", τότε κάτι γίνεται.Οταν συνδικαλιστικές οργανώσεις ολόκληρες λένε ομόφωνα "όχι" στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα, τότε κάτι γίνεται.Οταν στελέχη, που "έπιναν νερό" στον "κοινωνικό διάλογο", καλούν πλέον τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψουν αυτή την εξευτελισμένη διαδικασία, τότε κάτι γίνεται,ανεξάρτητα από τον τρόπο, που ο καθένας εννοεί διακηρύξεις και κινήσεις, ανεξάρτητα ακόμα και από σκοπιμότητες.

Και αυτό που σίγουρα γίνεται και αντικατοπτρίζεται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, σ' αυτό το κλίμα, είναι οι θετικές διεργασίες που συντελούνται στη συνείδηση του λαού. Διεργασίες, που τροφοδοτούνται ασφαλώς από την έκταση και την ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, αλλά και που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην επίμονη παρέμβαση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων μέσα στο μαζικό κίνημα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές. Στη σθεναρή "άμυνα", που κράτησαν όλο αυτό το διάστημα της επέλασης του συμβιβασμού, του "κοινωνικού εταιρισμού" και του "κοινωνικού διαλόγου", αναδείχνοντας τον πραγματικό μονόδρομο της έντασης της ταξικής πάλης, της συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από στόχους και προβλήματα, της σύγκλισης όλων αυτών των επιμέρους συσπειρώσεων και μετώπων, σ' ένα πανίσχυρο λαϊκό μέτωπο πάλης, ικανό να αναχαιτίσει και προοπτικά να ανατρέψει αυτήν την πολιτική.

****

Αρκετές από αυτές τις αλήθειες, που μέχρι πριν λίγο μόλις καιρό διατράνωνε μόνο το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος μιας σφοδρής επιθετικής προπαγάνδας περί απομονωτισμού και άλλων σχετικών, αναγνωρίζονται τώρα - έστω από ορισμένους και στα λόγια - από πολύ ευρύτερες δυνάμεις. Ακόμα και από δυνάμεις και παράγοντες, που, ενώ πριν λίγο διάστημα έσπευδαν να πάρουν τη θέση τους στο πάνελ του "εκσυγχρονισμού", σήμερα σπεύδουν να πάρουν τις όποιες αποστάσεις τους. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, καταγράφει μια αλλαγή "κλίματος", που απελευθερώνει δυνατότητες σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στη βάση του κινήματος, εκεί όπου η πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων είναι πιο άμεση. Το δείχνουν αυτό πολλές από τις αποφάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αποφάσεις, που ξεφεύγουν από τον περιορισμένο και αποπροσανατολιστικό, "τυφλοσούρτη" της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Που βάζουν επί της ουσίας το θέμα της ανάπτυξης, αλλά και του περιεχομένου και του προσανατολισμού των αγώνων.

Θα ήταν, ωστόσο, αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι αρκούν οι διακηρύξεις, ότι αρκούν οι ζυμώσεις, ακόμα και οι διαφοροποιήσεις. Οταν ο αντίπαλος ετοιμάζει "εκτελέσεις", είναι η ώρα της ΔΡΑΣΗΣ. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων στα όργανα του μαζικού κινήματος. Η ώρα της κλιμάκωσης και του συντονισμού των αγώνων και πραγματικά εκεί θα κριθούν στην ουσία τους οι θετικές διακηρύξεις και κινήσεις που σημειώνονται. Πολύ περισσότερο, που ακριβώς την ώρα που απελευθερώνονται και συντελούνται θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης των αγώνων, στήνονται μεθοδικά τα αναχώματα, με στόχο τον εγκλωβισμό δυνάμεων, που πάνε να κάνουν ένα - αναποφάσιστο ακόμα - βήμα προς τα μπρος. Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση - του στησίματος των αναχωμάτων - μπορεί να θεωρηθεί η προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση της κεντρικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, η οποία, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, υποχρεώνεται να πάρει "αποστάσεις" από τις πιο κραυγαλέες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, προκειμένου να εμφανιστεί στα μάτια των οπαδών της ως "φερέγγυα" δύναμη, να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις, να αποφύγει μια απομόνωση σήμερα που "βράζουν" οι εξελίξεις, για να επανέλθει αύριο δριμύτερη στα αντεργατικά παζάρια του "κοινωνικού διαλόγου".

***

Σε ό,τι αφορά τις ταξικές δυνάμεις, έχουν πίσω τους μια πλούσια πείρα και στο θέμα των συσπειρώσεων και στο θέμα της ανάπτυξης των αγώνων, αλλά και στο πώς μπορεί κάθε φορά να λειτουργούν τα αναχώματα και οι πιθανές παγίδες ώστε να "χωνεύουν" τις θετικές διεργασίες. Αυτή την πείρα επιβάλλεται να την αξιοποιήσουν και θα την αξιοποιήσουν, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ώστε να "μπολιάσουν" με τις δικές τους θέσεις τις διεργασίες που συντελούνται. Να βάλουν την επιβαλλόμενη σφραγίδα στους αγώνες που γίνονται και θα γίνουν, με τρόπο που αυτοί να ανταποκρίνονται στην οξύτητα της επίθεσης και να προβάλουν με σαφήνεια αιτήματα και στόχους που σημαδεύουν στην "καρδιά" αυτής της πολιτικής.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι τρεις κεντρικοί άξονες δράσης, τα τρία σημεία - κλειδιά, που έθεσε πριν λίγες μέρες σε κεντρική παρέμβασή της η ΕΣΑΚ, δεν είναι στόχοι στενά παραταξιακοί. Είναι στόχοι που πρέπει και μπορούν - όπως δείχνουν και οι αποφάσεις μιας σειράς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αλλά και τα κείμενα που υπογράφονται από πολλούς συνδικαλιστές - να συσπειρώσουν πλατιές δυνάμεις στην πράξη και στη δράση, κόντρα στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Μιλάμε για τον αγώνα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή την πλήρη απασχόληση, το 8ωρο, την πλήρη απόρριψη των μέτρων που πισωγυρίζουν τις συνθήκες και τους όρους εργασίας σε συνθήκες της προ του Σικάγου εποχής. Μιλάμε για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και κατηγορηματική απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. Μιλάμε για αποχώρηση από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Τέτοιοι στόχοι, είναι φανερό, δεν υπηρετούνται σήμερα ούτε με απλές διακηρύξεις, ούτε με επιμέρους σκόρπιους αγώνες, όσο και αν αυτοί είναι πολύτιμοι. Η σωτηρία, για παράδειγμα, του Εθνικού Αερομεταφορέα, η παραμονή του στο Δημόσιο και ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του στα πλαίσια ενός άλλου δημόσιου τομέα - στόχος άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόκρουση στην πράξη του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον αυτό γίνει από σήμερα νόμος του κράτους - δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή". Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η σύσταση και η αναμενόμενη διεύρυνση της Επιτροπής Σωτηρίας της ΟΑ, δίνοντας ένα δείγμα γραφής για κινήσεις και συσπειρώσεις που μπορούν να γίνουν, με αυτήν ή άλλες μορφές, συνοδευόμενες ευέλικτα από πολλές μορφές πάλης και "βλέποντας" σταθερά προς την ανάπτυξη και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγώνων.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οταν ο αντίπαλος ετοιμάζει "εκτελέσεις", είναι η ώρα της ΔΡΑΣΗΣ. Η ώρα της κλιμάκωσης και του συντονισμού των αγώνων και πραγματικά εκεί θα κριθούν θετικές διακηρύξεις και κινήσεις που σημειώνονται. Πολύ περισσότερο, που, ακριβώς την ώρα που απελευθερώνονται θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης των αγώνων, στήνονται μεθοδικά τα αναχώματα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ