Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Αγρια χαράτσια στους δημότες

Ειδική μεταχείριση στη ΦΑΓΕ ώστε να πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη. Καταψήφισε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Σε πλήρη συμμόρφωση με την προωθούμενη κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες τους σε εμπόρευμα, βρίσκεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 1998, που συνέταξε και ψήφισε η δημοτική αρχή. Στην κατεύθυνση αυτή, η τσέπη των δημοτών αναδεικνύεται σε βασική πηγή εσόδων, ενώ τα κονδύλια για υπηρεσίες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

"Πλαστό και ψευδεπίγραφο" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1998 η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση",που τον καταψήφισε στο σύνολό του. "Ολα τα κονδύλια που προβλέπονται είναι τα πενιχρά έσοδα του 1997, αυξημένα κατά 80 έως 90%, έτσι που ο προϋπολογισμός λογιστικά να αγγίζει τα 4 δισ. δραχμές. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 1997 εισπράχτηκαν 1,3 δισ. ", τόνισε στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Κώστας Μαρκέτης.Ο ίδιος σημείωσε πως "ο προϋπολογισμός προτείνει επιπρόσθετη αφαίμαξη των πολιτών μέσω των φόρων (αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού, είσπραξη του τέλους 5% επί των ακαθάριστων εσόδων από τα μαγαζιά), ενώ γνωρίζουμε πως οι εργαζόμενοι το '97 πλήρωσαν 34% επιπλέον φόρους σε σχέση με το '96".

Ισχνά είναι τα κονδύλια που προβλέπονται για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου και των πολιτιστικών αναγκών της πόλης, καθώς και για τα ΚΑΠΗ. Ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για απαλλοτριώσεις, για τη διαμόρφωση πλατειών ή χώρων αναψυχής και άθλησης. "Πρέπει να πούμε - σημείωσε ο Κ. Μαρκέτης - πως στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο 100 εκατομμύρια για την αποζημίωση αρκετών κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να χαθούν! ".

Προτάσεις διεκδίκησης

Οι προτάσεις της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για τον προϋπολογισμό, αλλά και τη δράση που πρέπει να έχει ο Δήμος, συνίστανται καταρχήν στη διεκδίκηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης του ποσού των τεσσάρων δισ. δραχμών που παράνομα παρακρατούνται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η παράταξη προτείνει να συσταθεί επιτροπή για την καταμέτρηση επιφανειών που διαφεύγουν και δεν αποδίδουν τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας που τους αναλογούν - χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΦΑΓΕ. "Μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μέσα στο 1998", τονίζει.

Προτείνει ακόμα να προβλεφτούν κονδύλια για απαλλοτριώσεις οικοδομικών τετραγώνων, ώστε να μην αποχαρακτηριστούν από χώροι πρασίνου. Να απαλλοτριωθεί η έκταση της χωματερής Δηλαβέρη, κάτι που μπορεί να γίνει σε οχτώ χρόνια, αν ξεκινήσουν διαδικασίες από φέτος. Η παράταξη προτείνει συγκεκριμένα να απαλλοτριώνονται κάθε χρόνο 5.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" σημειώνει πως "το μοντέλο διοίκησης που προωθείται και στο Δήμο Μεταμόρφωσης είναι μακριά από τα προβλήματα του λαού. Αποτελεί άλλο ένα γρανάζι στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση, τα τοπικά τους φερέφωνα - διοικούντες και δήθεν "αντιπολιτευόμενοι"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ