Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει ο αυταρχισμός στα σχολεία
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας
  • Αθωώθηκαν χτες οι οχτώ μαθητές στην Τρίπολη που είχαν συλληφθεί στην κατάληψη του σχολείου τους

Αθωώθηκαν οι οχτώ μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου της Τρίπολης, που είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή στο υπό κατάληψη σχολείο τους. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν παιδεία, εξέφρασε χτες πλήθος πολιτών και μαθητών, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε έξω από τα δικαστήρια η Επιτροπή Αλληλεγγύης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Οι μαθητές κατηγορούνταν για φθορά περιουσίας του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους, αλλά φρόντισε να πει ότι δεν έπρεπε να δικαστούν για φθορά δημόσιας περιουσίας, αλλά για την "παράνομη" πράξη τους, την κατάληψη.

Με αφορμή τη σύλληψη και τον προπηλακισμό των μαθητών του ΕΠΛ Τρίπολης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. "Σε έναν από τους πυλώνες της "επανάστασης στην Παιδεία" της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η Αστυνομία, καθώς πληθαίνουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των μαθητών, οι οποίοι αναπτύσσουν τη μαζική τους πάλη κόντρα στην κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική" αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση. "Το ζήτημα είναι ότι ολοένα και πιο συχνά η Αστυνομία αναλαμβάνει "παιδαγωγικά" καθήκοντα μετά από πρωτοβουλίες διευθυντών ή καθηγητών των σχολείων, καθώς και "αγανακτισμένων" γονιών. "Συμπτωματικά" τις περισσότερες φορές πρόκειται για τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, μετά τους μαθητές της Κέρκυρας, του Πειραιά, της Σύρου, της Καλαμάτας κτλ. ήταν η σειρά των μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου της Τρίπολης να γνωρίσουν την αστυνομική "παιδαγωγική", επειδή "τόλμησαν" ν' ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να διεκδικήσουν καλύτερη Παιδεία με κατάληψη του σχολείου τους: Ο λυκειάρχης κάλεσε την Αστυνομία, η οποία την περασμένη Κυριακή το βράδυ συνέλαβε 8 μαθητές και τους κράτησε όλη τη νύχτα στο κρατητήριο, τους προπηλάκισε και τους παρέπεμψε στο Δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης:

  • Να σταματήσει επιτέλους τον αυταρχικό της κατήφορο, να περιορίσει την Αστυνομία στα αυστηρώς αστυνομικά της καθήκοντα και να μην τη χρησιμοποιεί στα σχολεία, προκαλώντας σοβαρότατες αντιπαιδαγωγικές, αλλά και αντιδημοκρατικές παρενέργειες.
  • Να αφήσει τη σχολική ζωή να αναπτύσσεται φυσιολογικά, αποφεύγοντας ενέργειες όπως η εγκύκλιος για την περικοπή των μαθητικών εκδρομών και διασφαλίζοντας την ελεύθερη συνδικαλιστική δραστηριότητα, μη επιτρέποντας την ύπαρξη εμποδίων, όπως αυτά που αντιμετώπισαν οι σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ κατά τις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ