Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Δε θα γίνουμε βραχονησίδες!

Με παλλαϊκές συγκεντρώσεις, κλείσιμο καταστημάτων και καταλήψεις κτιρίων απάντησαν οι κάτοικοι του νομού Σάμου στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό τα νησιά

"Αρνούμαστε να μετατραπούμε σε βραχονησίδες. Αγωνιζόμαστε, για να παραμείνουμε εμείς και τα παιδιά μας στα ακριτικά νησιά μας".Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες Σαμιώτες, Ικαριώτες, Φουρνιώτες, που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη πανσαμιακή - πανικαριακή απεργιακή κινητοποίηση, που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των δύο νησιών. Εργάτες, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, υπάλληλοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές, νέοι και γυναίκες, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην εγκατάλειψη του νομού τους και την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τον τόπο και τους ίδιους σε αδιέξοδο.

Δυναμική και μαζική ήταν η ανταπόκριση των Σαμιωτών στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού ( απαρτίζεται από 35 και πλέον επαγγελματικές οργανώσεις), ρίχνοντας έτσι στο κενό την προσπάθεια του τοπικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να αποτύχει η απεργιακή κινητοποίηση. Αυτό επιβεβαιώνει και η εικόνα που παρουσίαζε χτες το νησί: Τα καταστήματα κατέβασαν ρολά. Η τοπική ΕΛΜΕ πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι και γιατροί στο νομαρχιακό νοσοκομείο 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο λιμάνι της Σάμου, ενώ τοαπέκλεισαν συμβολικά, όπως και το αεροδρόμιο. Επεισόδιο απειλήθηκε, όταν ο καπετάνιος του "Γκόλντεν Βεργίνα" εξύβρισε χυδαία τους διαδηλωτές που εμπόδιζαν την προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι. Απειλές για συλλήψεις εξαπέλυσε και ο αντιεισαγγελέας Σάμου, προκειμένου να πείσει τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το χώρο του λιμανιού. Την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων προκάλεσε και η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να μη συμμετέχει στην κινητοποίηση, με τη δικαιολογία ότι... διαφωνεί με τον τρόπο διεκδίκησης!

Στις ομιλίες τους, στη συγκέντρωση, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο. Απαίτησαν να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη του νομού και τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σάμου,Γ. Παπαγιάννης δήλωσε μετά την κινητοποίηση: "Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η επιβαλλόμενη από το διευθυντήριο των Βρυξελλών ανάγκασε Σαμιώτες- Ικαριώτες - Φουρνιώτες να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η αλληλεγγύη και μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτι που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για μελλοντικούς αγώνες". Ο ίδιος κατήγγειλε την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δε συμπαραστάθηκε στον αγώνα των κατοίκων και σημείωσε πως, ενόψει εκλογών πρέπει το μέτωπο αυτό να ενωθεί με τις δημοτικές κινήσεις, ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του λαού.

Στην Ικαρία

"Νέκρωσε" και η Ικαρία. Το σύνθημα "όλοι ενωμένοι στηρίζουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε εμείς και τα παιδιά μας στον ακριτικό νομό", ήχησε χτες στην κεντρική πλατεία Αγ. Κήρυκα, όπου συγκεντρώθηκαν οι Ικαριώτες. Από το πρωί, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα έκαναν συμβολικές καταλήψεις σε τράπεζες, Εφορίες, στα γραφεία ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μαθητές και καθηγητές του νησιού ενώθηκαν με τους απεργούς στο χώρο στης συγκέντρωσης, διεκδικώντας όλοι μαζί μέτρα για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο δήμαρχος Αγίου Κήρυκου, ο έπαρχος, εκπρόσωποι του 15μελούς λυκείου Ραχών, της ΕΛΜΕ, κοινοτήτων και άλλων φορέων και συλλόγων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Λαρδάς, πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΝΔ, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Εύδηλου,Στέλιος Σταμούλος.

Διεκδικούν ενωμένοι

Με ψήφισμά τους, οι κάτοικοι των νησιών καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική εγκατάλειψης των νησιών τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αναπτυξιακά κίνητρα για όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικού τομείς του νομού Σάμου. Παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού. Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Ανθρώπινες συντάξεις. Τροποποίηση φορολογικού συστήματος προς όφελος του λαού. Αναβάθμιση συγκοινωνιών. Στήριξη αγροτικών, αλιευτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, απαιτούν να σταματήσει η επιθετική φοροεισπρακτική πολιτική μέσω του ΣΔΟΕ. Να μην ανατραπούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που με θυσίες έχουν κατακτηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ