Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συζήτηση για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Πρόταση για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) από τον... Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από τους αρεοπαγίτες - εισηγητές Αν. Καραγεώργη και Αρχ. Ντόβα!Συγκεκριμένα, θα προτείνουν να γίνεται η τοποθέτηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από τον Πρόεδρο, με επιλογή μεταξύ τριών προτεινόμενων από τους αρχαιότερους αντιπροέδρους και η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνεται επίσης από τον Πρόεδρο μεταξύ των δύο αρχαιότερων αντιπροέδρων και των δύο αρχαιότερων αντεισαγγελέων του ίδιου δικαστηρίου.

Μέχρι τώρα οι προτάσεις συνέκλιναν στο να γίνεται με μυστική ψηφοφορία, από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, εκ περιτροπής από τον αρχαιότερο δικαστή και επιλογή από την κυβέρνηση ύστερα από υπόδειξη περιορισμένου αριθμού υποψηφίων.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η ουσιαστική θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι καίριο ζήτημα. Το ΚΚΕ θέτει ως απόλυτης προτεραιότητας θέμα να σταματήσει ο διορισμός της από την κυβέρνηση. Προτείνει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα. Επίσης, προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ