Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παρέμβαση", με ρουκέτα, της "17 Νοέμβρη"

Την "ετοιμότητά" της επέδειξε και πάλι η 17Ν χτυπώντας με δύο ρουκέτες το υποκατάστημα της Σίτι Μπανκ στην Κυψέλη (Δροσοπούλου και Χανίων), λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προχτές το βράδυ. Τρεις ώρες νωρίτερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι ένας κοινός κακοποιός, ο 35χρονος Ζαχαρίας Βιβιλάκης κρυβόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 8 του Δεκέμβρη σε μια άλλη τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων, στην Αμέρικαν Εξπρές στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με την άποψη ανώτατου αξιωματικού της Αστυνομίας, πιθανολογείται ότι τα δυο συμβάντα δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ότι η εμφάνιση της 17Ν την ίδια βραδιά είναι σύμπτωση. Προβληματισμό δημιουργεί πάντως η επανεμφάνιση της 17Ν λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μίλησε για αναποτελεσματικότητα των ερευνών της Αστυνομίας στον τομέα της τρομοκρατίας και λίγο πριν εκδοθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία. Ο Αμερικανός πρέσβης όταν, πριν από ένα μήνα περίπου, είχε επισκεφτεί τις αστυνομικές υπηρεσίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία των δύο χωρών και είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία...

Το τελευταίο χτύπημα της 17Ν προκάλεσε σύγχυση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού σημειώνεται λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια έκθεση με την οποία ασκείται πίεση για λήψη αυταρχικών μέτρων, όπως είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, η ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλείας και άλλα. Αστυνομικοί κύκλοι σημείωναν χτες ότι με την "παρέμβαση" της 17Ν επιβεβαιώνονται στην ουσία οι αιτιάσεις των Αμερικανών περί ανικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την ίδια στιγμή συσκοτίζεται η συνυπευθυνότητα των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών, αφού είναι γνωστό ότι διεκδικούν πρωταρχικό ρόλο στην κατεύθυνση των ερευνών που διεξάγονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη σύλληψη του Ζ. Βιβιλάκη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της νέα δεδομένα που την κάνουν να διευρύνει τον κύκλο των υπόπτων και το κυριότερο, να ξεφεύγει από τη μέχρι τώρα πρακτική της παρακολούθησης των "συνήθων υπόπτων". Το γεγονός ότι ένας "κοινός κακοποιός", γνωστός από παλιά στην αστυνομία από υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας, παραπέμπεται τώρα στη Δικαιοσύνη για μια βομβιστική ενέργεια, δίνει νέα διάσταση στις έρευνες. Η εμπλοκή ποινικών σε υποθέσεις τρομοκρατίας, άλλωστε, δεν είναι καινούρια. Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι διωκτικές αρχές είναι από πού ξεκινά και μέχρι πού φτάνει αυτή η διασύνδεση και το κυριότερο, οι μηχανισμοί που κρύβονται από πίσω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ