Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαφθορά σπέρνει η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων

H ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση του τομέα των δημοσίων έργων βρέθηκε χτες στο στόχαστρο στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα "Δημόσια Εργα στην Ελλάδα" που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΤΕΕ και η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ).

Στις τοποθετήσεις τους οι μηχανικοί στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μηχανικοί εκτός δημοσίου τομέα άσκησαν σκληρή κριτική στην πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, η οποία συστηματικά καταφεύγει στη συγκρότηση ανωνύμων εταιριών για τη διαχείριση κάθε μεγάλου έργου. Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Σαββίδης σημείωσε ότι το κόστος των ΑΕ είναι μεγάλο και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι λειτουργικές δαπάνες της ΕΓΝΑΤΙΑ Α. Ε. έχουν ξεπεράσει το 20% των πιστώσεων, σε αντιδιαστολή με το 5% που είναι οι αντίστοιχες δαπάνες για μια αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης επέκρινε την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για αδιαφανείς όρους ή φωτογραφικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνει στις διακηρύξεις διαγωνισμών και έθεσε το ερώτημα: τι είδους Ανώνυμες Εταιρίες μπορούν να θεωρούνται όλες αυτές που συγκροτήθηκαν για να αναλάβουν μεγάλα έργα, όταν υπάρχει μια μετοχή και αυτή ανήκει στο δημόσιο;

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Κωτίδου υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς μια ισχυρή δημόσια διοίκηση και πρόσθεσε ότι "η διαφαινόμενη μεγάλη ιδιωτικοποίηση μάς βρίσκει αντίθετους".

Αναξιοκρατία και αδιαφάνεια

Στο χαιρετισμό του από μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισήμανε το γεγονός ότι η νέα μέθοδος ανάθεσης μελετών και κατασκευής των έργων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περίπτωση της Πολιτιστικής ΑΕ (ΟΠΠΕΘ) οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με σοβαρότατες συνέπειες, όσον αφορά τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον έλεγχο, τις ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους του έργου. "Δημιουργεί την εντύπωση ότι η εισαγωγή του Τεχνικού Υπεύθυνου Εργων, σε συνδυασμό με το ρουσφέτι, κύρια το κομματικό αλλά και των διαπλεκομένων συμφερόντων που επικρατούν και κυριαρχούν στη χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να πολλαπλασιάζει τις αποδοχές των "ημετέρων" της που ορίζει σε διευθυντικές θέσεις, εξασφαλίζοντάς τους, πέρα από τους παχυλούς μισθούς, σημαντικότατες πρόσθετες αποδοχές για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές Ανάθεσης", σημείωσε ο Κ. Κατσιάβαλος και πρόσθεσε:

"Η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια με όλες τις δυσμενείς για τον τόπο επιπτώσεις βρίσκεται σ' όλο της το μεγαλείο, ενώ παρατηρείται μια ασυνέπεια αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια κατάσταση διοικητικής σήψης, διαφθοράς, αδιαφορίας, εξαγοράς συνειδήσεων και ασύδοτης κατασπατάλησης από τους ιδιώτες, ντόπιους και ξένους, του δημοσίου χρήματος που με τόσες θυσίες στερείται ο ελληνικός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ