Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ
ΟΧΙ στο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές, εμποδίζοντας τη Σύγκλητο να συνεδριάσει και να περάσει το νέο σχέδιο εσωτερικού κανονισμού, το οποίο όπως καταγγέλλουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποτελεί όχημα για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και θέτει υπό αίρεση ακόμη και την κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν, μετά από απόφαση των Συλλόγων τους, οι εκπρόσωποι των ΔΣ Οικονομικού,Κτηνιατρικής,Βιολογικού,Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Γερμανικού μαζί με δεκάδες άλλους φοιτητές. Κατήγγειλαν ότι ο νέος κανονισμός που προωθεί η πρυτανεία, ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο, και στα πλαίσια της δήθεν αυτοτέλειας των ΑΕΙ, προβλέπει περικοπή των δαπανών για σίτιση και στέγαση, ενώ προτείνει όριο στη διάρκεια σπουδών, πέρα από το οποίο ή θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα ή θα θεσμοθετούνται δίδακτρα. Τέλος, διασαφηνίζει και ζητά να νομοθετηθεί ότι "η ελεύθερη διακίνηση διαλόγου και ιδεών δε σημαίνει σε καμία περίπτωση παρεμπόδιση λειτουργίας νόμιμα εκλεγμένων οργάνων ή υπηρεσιών διοίκησης".

Ενα πρώτο δείγμα του τι επιδιώκει μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό, έδωσε χτες η Σύγκλητος, η οποία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως θα πρέπει να παραμένουν απλοί θεατές της επέλασης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αφού κάθε προσπάθεια δυναμικής παρέμβασης θα επισείει κυρώσεις...

Σε ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τις απειλές που εκτοξεύονται μέσα από την ανακοίνωση της πρυτανείας για προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο, σημειώνουν: "Αποδεικνύει την αντίληψη που επικρατεί στην πρυτανεία, του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε"". Μάλιστα, οι ΠΚΣ τονίζουν ότι καμία διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί "δημοκρατική" στην πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και καταλήγουν: "Σε κάθε περίπτωση, "δημοκρατία" δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών. Τέτοια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΠΘ, η πολιτική που επιβάλλει τα Π.Σ.Εματα της κατάρτισης και στο ΑΠΘ. Οι ΠΚΣ θα παλέψουν μέσα από τους Συλλόγους για να μην επιτραπεί η ψήφιση και εφαρμογή αυταρχικών και αντιδημοκρατικών κανονισμών που σκοπό έχουν την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ