Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αγωνιστική δράση για να παρέχει τη φροντίδα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς

Παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε η σύσκεψη φορέων που έγινε χτες

Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων
Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων
Η υποβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) και η ανάγκη ενός σύγχρονου, καθολικού, δημόσιου και δωρεάν τομέα αποκατάστασης αναδείχθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων σε ΕΙΑΑ, ΚΑΤ, ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων, τα παραρτήματα της περιοχής του Συνδικάτου Οικοδόμων, των Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Συλλόγου Γυναικών, της Επιτροπής Ειρήνης και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης να προχωρήσουν τη Δευτέρα 13 Ιούλη, στις 9.30 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας και κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΕΙΑΑ.

Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης παρουσίασε μεταξύ άλλων στοιχεία για την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο ΕΙΑΑ, το μεγαλύτερο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στη χώρα, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ενώ υπογράμμισε και την όξυνση των προβλημάτων εν μέσω πανδημίας.

«Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ουσιαστικά υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ίδιοι για πρόσθετες θεραπείες, αφού εξαιτίας των ελλείψεων, το πρόγραμμα αποκατάστασης κρατά το πολύ μια ώρα τη μέρα, ενώ το καλοκαίρι και τις γιορτές με το ζόρι ένα μισάωρο κάθε δύο με τρεις μέρες. Καλούνται επίσης να πληρώσουν για αποκλειστικές νοσοκόμες ή συνοδούς, γιατί τους λένε οι υπεύθυνοι του κέντρου ότι "δεν μπορεί να εισαχθεί ο ασθενής αν δεν έχει άνθρωπο δικό του επί 24ώρου δίπλα του να τον βοηθάει"», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ.

Σωματεία και φορείς ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού (νοσηλευτών, ανδρών νοσοκόμων, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.) και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Το ΕΙΑΑ διαθέτει 130 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης, από τα 200 που διαθέτει συνολικά η χώρα. Σύμφωνα με τις θέσεις των ίδιων των επιστημόνων, χρειάζονται 2.000 κρεβάτια αποκατάστασης συνολικά. «Δηλαδή, χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 13 ακόμα κέντρα αποκατάστασης, ένα για κάθε περιφέρεια, κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο ειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών», αναφέρθηκε χτες.

Οπως σημειώθηκε από τους φορείς, την ίδια στιγμή που ο δημόσιος τομέας αποκατάστασης συρρικνώνεται διαρκώς, αναπτύσσεται γοργά και στα χρόνια της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας στην αποκατάσταση, φτάνοντας τα τελευταία χρόνια να λειτουργεί πάνω από 1.100 κρεβάτια, με τα νοσήλια να φτάνουν τις 2.000 - 3.000 ευρώ/μήνα και τα 7.000 ευρώ αν πρόκειται για παιδιά. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο ένα τρίμηνο αποκατάστασης, ενώ συνήθως τα προγράμματα είναι πολύμηνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ