ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πασχαλινές συναυλίες

Αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου μαέστρου Ευθύμιου Καβαλιεράτου είναι η αυριανή (8.30μμ), "Πασχαλινή συναυλία" της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ,στο "Παλλάς". Σε διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά θα παρουσιαστούν έργα εμπνευσμένα από τα θεία πάθη των Σ. Μιχαηλίδη ("Δύο Βυζαντινές Μελωδίες"), Γκ. Φορέ ("Ρέκβιεμ"), Ρ. Στράους ("Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια") και Δ. Μητρόπουλου ("Ταφή"). Συμμετέχουν οι σολίστ Μ. Ικέουτσι, Α. Κουλουμπής, Μ. Κατσούλη και η Χορωδία της ΕΡΤ.

  • Εναρμονισμένο στο πνεύμα των ημερών είναι το πρόγραμμα και της "Πασχαλινής Συναυλίας" στην Εθνική Λυρική Σκηνή,την Κυριακή (7μμ). Υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη θα παρουσιαστούν το "Αντάτζιο για έγχορδα" του Σάμιουελ Μπάρμπερ,τα "Τέσσερα τελευταία τραγούδια" του Ρίχαρντ Στράους και το "Τε Ντέουμ" του Αντον Μπρούκνερ.Σολίστ θα είναι οι Ιουλία Τρούσσα (σοπράνο), Μαρία Μαρκέτου (μέτζο - σοπράνο), Παύλος Ράπτης (τενόρος) και Φραγκίσκος Βουτσίνος (μπάσος).
  • Τη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Προκόφιεφ και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,στη σημερινή της συναυλία (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Θα διευθύνει ο Γ. Κασπτσούκ, ενώ σολίστ θα είναι η Νατάλια Γκούτμαν (βιολοντσέλο). Στον ίδιο χώρο αύριο θα παρουσιαστούν ψαλμοί και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας, Βυζαντινής, Γεωργιανής και Αρμενικής Μουσικής, ενώ τη Μ. Δευτέρα η Σαβίνα Γιαννάτου "ζωγραφίζει" τις "Παναγίες του κόσμου" μέσα από λαϊκά κι έντεχνα τραγούδια.
  • Στο πλαίσιο των μουσικών αφιερωμάτων, που διοργανώνει πριν το Πάσχα το"Αετοπούλειο" Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, σήμερα (8μμ) η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία,σε διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, θα ψάλλει τροπάρια της Μ. Εβδομάδας, στο χώρο του ναού Αγ. Νικολάου (κεντρική πλατεία Χαλανδρίου).
  • Τη Μεγάλη Δευτέρα (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης) θα φιλοξενηθεί η Πασχαλινή συναυλία, που πραγματοποιούν το "Σύνολο Μπαρόκ Ατενέουμ" και η "Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κορυδαλλού". Σε διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου θα παρουσιαστούν έργα των Χέντελ, Περγκολέζι και Χάιντν. Σολίστ οι Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και Λίνα Τέντζερη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Βυζαντινούς ψαλμούς και ύμνους της Μ. Εβδομάδας, αλλά κι ένα αφιέρωμα στους συνθέτες Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο και Σπανουδάκη θα παρουσιάσει οΜανώλης Μητσιάς στις δύο συναυλίες που θα δώσει, τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη, στο Παλαιό Ωδείο Καβάλας.
Παραδοσιακά και άλλα ηχοχρώματα

Ενα τριήμερο συντροφιά με τα παραδοσιακά ηχοχρώματα της Κρήτης προσφέρουν τα "Παλαιινά Σεφέρια",που εμφανίζονται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στη μουσική σκηνή "Χαρώτο 'γω" (Αχιλλέως 34).

  • Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος (φωτό) παρουσιάζει μέχρι και την Κυριακή στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111) ένα πρόγραμμα με συνθέσεις από τον "Υάκινθο", τον πρώτο προσωπικό του δίσκο και άλλα κομμάτια. Τον συνοδεύουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου,ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο ψάλτης Χρήστος Χαλκιάς.
  • Οι "Xaxakes" θα δώσουν δύο συναυλίες, σήμερα και αύριο (10μ.μ.) στο "Κεντρί" (Αγ. Μελετίου 133), ενώ οι "Blues Bug" αύριο θα εμφανιστούν στο "Χάι Χατ" (Κρουσόβου 1).
  • Εργα Μέντελσον, Γκλαζουνόφ, Σοστακόβιτς και Μπιζέ παρουσιάζει η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών,στη σημερινή της συναυλία (8.30μ.μ.), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, σε διεύθυνση του Ελ. Καλκάνη. Σολίστ οι Γ. Δαραβέλης (σαξόφωνο), Θ. Μουζακίτης (βιλί) και Β. Γιαννούλα (πιάνο).
  • Δύο μουσικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Στοά του Βιβλίου αύριο το πρωί (κεντρικός διάδρομος). Στις 11π.μ. τα αδέλφια Νίκος και Μανώλης Νύχας παίζουν στο πιάνο τζαζ ρυθμούς, ενώ στις 12μ. θα δώσουν συναυλία οι Ρώσοι μουσικοί Βαλ. Ισμαγκίλωφ (πιάνο) και Γ. Τόκαρεφ (βιολί).
μια εκδήλωση

Θέλοντας να τιμήσει τους αγώνες του Κώστα Νίτσου για το ελληνικό θέατρο, η "Στοά",οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του. Στο θέατρο "Στοά",τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην επιμελημένη από τον Θανάση Παπαγεωργίου εκδήλωση για την προσφορά του Κ. Νίτσου, μέσα από τα "Νέα" και το περιοδικό του "Θέατρο", θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Ανδρέας Παναγόπουλος,εκπρόσωποι του ΣΕΗ,του Θεατρικού Μουσείου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Για τη δημοσιογραφική προσφορά του θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος."Αστερίσκους" και χαιρετισμούς φορέων, φίλων και συνεργατών του τιμώμενου θα διαβάσει η Λήδα Πρωτοψάλτη.

μια συναυλία

Μέχρι και τη Μ. Δευτέρα συνεχίζονται οι μουσικές παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη (φωτό) στο "Μετρό" (Γκύζη και Κάλβου). Ο λόγος για το "Ακρωτήριο Ταίναρο", ένα πρόγραμμα με γνωστά κι ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη, που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τους Δώρα Μασκλαβάνου, Αναστασία Μουτσάτσου, Ολια Λαζαρίδου και Χάικ Γιαζιτζιάν (ούτι).

  • Την Κυριακή ολοκληρώνονται οι μουσικές παραστάσεις "Πατησίων και παραμυθιού γωνία" του Δημήτρη Μητροπάνου και των συνεργατών του στη "Σφεντόνα" και "Αφήλιο" των Νίκου Ζούδιαρη και Τάνιας Τσανακλίδου στο "Μύλο" Θεσσαλονίκης.
ένα πρόγραμμα

Αφιερωμένο στο Πάσχα είναι το πρόγραμμα, που διοργανώνει την Κυριακή το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14) με στόχο να γνωριστούν τα παιδιά με έθιμα των ημερών, μέσα από κατασκευές και παραδοσιακές συνταγές. Από τις 10πμ - 6μμ τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν πασχαλινές κάρτες, καλάθια, αυγοθήκες και λαμπάδες, να πλάσουν κουλούρια, να βάψουν αυγά και ν' ανταλλάξουν ιδέες για το πασχαλινό τραπέζι. Συμμετοχή για κάθε παιδί 1.800 δρχ. Δηλώσεις συμμετοχής στο 3312.995.

  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 και πλέον χρόνων από το θάνατο των Κεφαλονιτών ποιητών Μ. Αβλιχου και Γ. Μολφέτα,η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων διοργανώνει βραδιά στη μνήμη τους, σήμερα (7.30μμ), στις αίθουσες Τέχνης Δήμου Αθηναίων (Ξενοφώντος 7, 1ος όρ. ).
  • Βιβλία των ποιητών Ν. Δανιήλ, Σακ. Καμπούρη και Δ. Τζιλιβάκη θα παρουσιαστούν στη μουσικοποιητική βραδιά που διοργανώνεται την Κυριακή (7.30μμ), στο καφέ "Αιολίς" (Αιόλου 23).
Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Ν. Μπελογιάννης: "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα"
  • Α. Μπαρμπίς: "Η Φωτιά"
  • Β. Λιόγκαρης: "Το μεγάλο δίλημμα"
  • Ν. Μολυβιάτης: "Επικίνδυνες αποστολές"
  • Δ. Καμπούρογλου: "Ιστορίες από την παλιά Αθήνα"

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηρακλή Παρχαρίδη παρουσιάζεται (μέχρι τις 25/4) στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Πρόκειται για τη 13η ατομική έκθεση έργων του. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν,"υμνητής - κατ' εξοχήν δέκτης και πομπός - της ανθρώπινης ερημίας - μοναξιάς, ο Ηρ. Παρχαρίδης μας μεταγγίζει ένα αυθεντικό - ουσιαστικό μήνυμα μέσ' από την υποβλητική, μεταφυσική ζωγραφική του. Μήνυμα που, ενορχηστρωμένο μέσ' από έναν κατ' εξοχήν ποιητικό τρόπο, ευαισθητοποιεί το θεατή μέχρι τα μύχια".

μια παράσταση

Στο νέο θέατρο "Ηβη",στου Ψυρρή, παρουσιάζεται η "Κυριακή των παπουτσιών" του Λάκη Λαζόπουλου,ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου,τα σκηνικά - κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου,η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου.Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Τάσος Παλατζίδης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Βασιλική Δέλιου, Βίκυ Πρωτογεράκη, Γόνη Λούκα, Σταύρος Πανούσης,κ. ά.

Οπως σημειώνει ο Λάκης Λαζόπουλος, "όλοι οι ήρωες του έργου έχουν τα στοιχεία μιας βαθιάς νευρωτικής εποχής. Εγκλωβισμένοι στον αστερισμό μιας σάπιας τηλεόρασης, υποθάλπουν, χωρίς να το γνωρίζουν, τη βαθιά ανηθικότητα των καιρών και το άσκοπο ενός αγώνα συγκόλλησης των χαμένων ονείρων".

Στη μνήμη του μαέστρου Ευθύμιου Καβαλιεράτου είναι αφιερωμένη η

Στη μνήμη του μαέστρου Ευθύμιου Καβαλιεράτου είναι αφιερωμένη η "Πασχαλινή συναυλία" της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ