ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτικό άσυλο "με το σταγονόμετρο"

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα προς τους αρμόδιους υπουργούς. Από την 1.1.1991 έως τις 31.12.1997 οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο μόλις σε 743 πρόσφυγες. Οι αιτήσεις το 1997 έφτασαν τις 4.367 και οι περισσότερες ήταν από Κούρδους από το Ιράκ και την Τουρκία

"Παρόλο που η νέα χιλιετηρίδα σχεδόν έφτασε, ο ηρωικός και περήφανος λαός του Κουρδιστάν αγωνίζεται ακόμα για να ζει ελεύθερος στον τόπο του και να γίνουν σεβαστά όλα τα δημοκρατικά και μειονοτικά του δικαιώματα. Κάτι που αμφισβητούν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι Τούρκοι στρατοκράτες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι Κούρδοι στην πατρίδα τους βιώνουν μια άγρια τρομοκρατία, που αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας και πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται άρον - άρον και να μεταναστεύουν στις γύρω χώρες, καθώς και στην Ευρώπη. Αρκετοί κατευθύνονται στη χώρα μας. Εδώ αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα, ακόμα και προβλήματα επιβίωσης".

Τα παραπάνω αναφέρουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας.

Η κυβέρνηση, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, διερμηνεύοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, θα έπρεπε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή και εγκατάσταση αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, να τους εξασφαλίζει στοιχειωδώς άνετες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους και να τους χορηγεί - εφόσον το ζητούν - πολιτικό άσυλο, εξασφαλίζοντάς τους όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτό.

Σύμφωνα με τους Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Η υπάρχουσα υποδομή για την εγκατάστασή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί είναι - επιεικώς - άθλιες. Εξάλλου, και η χορήγηση πολιτικού ασύλου γίνεται "με το σταγονόμετρο". Στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δείχνουν ότι στη χώρα μας το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο από 1.1.1991 μέχρι την 31.12.1997 οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο μόλις σε 743 πρόσφυγες, ενώ οι σχετικές αιτήσεις μόνο κατά το 1997 έφτασαν τις 4.367, οι περισσότερες από τις οποίες υποβλήθηκαν από Κούρδους από το Ιράκ και την Τουρκία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας ερωτούν τους υπουργούς Αλ. Παπαδόπουλο,Μ. Παπαϊωάννου,Κ. Γείτονα και Γ. Αρσένη:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους στη χώρα μας χορηγείται πολιτικό άσυλο σε τόσο λίγους πολιτικούς πρόσφυγες - ιδιαίτερα σε Κούρδους, παρ' όλες τις πολλές αιτήσεις που υποβάλλονται;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για την υποδοχή και εγκατάσταση των Κούρδων προσφύγων στη χώρα μας, να τους εξασφαλίζει στοιχειωδώς άνετες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους και να τους χορηγεί - εφόσον το ζητούν - πολιτικό άσυλο, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες;
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ασέβεια για την υγεία του λαού

Με οικονομικά και όχι κοινωνικά κριτήρια ενήργησε η κυβέρνηση για τη δημιουργία και επιβολή της λίστας φαρμάκων, καταργώντας 1.700 φάρμακα, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι "το ξεζούμισμα από το φάρμακο εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπών κονδυλίων του προϋπολογισμού, που αφορούν στην υγεία, στην πρόνοια και τις συντάξεις".

Οι συνταξιούχοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση αυταρχισμό και αυθαιρεσία, καθώς "αντιμετώπισε" το μεγάλο πρόβλημα της υγείας του λαού, χωρίς να ερωτηθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οσον αφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για πολυφαρμακία, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα κατανάλωσης φαρμάκων, καθώς υπάρχει απώλεια εισοδημάτων με τη σκληρή πολυετή λιτότητα. Σημειώνουν, δε, ότι "πέφτει στο κενό" η εντολή ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα που κρίνουν αναντικατάστατα, καθώς πρέπει να περάσουν από έξι βασικά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Επίσης, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας, ακόμη κι αν κρίνουν ότι είναι "αναντικατάστατα" για τον ασθενή, διότι κινδυνεύουν να μπουν στο "μαύρο πίνακα" και να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στην ελεύθερη αγορά.

Κατά τα άλλα, φαρμακοβιομήχανοι και μεγαλοεισαγωγείς συνεχίζουν να "ληστεύουν" το λαϊκό εισόδημα. Η αχαλίνωτη ακρίβεια στα φάρμακα έφτασε την τελευταία πενταετία μέχρι και 400%. Από το 1987 μέχρι το 1995 η παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας κατά 65% και 35% ήταν τα εισαγόμενα. Σήμερα έχει αντιστραφεί η κατάσταση: τα εισαγόμενα φάρμακα καλύπτουν το 65% και πλέον, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, η ψυχή της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας, οδηγείται μεθοδικά στη διάλυση.

Και η ανακοίνωση της ΣΕΑ καταλήγει: "Αναμφισβήτητα κρίνεται αναγκαία μια σε βάθος επανεκτίμηση του κορυφαίου κοινωνικού προβλήματος που αφορά στην υγεία του λαού. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα με λίστες φαρμάκων υποβαθμισμένης ποιότητας και με αφαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων θεραπευτικής επίδρασης. Αυτό δείχνει ασέβεια για την υγεία του λαού. Το φάρμακο αποτελεί για τους συνταξιούχους θέμα προτεραιότητας και θα αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

Φθίνουσα πορεία στις μεταμοσχεύσεις

Στην αδυναμία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) να εισπράξει περί τα 410 εκατομμύρια δραχμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις μεταμοσχεύσεις που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια, αποδίδει μέρος του ελλείμματος του ΩΚΚ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Θ. Χαραμής.Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Τμήματος το ΩΚΚ έχει δαπανήσει περίπου 450 εκατομμύρια δραχμές, για τις μεταμοσχεύσεις και τους ελέγχους των ασθενών με μεταμόσχευση, ενώ έχει εισπράξει μόλις 40 εκατομμύρια δραχμές.

Να σημειωθεί ότι το ετήσιο έλλειμμα του ΩΚΚ ανέρχεται σε 2-2,5 δισ. δραχμές, ενώ η κρατική επιχορήγηση έφτασε τα 1,7 δισ. δραχμές το 1997 και έχουν προϋπολογιστεί άλλα 1,7 δισ. για το 1998. Επιπλέον το 35% των ασθενών, για να παρακάμψουν τη λίστα, κάνουν αναβάθμιση θέσης που σημαίνει ότι πληρώνουν από 1,3-2,5 εκατ. δραχμές - πέρα απ' την κάλυψη του Ταμείου τους - και μεταφέρονται σε δίκλινο ή σε σουίτα.

Ο Θ. Χαραμής σημείωσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει εννέα μεταμοσχεύσεις καρδιάς, από τις οποίες οι οχτώ είναι επιτυχημένες. Το μέσο κόστος για κάθε μεταμόσχευση είναι περίπου 25 εκατ. δραχμές στο ΩΚΚ, ενώ στο εξωτερικό το κόστος 30-50 εκατ. δραχμές και καταβάλλονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο διευθυντής του Α Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΩΚΚ Π. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία που έχουν πάρει οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Μολονότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα τροχαία ατυχήματα (220 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), εν τούτοις οι δότες λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα καρδιακά μοσχεύματα, μέσα στο 1997 αξιοποιήθηκαν μόνο 32 δότες, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τις 100 μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ο αριθμός των διαθέσιμων δοτών θα έπρεπε να ξεπερνά τους 120-130.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Γ. Βλαχογιάννης,πρόσθεσε ότι μόνο η προσφορά νεφρών γνώρισε αύξηση το 1991, η οποία, όμως, ήταν παροδική, καθώς τα επόμενα χρόνια τα νεφρικά μοσχεύματα μειώθηκαν εκ νέου.

Κ. ΠΑΤΗΣΙΑ
Σήμερα η ημερίδα για τα ναρκωτικά

Ημερίδα για τα ναρκωτικά, πλαισιωμένη από θεατρική παράσταση και έκθεση ζωγραφικής, οργανώνει σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων.

Η ημερίδα και οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην αίθουσα του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης, Στρατηγού Καλλάρη και Κουρτίδου, στις Τρεις Γέφυρες, στις 5.30 μ.μ. Μετά το τέλος της ημερίδας, θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας του "18 Ανω", "Καταθέσεις Ψυχής", ενώ στο χώρο της αίθουσας νέοι του Κέντρου Αποκατάστασης "Στροφή" θα εκθέσουν δικά τους έργα ζωγραφικής.

Συνεχίζεται ο "ξεριζωμός"

Καταγγελία της "Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου" για την απομάκρυνση των προσφύγων που στεγάζονται στο κτίριο του Ταμείου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας στον Αγιο Στέφανο

Την ώρα που οι βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτησή τους στη Βουλή, αναφέρονταν στις άθλιες συνθήκες διαμονής των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, η "Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος" (ΚΕΗ) έκανε την ακόλουθη καταγγελία: Προχτές οι οικογένειες των Κούρδων προσφύγων, που στεγάζονται στο κτίριο του Ταμείου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας στον Αγιο Στέφανο, ειδοποιήθηκαν απ' τους αρμόδιους να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να μεταφερθούν σε αντίσκηνα, σε άλλες περιοχές της χώρας!

Τι κι αν η ΚΕΗ υπενθυμίζει πως "οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα της παράλογης και άδικης πληθυσμιακής πολιτικής του τουρκικού και ιρακινού κράτους, τα οποία επιδιώκουν να εκκενώσουν το Κουρδιστάν από ένα μέρος του πιο ζωντανού και δραστήριου πληθυσμού του;". Τι κι αν επισημαίνει πως πάνω από 3.500 χωριά Κούρδων έχουν εκκενωθεί τα τελευταία χρόνια και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη; Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, συνεχίζει να προσφέρει στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες ένα ακόμα δείγμα της "φιλοξενίας" της...

"Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην Ελλάδα πεζοπορώντας επί πολλές βδομάδες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και απάνθρωπη μεταχείριση από τους σύγχρονους δουλεμπόρους", τονίζει η "Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος" και κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, σε όλους τους αρμοδίους, αλλά και στον ελληνικό λαό να σταματήσει ο νέος αυτός ξεριζωμός των Κούρδων προσφύγων. "Σκεφτείτε πως μεταξύ αυτών των προσφύγων υπάρχουν πολλά ανήλικα παιδιά και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας και η διαμονή τους στην ύπαιθρο θα επιδεινώσει την κατάστασή τους", προειδοποιεί η ΚΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ