Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ασέβεια για την υγεία του λαού

Με οικονομικά και όχι κοινωνικά κριτήρια ενήργησε η κυβέρνηση για τη δημιουργία και επιβολή της λίστας φαρμάκων, καταργώντας 1.700 φάρμακα, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι "το ξεζούμισμα από το φάρμακο εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπών κονδυλίων του προϋπολογισμού, που αφορούν στην υγεία, στην πρόνοια και τις συντάξεις".

Οι συνταξιούχοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση αυταρχισμό και αυθαιρεσία, καθώς "αντιμετώπισε" το μεγάλο πρόβλημα της υγείας του λαού, χωρίς να ερωτηθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οσον αφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για πολυφαρμακία, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα κατανάλωσης φαρμάκων, καθώς υπάρχει απώλεια εισοδημάτων με τη σκληρή πολυετή λιτότητα. Σημειώνουν, δε, ότι "πέφτει στο κενό" η εντολή ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα που κρίνουν αναντικατάστατα, καθώς πρέπει να περάσουν από έξι βασικά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Επίσης, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας, ακόμη κι αν κρίνουν ότι είναι "αναντικατάστατα" για τον ασθενή, διότι κινδυνεύουν να μπουν στο "μαύρο πίνακα" και να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στην ελεύθερη αγορά.

Κατά τα άλλα, φαρμακοβιομήχανοι και μεγαλοεισαγωγείς συνεχίζουν να "ληστεύουν" το λαϊκό εισόδημα. Η αχαλίνωτη ακρίβεια στα φάρμακα έφτασε την τελευταία πενταετία μέχρι και 400%. Από το 1987 μέχρι το 1995 η παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας κατά 65% και 35% ήταν τα εισαγόμενα. Σήμερα έχει αντιστραφεί η κατάσταση: τα εισαγόμενα φάρμακα καλύπτουν το 65% και πλέον, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, η ψυχή της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας, οδηγείται μεθοδικά στη διάλυση.

Και η ανακοίνωση της ΣΕΑ καταλήγει: "Αναμφισβήτητα κρίνεται αναγκαία μια σε βάθος επανεκτίμηση του κορυφαίου κοινωνικού προβλήματος που αφορά στην υγεία του λαού. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα με λίστες φαρμάκων υποβαθμισμένης ποιότητας και με αφαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων θεραπευτικής επίδρασης. Αυτό δείχνει ασέβεια για την υγεία του λαού. Το φάρμακο αποτελεί για τους συνταξιούχους θέμα προτεραιότητας και θα αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ