Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτικό άσυλο "με το σταγονόμετρο"

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα προς τους αρμόδιους υπουργούς. Από την 1.1.1991 έως τις 31.12.1997 οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο μόλις σε 743 πρόσφυγες. Οι αιτήσεις το 1997 έφτασαν τις 4.367 και οι περισσότερες ήταν από Κούρδους από το Ιράκ και την Τουρκία

"Παρόλο που η νέα χιλιετηρίδα σχεδόν έφτασε, ο ηρωικός και περήφανος λαός του Κουρδιστάν αγωνίζεται ακόμα για να ζει ελεύθερος στον τόπο του και να γίνουν σεβαστά όλα τα δημοκρατικά και μειονοτικά του δικαιώματα. Κάτι που αμφισβητούν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι Τούρκοι στρατοκράτες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι Κούρδοι στην πατρίδα τους βιώνουν μια άγρια τρομοκρατία, που αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας και πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται άρον - άρον και να μεταναστεύουν στις γύρω χώρες, καθώς και στην Ευρώπη. Αρκετοί κατευθύνονται στη χώρα μας. Εδώ αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα, ακόμα και προβλήματα επιβίωσης".

Τα παραπάνω αναφέρουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας.

Η κυβέρνηση, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, διερμηνεύοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, θα έπρεπε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή και εγκατάσταση αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, να τους εξασφαλίζει στοιχειωδώς άνετες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους και να τους χορηγεί - εφόσον το ζητούν - πολιτικό άσυλο, εξασφαλίζοντάς τους όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτό.

Σύμφωνα με τους Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Η υπάρχουσα υποδομή για την εγκατάστασή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί είναι - επιεικώς - άθλιες. Εξάλλου, και η χορήγηση πολιτικού ασύλου γίνεται "με το σταγονόμετρο". Στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δείχνουν ότι στη χώρα μας το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο από 1.1.1991 μέχρι την 31.12.1997 οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο μόλις σε 743 πρόσφυγες, ενώ οι σχετικές αιτήσεις μόνο κατά το 1997 έφτασαν τις 4.367, οι περισσότερες από τις οποίες υποβλήθηκαν από Κούρδους από το Ιράκ και την Τουρκία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας ερωτούν τους υπουργούς Αλ. Παπαδόπουλο,Μ. Παπαϊωάννου,Κ. Γείτονα και Γ. Αρσένη:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους στη χώρα μας χορηγείται πολιτικό άσυλο σε τόσο λίγους πολιτικούς πρόσφυγες - ιδιαίτερα σε Κούρδους, παρ' όλες τις πολλές αιτήσεις που υποβάλλονται;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για την υποδοχή και εγκατάσταση των Κούρδων προσφύγων στη χώρα μας, να τους εξασφαλίζει στοιχειωδώς άνετες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους και να τους χορηγεί - εφόσον το ζητούν - πολιτικό άσυλο, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ