ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Ψήφος στην αγωνιστική συνέπεια

Η "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, διπλασιάζοντας τις έδρες της

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Και, εν τέλει, ουδέν κακόν ατιμώρητον. Μετά από μερικά χρόνια αχρήστευσης του ιστορικού σωματείου τους και αποκαθήλωσης της 80χρονης αγωνιστικής "σημαίας" του από τις συμβιβασμένες με την κυβερνητική πολιτική και τις εργοδοτικές ορέξεις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των τελευταίων χρόνων, ο κλάδος των ηθοποιών απαίτησε την αγωνιστική συνέπεια και συνέχεια στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.Και απαίτησε την αγωνιστική συνέπεια και συνέχεια έμπρακτα, αναδείχνοντας στις αρχαιρεσίες, που έγιναν στις 13 του Απρίλη, όχι μόνο πρώτη δύναμη τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ,αλλά και διπλασιάζοντας τις έδρες της στο ΔΣ και στα άλλα όργανα του σωματείου και αυξάνοντας σημαντικά την εκπροσώπησή της στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΕΚΑ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος).

Η ψήφος του κλάδου ουσιαστικά αποτελεί καταδίκη των περίεργων "παιγνίων" μιας ομάδας συνδικαλιστών στο "παρασκήνιο" και της αποστασιοποίησης έως πλήρους αδιαφορίας του ΔΣ του σωματείου από τα συνεχώς οξυνόμενα και πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα των εργαζομένων, των υποαπασχολούμενων, πολύ περισσότερο των ανέργων ηθοποιών.Αποστασιοποίηση, που συνειδητά και συστηματικά μεθόδευσαν οι "συμμαχίες" της πλειοψηφούσας παράταξης που στήριζε ο ΣΥΝ και της ΠΑΣΚΕ, με την ανοχή της ΔΑΚΕ και των δήθεν "ανεξάρτητων", με αποτέλεσμα να απογοητευτεί και απομακρυνθεί ο κλάδος εντελώς από το ΣΕΗ. Σε τέτοιο βαθμό που να μην πατά ούτε στους ετήσιους χορούς του, καθώς ένιωθε να τον βάζουν στο περιθώριο και έβλεπε: Να χάνει κεκτημένα των μακρόχρονων αγώνων του (ωράριο, εβδομαδιαίος αριθμός παραστάσεων, ασφάλιση, δώρο, άδειες κλπ.). Να μένουν περιφρονημένα και άλυτα παλιά προβλήματά του. Να αντιμετωπίζονται από την πλειοψηφία... ως ανύπαρκτα τα νέα και πολύ πιο περίπλοκα προβλήματα που τον πνίγουν και τον γυρίζουν εργασιακά στις αρχές του αιώνα αυτού, αν όχι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Προβλήματα - παράγωγα της κυβερνητικής πολιτικής: Μονοκρατορική ιδιωτικοποίηση των κρατικών σκηνών. Κατάφωρη πλέον καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μη εφαρμογή, δηλαδή αχρήστευση, του νόμου για τα συγγενικά τους δικαιώματα. Προβλήματα που επέφερε η κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και οι ανεξέλεγκτοι από τα αρμόδια υπουργεία ως προς την τήρηση των εργοδοτικών υποχρεώσεών τους θίασοι, συχνά επιχορηγούμενοι με αρκετά εκατομμύρια. Η ασύδοτη εκμετάλλευση της δουλιάς τους - ακόμη και της ηθικής υπόστασής τους - από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η ψήφος του κλάδου, με το διπλασιασμό της δύναμης της ΔΕΗ, ήταν μια ηχηρή απάντηση στο παρακυβερνητικό (ΠΑΣΚ) και φιλοκυβερνητικό (ΣΥΝ) "συνδικαλισμό" και στη σύμπηξή τους, με στόχο την αυτοδυναμία (όπως έλεγαν), σε κοινό ψηφοδέλτιο υπό την επωνυμία "Συνδικαλιστική Ενότητα Ηθοποιών".Επωνυμία που μόνο την ενότητα και μάλιστα την αγωνιστική ενότητα δεν επιδίωκε, όπως απέδειξαν και οι μετεκλογικές συνεργασίες τους και για τη συγκρότηση μη αντιπροσωπευτικών προεδρείων στα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια και για δικηγορίστικο "συνδικαλισμό" στο... παρασκήνιο των υπουργών και όχι στο προσκήνιο του αγώνα. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους: Στο προηγούμενο 17μελές ΔΣ του ΣΕΗ η παράταξη "Κίνηση Ηθοποιών" (ΣΥΝ) είχε 5 έδρες και η ΠΑΣΚ 3.Η φετινή προεκλογική συνεργασία τους, ως "Συνδικαλιστική Ενότητα Ηθοποιών", πήρε συνολικά 3 έδρες στο 17μελές ΔΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμπηξη των δύο παρατάξεων σε ένα ψηφοδέλτιο έγινε από τους επικεφαλής, χωρίς να ρωτήσουν τη γνώμη των μελών τους και των υποψηφίων. Εξαιτίας αυτής της τακτικής και της συνεργασίας με την ΠΑΣΚΕ, όχι μόνο παραιτήθηκε από υποψήφιος, αλλά και δεν πήγε να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται, ο ηθοποιός Κώστας Γακίδης. Ας σημειωθεί ότι και από τους ηθοποιούς που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΕΗ (23 ψήφοι). Οι ψήφοι των άλλων παρατάξεων στη Θεσσαλονίκη ήταν: "Υπερκομματικό Ψηφοδέλτιο Ηθοποιών Θεσσαλονίκης" 23, "Συνδικαλιστική Ενότητα Ηθοποιών" 14, "Ελεύθερη Εκφραση" (ΔΑΚΕ) 1, "Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" (επικεφαλής ο Δ. Παπαγιάννης) 1 ψήφος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Με διπλάσιες έδρες

Τα αναλυτικά αποτελέσματα

Η τακτική απομάκρυνσης του κλάδου από το σωματείο του, την οποία ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι πλειοψηφούσες παρατάξεις, είχε σαν συνέπεια και την αποχή του απογοητευμένου κλάδου από τις αρχαιρεσίες. Κι ενώ η αποχή είναι "έργο" των παρατάξεων που διοίκησαν το σωματείο, "έργο" το οποίο φρόντιζαν να περνά απαρατήρητο, να αποσιωπάται,τώρα για να υποβαθμίσουν τον αγωνιστικό νόημα της ψήφου υπέρ της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών" (Δ-Ε-Η) και να δικαιολογήσουν την κάθετη πτώση τους, μιλούν για "αύξηση της αποχής φέτος". Κι αυτό παρ' ό,τι γνωρίζουν ότι η αποχή κυμάνθηκε στα ίδια, περίπου, με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες επίπεδα και ότι αρκετοί νέοι ηθοποιοί που προσήλθαν στις αρχαιρεσίες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας (είτε γιατί δεν ήξεραν ότι έπρεπε να προσκομίσουν το βιβλιάριο, είτε γιατί δεν προλάβαιναν να επανέλθουν μ' αυτό για να ψηφίσουν, είτε γιατί αμέλησαν να βγάλουν βιβλιάριο, είτε γιατί ανασφάλιστοι - λόγω των νέων σκληρών συνθηκών εργασίας - δυσκολεύονται να βγάλουν βιβλιάριο ασθενείας).

Στις φετινές αρχαιρεσίες στην Αθήνα,τη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις - έδρες των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων ψήφισαν 686 ηθοποιοί. Από τις 686 ψήφους οι έγκυρες (μαζί με τις 35 λευκές) ήταν 671 και οι άκυρες 15.

  • Η "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών",πήρε 298 ψήφους, ποσοστό 44,28% και 8 έδρες (στο προηγούμενο ΔΣ είχε 4) και εκλέγει στο ΔΣ του ΣΕΗ τους: Αννα Φόνσου (190 ψήφοι), Ανδρέα Βαρούχα (137), Λεωνίδα Βαρδαρό (126), Αντέλα Μέρμυγκα (85), Σίμωνα Πάτροκλο (76), Νίκο Καραγιώργη (75), Γιώργο Ματαράγκα (69), Σάσα Καστούρα (68).
  • "Συνδικαλιστική Ενότητα" Ηθοποιών: 129 ψήφοι - 21,25%, 3 έδρες (από τις 8 που είχαν οι παρατάξεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ) και εκλέγει τους: Ρήγα Αξελό, Πλασκοβίτη, Τάσο Χαλκιά.
  • "Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" (επικεφαλής ο Δ. Παπαγιάννης): 123 ψήφους - 18,42%, 3 έδρες και εκλέγει τους: Δημήτρη Παπαγιάννη, Γιάννη Παπαγιάννη, και ισοψηφούν οι Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Πετράκης.
  • "Ελεύθερη Εκφραση" (ΔΑΚΕ): 53 ψήφους, 8/42%, 2 έδρες (είχε 3) και εκλέγει τους: Νίκο Μπακογιάννη, Γιώργο Μούτση.
  • Η "Υπερκομματική Κίνηση Ηθοποιών Θεσσαλονίκης": 27 ψήφους, 7,28%, 1 έδρα: Δημήτρης Αραμπατζόγλου.
  • Οι "ανεξάρτητοι" Κωνσταντίνος Χιόνης και Θωμάς Χαλβατζής πήραν από 3 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΣΕΗ,(στο προηγούμενο ήταν και ο δήθεν "ανεξάρτητος" Δ. Παπαγιάννης), εκλέχτηκαν αποκλειστικά οι υποψήφιοι της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών".Συγκεκριμένα οι ενεργοί Βασίλης Κολοβός (προηγούμενος πρόεδρος του ΤΑ-ΣΕΗ), Αννα Φόνσου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιάννης Τσικής και οι συνταξιούχοι Γιώργος Τζαβέλας, Τάσος Παπαδάκης.

Η Δ-Ε-Η στα άλλα όργανα: Στο 8μελές ΔΣ του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων,πήρε 4 έδρες και εκλέγει (κατά σειρά ψήφων) τους: Κώστα Χαλκιά, Κώστα Βιτσεντσάτο, Θάνο Κανούση, Ανδριανή Τουντοπούλου.Στην 7μελή Εξελεγκτική Επιτροπή,πήρε 3 έδρες και εκλέγει τους: Νόρα Μολυβιάτη, Σάββα Γεωργιάδη, Κώστα Μαλκότση.Στο 6μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο πήρε 3 έδρες και εκλέγει τους: Κάτια Τσαλίνοβα, Λάζο Τερζά, Κώστα Μαλκότση.Οργανα του ΣΕΗ και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το σημείωμα. Από τις 13 θέσεις συνέδρων του ΣΕΗ για την ΠΟΘΑ,η ΔΕΗ παίρνει 8 με τους: Βασίλη Κολοβό, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννη Καλατζόπουλο, Λάζο Τερζά, Σάσα Καστούρα, Τρύφωνα Παπουτσή, Τζένη Ζαχαροπούλου, Χρήστο Ζορμπά.Από τις 9 θέσεις αντιπροσώπων στο ΕΚΑ η ΔΕΗ παίρνει τις 4,με τους: Βασίλη Κολοβό, Μίρκα Καλατζοπούλου, Κάτια Τσαλίνοβα, Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Αγωνιστική υπόσχεση και τιμή

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ,με χτεσινή της ανακοίνωση, επαναβεβαιώνει την αγωνιστική υπόσχεση που έδωσε στον κλάδο ώστε να βγει το σωματείο από τη μεθοδευμένη "χειμερία νάρκη" του και τονίζει:

"Οι εκλογές αυτές ήταν, ίσως, από τις πιο κρίσιμες στην 80χρονη ιστορία του σωματείου μας.

Ο κλάδος των ηθοποιών, με γνώση και ιστορική πείρα, έβαλε φραγμό με την ψήφο του στη συνδικαλιστική πρακτική των τελευταίων χρόνων από τις κυρίαρχες παρατάξεις, που έφεραν τη διάλυση και την αποσύνθεση στο χώρο.Ανέδειξε πρώτη δύναμη τη ΔΕΗ, που ήταν η μόνη με πρόγραμμα αρχών και εξόδου από την κρίση, ήταν η μόνη που έχτισε τη συμπαράταξη, με βάση τα προβλήματα του κλάδου.

Με την ψήφο του, ο κλάδος μάς εμπιστεύτηκε. Δηλώνουμε ότι θα τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις, ενωτικά, αγωνιστικά για τη λύση των προβλημάτων μας",καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ