ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Καζάνι που βράζει!

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 27 Απρίλη - μια μέρα πριν την άφιξη του Μπερνς στο νησί - ετοιμάζουν φορείς και κάτοικοι του νησιού

"Θερμή" υποδοχή, με μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 27 Απρίλη και αποκλεισμό του λιμανιού ή του αεροδρομίου κατά την ημέρα της άφιξής του, ετοιμάζει ο λαός της Ζακύνθου στον Αμερικανό Πρέσβη Νίκολας Μπερνς, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί, για να συμμετάσχει σε περιβαλλοντικό Συνέδριο που θα γίνει στις 29 και 30 Απρίλη!

Την απόφαση αυτή πήρε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής του Ν. Μπερνς στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνδιοργανώνει η Αμερικανική Πρεσβεία και ο "Σύνδεσμος Καθαριότητας νομού Ζακύνθου" και τις δηλώσεις του εμπορικού ακόλουθου των ΗΠΑ σχετικά με τις αμερικάνικες "μπίζνες" στα ελληνικά νησιά. "Το εργατικό κίνημα και ο λαός της Ζακύνθου, διαβάζοντας τις δηλώσεις των Αμερικανών εκπροσώπων της Πρεσβείας θέλουν να τους δηλώσουν ότι η Ζάκυνθος, ο λαός της και η παράδοσή της δεν προσφέρονται για μπίζνες",επισήμανε με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος του ΕΚΖ Δ. Σιγούρος."Αντίθετα, συνέχισε, δηλώνουμε ότι έχουμε διδαχθεί να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Εχουμε κάνει κατανοητό και απευθυνθήκαμε προς όλους ότι ο Μπερνς είναι ανεπιθύμητος και το εννοούμε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, συνέχισε, να κατανοήσει ότι ο Μπερνς δεν μπορεί, με τη δική της ευθύνη, να περιδιαβαίνει τη χώρα μας και θρασύτατα να απαιτεί την υποταγή του ελληνικού λαού στις αμερικανικές πολυεθνικές. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και απαιτούμε να παίξει το ρόλο της. Να μαζέψει τον ανεπιθύμητο Μπερνς", κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΖ.

Αντιδρούν οι αντιστασιακοί

Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις στη Ζάκυνθο, όσο πλησιάζει η μέρα που ο Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς θα επισκεφθεί το νησί.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την πρωτοβουλία της Αμερικανικής Πρεσβείας. "Οι αντιστασιακοί - μέλη του Παραρτήματός μας, ομόφωνα και κατηγορηματικά αποφαίνονται ότι αν οι επικεφαλής του "Συνδέσμου Καθαριότητας" νομίζουν πως ο Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς, θα μας φωτίσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνουν μεγάλο λάθος. Πιστεύουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι ίσως να μην προέβαιναν στην πρόσκληση αυτή, αν "έβαζαν αυτί" και άκουγαν τι λένε οι Ζακυνθινοί και μάλιστα οι παλαιότεροι. Οπως εξάλλου και όλοι οι Ελληνες, που έχουν μνήμη και γνωρίζουν τον τραγικό ρόλο, που έπαιξαν και παίζουν, ως τα σήμερα οι αμερικάνικες επεμβάσεις στην ταλαίπωρη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή (Αιγαίο, Κύπρο, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κλπ).

Στην ανακοίνωση οι αντιστασιακοί εκφράζουν την έκπληξη για τη σιωπή των ντόπιων οικολόγων. "Γιατί, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για τον ερχομό του κ. Μπερνς στη Ζάκυνθο, αφού είναι κοινό μυστικό, ότι οι πρωτεργάτες στις πρωτόφαντες περιβαλλοντικές συμφορές και καταστροφές, που τόσο συχνά μαστίζουν τελευταία τον πλανήτη μας, είναι οι αμερικανικές μεγαλοβιομηχανίες. Οσο για τις ελληνικές κυβερνήσεις, καταλήγει η ανακοίνωση, μαζί και τη σημερινή ουδέν το παράδοξον. Ολες ήταν και είναι θεματοφύλακες των αμερικανικών συμφερόντων!".

ΛΑΡΙΣΑ
Ολα έτοιμα για τη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της λειτουργίας του χερσαίου ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο.Οι επιτελείς της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, υπό τις οδηγίες του υποστρατήγου Μανώλη Ματζάνα - ο οποίος τοποθετήθηκε με τις τελευταίες κρίσεις του Μάρτη στη θέση του επιτελάρχη στο στρατηγείο - εργάζονται πυρετωδώς και σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας - η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Στρατηγείου τοποθετείται στις 4 Οκτώβρη 1999. Στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, ήδη, έχουν προχωρήσει πολλά έργα υποδομής. Το χερσαίο στρατηγείο είναι διακλαδικό, προορίζεται, όμως, κυρίως για χερσαίες επιχειρήσεις (land heavy) και διαθέτει μικρούς πυρήνες για αεροναυτικές επιχειρήσεις.Η διοίκησή του θα είναι πολυεθνική και στη δύναμή του θα ανήκουν αξιωματικοί από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νορβηγία, ενώ, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύει ότι δε θα στελεχώσει το στρατηγείο με εθνικό προσωπικό, περισσότερο του 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης.

Το αεροπορικό

Στο "φουλ" είναι οι προετοιμασίες και για τη λειτουργία του αεροπορικού υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας.Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβρη - κι αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε η νέα δομή της Συμμαχίας - το Πρωτοδικείο Λάρισας κύρωσε τους πίνακες των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή "Πλάτωμα Γουνίτσας" του Κουτσόχερου.

Σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων και σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια θα κατασκευαστεί το υπόγειο υποστρατηγείο (CARS), όπου θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών επιχειρήσεων" (CAOC). Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 25 δισ. δραχμές και μέχρι την αποπεράτωσή του, το CAOC θα λειτουργεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επίσημη λειτουργία των δύο στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, η 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, λειτουργούν ως "εργαστήρια" προετοιμασίας για τη ΝΑΤΟική εγκατάσταση.

Με την εγκατάσταση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση των ιμπεριαλιστών,αν ληφθεί υπόψη ότι έχει αποφασιστεί και η εγκατάσταση Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο υπάρχουν τα ΑΒΑΚΣ, στον Αραξο υπάρχουν 23 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, η Νότια Πελοπόννησος έχει επιλεγεί ως χώρος ΝΑΤΟικών στρατιωτικών γυμνασίων και στην Κρήτη υπάρχει το πεδίο βολής και λειτουργεί η βάση της Σούδας.

Ταυτόχρονα, λιμάνια της χώρας μας - όπως του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης- γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως "αναψυκτήρια" του αμερικάνικου 6ου Στόλου και ο περιβόητος πρέσβης Μπερνς συνεχίζει να προκαλεί, εμφανιζόμενος στο ρόλο "ανθύπατου" στη χώρα μας.

Ο ελληνικός λαός, το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, θα αντιδράσει στη μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι Αμερικανοί "πάτρωνές" της πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ελληνες θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη.

Παλλαϊκή υπόθεση

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στις εισαγωγές όπλων, ενώ βρίσκεται και σε εξέλιξη ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόγραμμα ύψους άνω των τεσσάρων τρισ. δραχμών, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Παρόλο λοιπόν που διατίθενται τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και ενώ θα περίμενε κανείς αυτό να έχει επιδράσει στην ανάπτυξη της ντόπιας αμυντικής βιομηχανίας, πράγμα που θα επέφερε πολλαπλά οφέλη στη χώρα, παρ' όλα τα παραπάνω, ο τομέας αυτός της οικονομίας, με την αναμφισβήτητη εθνική σημασία που έχει, διαρκώς υποβαθμίζεται.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας με συνέπεια το καταστροφικό έργο της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, αποφάσισε πριν λίγες μέρες την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων μονάδων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Πρόκειται για τις βιομηχανίες ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ και ΕΒΟ. Η διαδικασία παίρνει όλα τα χαρακτηριστικά της άλωσης και τελικά της λεηλασίας από ξένα συμφέροντα, ενός παραγωγικού, κερδοφόρου και στρατηγικής σημασίας τομέα της οικονομίας. Η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προβάλει ούτε καν το κάλπικο άλλοθι που προβαλλόταν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις ξεπουλήματος, ότι δήθεν οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες και ότι τις πουλάει γιατί είναι βάρος για την εθνική οικονομία.

Με τις επιλογές της αυτές επιβεβαιώνει περίτρανα ότι μοναδικό της κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση του πολυεθνικού κεφαλαίου και η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε τα μεγάλα μονοπώλια της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας να ελέγξουν πλήρως το χώρο. Αυτό που θα σηματοδοτήσει η κυβερνητική απόφαση είναι η λεηλασία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα "φιλέτα" του χώρου. Εξάλλου κυβερνητική στρατηγική είναι η συγχώνευση - απορρόφηση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από ξένους κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας. Φυσική συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η ουσιαστική διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και η μετατροπή των παραγωγικών κλάδων της σε εμπορικά κέντρα των ξένων βιομηχανιών, όπως εξάλλου έχει ήδη γίνει και σε άλλους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας όπου οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις έγιναν εκθεσιακοί χώροι και πρατήρια των αντίστοιχων πολυεθνικών.

Οσο κι αν ακούγεται αυτό αντιφατικό, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσιζε το ξεπούλημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, νέα σενάρια περί πολέμου στο Αιγαίο έβλεπαν το φως της δημοσιότητας ερχόμενα από τις απέναντι ακτές του Ατλαντικού. Και τα δύο όμως οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση, στην εδραίωση της εξάρτησης και στο δέσιμο πισθάγκωνα της χώρας. Από τη μία η ελληνική βιομηχανία, με ρόλο αναντικατάστατο στην αμυντική θωράκιση της χώρας, διαλύεται και από την άλλη το σκηνικό έντασης, που ενισχύει το κυνήγι των εξοπλισμών, στήνεται με περίτεχνο τρόπο. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη, η ολοκληρωτική παράδοση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η προστασία λοιπόν της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποκτά εθνικό χαρακτήρα και είναι υπόθεση ενός ευρύτερου κινήματος προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι υπόθεση ενός μετώπου των εργαζομένων στο χώρο, με όλους τους άλλους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.

Στη Μόσχα ο Μπάμπης Αγγουράκης

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Μπάμπης Αγγουράκης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στη Διεθνή Συνάντηση (16-17 του Απρίλη) που διοργανώνει το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, μετά από πρωτοβουλία της διακομματικής επιτροπής ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟ, που έχει συσταθεί στο ρωσικό Κοινοβούλιο, με θέμα: "Τα ζητήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ".

Επίσης, στις 18-19 Απρίλη 1998 ο Μπάμπης Αγγουράκης θα πάρει μέρος στη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει στην Πράγα το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, με θέμα: "Οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης", όπως και όλες οι εφημερίδες, θα κυκλοφορήσει αύριο το πρωί, Μεγάλο Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ