Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ολα έτοιμα για τη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της λειτουργίας του χερσαίου ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο.Οι επιτελείς της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, υπό τις οδηγίες του υποστρατήγου Μανώλη Ματζάνα - ο οποίος τοποθετήθηκε με τις τελευταίες κρίσεις του Μάρτη στη θέση του επιτελάρχη στο στρατηγείο - εργάζονται πυρετωδώς και σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας - η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Στρατηγείου τοποθετείται στις 4 Οκτώβρη 1999. Στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, ήδη, έχουν προχωρήσει πολλά έργα υποδομής. Το χερσαίο στρατηγείο είναι διακλαδικό, προορίζεται, όμως, κυρίως για χερσαίες επιχειρήσεις (land heavy) και διαθέτει μικρούς πυρήνες για αεροναυτικές επιχειρήσεις.Η διοίκησή του θα είναι πολυεθνική και στη δύναμή του θα ανήκουν αξιωματικοί από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νορβηγία, ενώ, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύει ότι δε θα στελεχώσει το στρατηγείο με εθνικό προσωπικό, περισσότερο του 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης.

Το αεροπορικό

Στο "φουλ" είναι οι προετοιμασίες και για τη λειτουργία του αεροπορικού υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας.Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβρη - κι αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε η νέα δομή της Συμμαχίας - το Πρωτοδικείο Λάρισας κύρωσε τους πίνακες των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή "Πλάτωμα Γουνίτσας" του Κουτσόχερου.

Σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων και σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια θα κατασκευαστεί το υπόγειο υποστρατηγείο (CARS), όπου θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών επιχειρήσεων" (CAOC). Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 25 δισ. δραχμές και μέχρι την αποπεράτωσή του, το CAOC θα λειτουργεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επίσημη λειτουργία των δύο στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, η 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, λειτουργούν ως "εργαστήρια" προετοιμασίας για τη ΝΑΤΟική εγκατάσταση.

Με την εγκατάσταση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση των ιμπεριαλιστών,αν ληφθεί υπόψη ότι έχει αποφασιστεί και η εγκατάσταση Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο υπάρχουν τα ΑΒΑΚΣ, στον Αραξο υπάρχουν 23 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, η Νότια Πελοπόννησος έχει επιλεγεί ως χώρος ΝΑΤΟικών στρατιωτικών γυμνασίων και στην Κρήτη υπάρχει το πεδίο βολής και λειτουργεί η βάση της Σούδας.

Ταυτόχρονα, λιμάνια της χώρας μας - όπως του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης- γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως "αναψυκτήρια" του αμερικάνικου 6ου Στόλου και ο περιβόητος πρέσβης Μπερνς συνεχίζει να προκαλεί, εμφανιζόμενος στο ρόλο "ανθύπατου" στη χώρα μας.

Ο ελληνικός λαός, το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, θα αντιδράσει στη μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι Αμερικανοί "πάτρωνές" της πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ελληνες θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ