Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρόνος

Ασφαλώς η εξίσωση του χρόνου θα πρέπει να υπάρχει σε πολλές διαστάσεις. Μια κύρια, υποθέτω, είναι Ανθρωπος + Χρόνος = Παραγωγή, ή κάπως έτσι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο χρόνος έχει σχέση με την απόλυτη ζωή τους και με διάφορες αναμονές, φυσικές ή ψυχικές.

Από τις παλιές μου συζητήσεις, με την Ελλη Αλεξίου, θυμάμαι που μου έλεγε ν' αποφεύγω την πλάνη της έκφρασης: ένα λεπτό που μου φάνηκε ένας αιώνας ή άλλες παρόμοιες.

Ενα λεπτό, είναι ένα λεπτό. Μου θύμιζε τη συγγραφέα Γερτρούδη Στάιν που έλεγε, ένα τριαντάφυλλο είναι ένα τριαντάφυλλο, ένα τριαντάφυλλο.

Αλλά όλοι μας δανειζόμαστε, έστω και προσωρινά, ποιητικές άδειες ή συμβολισμούς για να εκφράσουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση.

***

Προ ημερών είδαμε στην τηλεόραση εικόνες από ένα εργοστάσιο κλωστοποιίας ή υφασμάτων, στην Ινδία, όπου οι εργάτες φορούν πατίνια για να τρέχουν πιο γρήγορα από τη μια μηχανή στην άλλη για να προλαβαίνουν την υγρασία της κλωστής ή την ξηρασία της.

Εικόνες που δείχνουν μόνο την εκμετάλλευση της ανθρώπινης παραγωγικής δύναμης, την ταχύτητα με την οποία θ' απομακρύνουν οι εργοδότες τους εργάτες, που θα περισσεύουν, εξαιτίας της ταχύτητας των άλλων εργατών με τα πατίνια. Και βεβαιότατα τον αποκλεισμό πρόσληψης νέων εργατών.

Οι ανάγκες της παραγωγής θα καλύπτονται από τα ρολά που θα φοράνε οι εργάτες για να τρέχουν μέσα στο εργοστάσιο.

Δεν είχαν περάσει δυο μέρες και η μικρή οθόνη μάς ενημέρωσε ότι στον κόσμο μας υπάρχουν διακόσια πενήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω από άγρια εργασιακή εκμετάλλευση. Από αυτά, τα εβδομήντα εκατομμύρια ανήλικων εργατών, σε πλήρη εκμετάλλευση, βρίσκονται στην Ινδία.

***

Προφανώς, κανένας καταστατικός χάρτης, καμιά εργασιακή σύμβαση ή οποιαδήποτε μεγαλόσχημος συμφωνία μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων δεν είναι ικανή να σταματήσει την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δύναμης, ανηλίκων ή ενηλίκων.

Αυτή η υπόθεση βρίσκει τη λύση της μόνο μέσα στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης και μόνο από αυτή μπορεί να απελευθερωθεί.

Ας μην παρασυρόμαστε από τη μορφή που παίρνει η εκάστοτε εργατική τάξη. Με αυτό τον όρο εννοούμε κάθε εργαζόμενο όποια κι αν είναι τα χαρακτηριστικά της εργασίας που επιτελεί.

Ασφαλώς, το τέλος του εικοστού αιώνα δεν μπορεί να είναι σαν το δέκατο ένατο. Και αλίμονο αν και οι εργασιακές σχέσεις είχαν μείνει οι ίδιες.

Οι επαναστάσεις δε γίνονται επί ματαίω.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ