Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
SOS από τέσσερα χωριά της Εστιαιώτιδας

Αν δεχτούμε την άποψη που λέει ότι "ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων είναι σε γενικές γραμμές δείκτης του οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου ενός λαού" (βλ. Ε. Λέκκας, "Ν. Οικολογία" τ. Δεκ. 1997), τότε με όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα αυτό η χώρα μας βρίσκεται στα βάθη του Μεσαίωνα.Διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά σ' όλα τα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας κι ας πιστεύουν ορισμένοι, ότι το πρόβλημα του αδιεξόδου των σκουπιδιών αφορά μόνο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα όσα παρακολουθούμε αποδεικνύουν την αναπηρία του ελληνικού κράτους ν' αντιμετωπίσει τα "στοιχειώδη" και παράλληλα τις αρρωστημένες συμπεριφορές πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παραμένουν δέσμιοι μικροκομματικών αντιλήψεων και αποδεικνύονται ανίκανοι να διαχειριστούν "τα του οίκου τους" με σοβαρότητα, σχεδιασμό και κυρίως δημοκρατικές διαδικασίες.

Σκουπίδια, ο εφιάλτης του μέλλοντος

Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των σκουπιδιών αυξάνονται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η σύγχρονη τεχνολογία.Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ετσι η εξάντληση και της παραμικρής δυνατότητας, που προσφέρει η τελευταία, είναι εκ των ουκ άνευ αν δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργεί το υπάρχον - και επιβαλλόμενο - καταναλωτικό μοντέλο. Κάτι που δυστυχώς οι εγχώριοι διαχειριστές δεν περιλαμβάνουν στην ατζέντα των εκσυγχρονιστικών τους οραμάτων,μια και άλλες είναι οι προτεραιότητές τους. Ολυμπιακοί Αγώνες (όπου θα τσιμεντώσουν ότι απόμεινε πράσινο στο Λεκανοπέδιο), δρόμοι για ΙΧ (κι όχι ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο), βαρύ μετρό λίγων χιλιομέτρων (κι όχι τραμ), ένα αεροδρόμιο (που επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί σαν περιττή πολυτέλεια) και βεβαίως οι νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων προς άγραν ψήφων. Το δόγμα των τελευταίων δεκαετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: "Νυν υπέρ πάντων ψήφοι". Ας επιστέψουμε όμως στο θέμα μας... Τα απορρίμματα. Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είναι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα αιχμής. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα με την ιδιομορφία των σεισμικών, κλιματικών και γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων της.

Επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων

Αλλη μια "σοσιαλιστική" φωτοβολίδα στο χώρο της ΤΑ η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει αρκετά προβλήματα, αλλά η παρουσία τους συνδέθηκε με την προσπάθεια εκταμίευσης κοινοτικών πόρων και μπαλωματικές λύσεις, παρά με ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Οι νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων αποτελούν μια μικρογραφία για το τι συμβαίνει. Η ΠΑΔΥΘ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων) από την αρχή έθεσε σε λάθος βάση την όλη διαδικασία. Ετσι οδηγήθηκε σε αδιέξοδα. Η πρώτη της επιλογή αφορούσε χώρο που δεν πληρούσε τα στοιχειώδη κριτήρια της ασφαλούς εναπόθεσης,ενώ η δεύτερη συνέπιπτε με αρχαιολογική περιοχή!! Οπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να απορριφτούν και οι δυο. Υποτίθεται ότι η "εμπειρία" αυτή θα δρούσε καταλυτικά για να αντιμετωπιστεί ο ΧΥΤΑ με περισσότερη προσοχή και σύνεση. Ομως άλλαι αι βουλαί της επιστήμης και των πολιτών και άλλαι των αρχών... Εριξαν τη "ζαριά" και επέλεξαν τη θέση Παλαιοσαμαρίνα του Νομού Τρικάλων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ασφαλέστερης θέσης.

Η αποθέωση της προχειρότητας

Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ αποφασίστηκε στο ύψωμα Τύμπανο,βορειοδυτικά της "Φτιλιάδας" στην Παλαιοσαμαρίνα. Τα επιφανειακά πετρώματα της ευρύτερης περιοχής αποτελούνται σχεδόν καθ' ολοκληρία από καρστικούς ασβεστόλιθους.Πέτρωμα άκρως διαπερατό από το νερό (σσ συμπεριφέρεται, σύμφωνα με τους γεωλόγους, σαν σφουγγάρι). Μια τοποθεσία που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις πηγές του ποταμού Νεοχωρίτη (σσ παραπόταμος του Πηνειού) και ανάντι της ρεματιάς που βρίσκονται αυτές οι πηγές. Να σημειώσουμε ότι έκθεση του ΙΓΜΕ,σε ανύποπτο χρόνο, καθιστά σαφές, ότι από την Παλαιοσαμαρίνα εκκινούν οι υπόγειοι υδροφορείς με κατεύθυνση τη Δυτική Θεσσαλία. Κι ακόμα να γνωστοποιήσουμε ότι μιλάμε για μια τοποθεσία που αποτελεί μια όαση του φυσικού περιβάλλοντος με αξιόλογο οικοσύστημα και στοιχεία μεγάλου φυσικού κάλους. Γύρω από τις πηγές υπάρχουν συστάδες από αιωνόβιες βελανιδιές και πλατάνια. Λίγο παρακάτω ο Νεοχωρίτης σχηματίζει μικρούς καταρράχτες και λεκάνες όπου ζουν σπάνια υδρόβια είδη. Τέλος, να προσθέσουμε την ύπαρξη της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΟΣΕΡ - στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής - που κατασκευάζει ορούς χρησιμοποιώντας νερό από γεωτρήσεις. Ο πρόσφατος σεισμός στα Γρεβενά δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ποιότητα των υδάτων. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην περιοχή με ένα σεισμό και μια διαρροή στη στεγανοποιητική λεκάνη του ΧΥΤΑ... Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αντιδρούν και καταγγέλλουν μια σειρά παρατυπιών. Η προεπιλογή θέσης βαφτίστηκε επιλογή. Οι μελετητές δεν ξεκίνησαν - ως θα όφειλαν - από τη διερεύνηση μηδενικής λύσης. Ο τρόπος αξιολόγησης είναι διάτρητος. Ολα αυτά οδηγούν την υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Παράλληλα το θέμα διεθνοποιείται με πρωτοβουλία της "Νέας Οικολογίας". Μήπως κάποιοι πρέπει να ξανασκεφτούν την υπόθεση πιο ψύχραιμα και λιγότερο επιπόλαια;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ