ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Σήμερα γράφτηκα στο συνδικάτο... "

Εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων είναι ενταγμένοι στο συνδικάτο και όλοι δίνουν "παρών", δίπλα στους Ελληνες συναδέλφους τους, στις κινητοποιήσεις για την περιφρούρηση και τη διεκδίκηση και νέων κατακτήσεων

Η αλληλεγγύη Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών, η ενότητά τους απέναντι στα κοινά προβλήματα, ο κοινός αγώνας για ένα καλύτερο μεροκάματο, για μια καλύτερη ζωή, ίσως βρίσκει την πιο πλατιά έκφρασή της στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Ελληνες, Αλβανοί, Ρώσοι, Πολωνοί.., ενωμένοι κάτω από τα λάβαρα του Παραρτήματος Εργαζομένων στο έργο, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, δίνουν μαζί τη "μάχη" για την περιφρούρηση του 7ωρου - 5ήμερου, για την επικόλληση των πραγματικών ενσήμων, για ουσιαστικές αυξήσεις, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Τη Μ. Δευτέρα έδωσαν μια ακόμα "μάχη" για τα δικαιώματά τους, πραγματοποιώντας, με καθολική συμμετοχή, στάση εργασίας και συγκέντρωση. Εκεί βρεθήκαμε και συζητήσαμε με αλλοδαπούς εργάτες για τα προβλήματά τους. "Παρών" στη συγκέντρωση ήταν ο Ζήσης Κόντης από την Αλβανία. Οπως θα πει, "ένα χρόνο τώρα δουλεύω εργάτης στην εταιρία ΓΕΚ. Το μεροκάματο χαμηλό, 7.000 δραχμές, και έχω γυναίκα και τρία παιδιά. Είναι δύσκολα, αλλά κουτσά στραβά τα βγάζουμε πέρα. Με τους Ελληνες συναδέλφους είμαστε αγαπημένοι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το Παράρτημα έχει σταθεί δίπλα μας, βρίσκεται κάθε μέρα στο χώρο δουλιάς και παρεμβαίνει για τα προβλήματά μας".

Δυο μόλις μήνες εργάζεται στο αεροδρόμιο ο Σωτήρης Τσίλης απ' την Αλβανία, που θα πει: "Δουλεύω στη ΓΕΚ στα κτισίματα. Στην Ελλάδα συνολικά έχω 7 χρόνια και απ' την αρχή δούλεψα στην οικοδομή. Η κατάσταση είναι άσχημη εδώ. Το μεροκάματο μόλις 7.000 δραχμές. Κανονικά έπρεπε να παίρνουμε 11.000 δραχμές τη μέρα. Μας κλέβουν και από πάνω έχουμε και καθυστερήσεις στην πληρωμή. Εχουμε προβλήματα και με τα ένσημα. Για ένα μήνα δουλιά μού είχαν βάλει μόνο 10 ένσημα. Το σωματείο εδώ κάνει αγώνες για όλους. Σε όλες τις στάσεις εργασίας και τις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει αυτό το διάστημα, έχω πάρει μέρος. Ομως δεν είμαι ακόμα μέλος του σωματείου. Θα γραφτώ, γιατί έτσι πιστεύω θα είναι πιο καλά για όλους".

Λίγο πιο πέρα, ο Αλβανός Αντώνης Κούρτης συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής στο Παράρτημα. Βρίσκεται στο εργοτάξιο "μόλις ένα μήνα - θα πει - και δουλεύω σαν βοηθός καλουπατζής στην εταιρία ΖΕΦ. Πέντε χρόνια είμαι στην Ελλάδα και μένω στα Μέγαρα. Πριν έκανα ό,τι δουλιά έβρισκα. Ημουν παράνομος, δε μου βάζαν ένσημα, με έδιωχναν. Τώρα έχω πάρει τη "λευκή κάρτα" απ' τον ΟΑΕΔ. Πριν λίγες μέρες με πιάσαν απ' την Αστυνομία. Τους έδειχνα την κάρτα, αλλά τίποτα. Με κράτησαν μια μέρα μέσα και με το ζόρι τελικά με άφησαν να φύγω. Παίρνω εδώ 8.000 μεροκάματο, όσο για ένσημα μου είπαν ότι θα μου βάλουν, αλλά ακόμα δεν ξέρω. Ευτυχώς με τους Ελληνες εργάτες εδώ, τα περνάμε καλά. Σήμερα γράφτηκα στο Παράρτημα, όμως και στις προηγούμενες στάσεις εργασίας και στην απεργία πήρα μέρος. Στοιχιζόμαστε με τους Ελληνες συναδέλφους, παλεύουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μόνο όλοι μαζί θα κερδίσουμε".

Τέσσερα χρόνια "μετρά" σαν μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Αναστάσιος Κόζντηνε απ' την Αλβανία που θα πει: "Στα 7 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα, δουλεύω στην οικοδομή. Μόνο όμως τα τέσσερα τελευταία χρόνια βάζω ένσημα. Και αυτά τα αγοράζω, γιατί οι εργολάβοι μας κοροϊδεύουν. Στο αεροδρόμιο ήρθα πριν έξι μήνες. Δουλεύω στη ΓΕΚ σαν μάστορας χτίστης και τώρα μου έκαναν 11.000 δρχ. το μεροκάματο. Πριν κλείσω δυο μήνες, με σταματάνε και με βάζουν να ξανακάνω σύμβαση για να μη δικαιούμαι αποζημίωση. Στο συνεργείο είμαστε ένα μήνα απλήρωτοι. Εχω δυο παιδιά, είναι το νοίκι, τα πράγματα που συνεχώς ακριβαίνουν. Τα βγάζω πολύ δύσκολα πέρα. Με τους Ελληνες συναδέλφους τα πάμε πάρα πολύ καλά. Απ' το συνδικάτο μάς βοηθούν πολύ. Πολεμάνε για μας, όπως και για τον εαυτό τους. Κοίτα να δεις τι γίνεται. Εμάς οι εργοδότες μάς απειλούν: "Αν θέλεις με αυτό το μεροκάματο, αλλιώς δρόμο". Στους Ελληνες εργάτες, αν παραπονεθούν για τις συνθήκες εργασίας τους λένε: "Αν θέλετε.., αλλιώς βρωμάνε οι Αλβανοί". Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε μαζί για να κερδίσουμε όλοι. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι εδώ στο εργοτάξιο δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε όλοι μαζί, γιατί πολεμάμε για το ψωμί μας".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να χτυπήσουμε το ρατσισμό στη ρίζα του

"Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν έδαφος εκεί όπου δεν υπάρχουν αντιστάσεις και σωστή ενημέρωση", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τονίζει την ανάγκη να γίνει ο κάθε τόπος δουλιάς προμαχώνας φιλίας και αλληλεγγύης

Σε μια περίοδο, που έντεχνα και σκόπιμα καλλιεργείται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί συνείδηση στο λαό ότι για όλα τα δεινά, από αυτό της ανεργίας μέχρι εκείνο της εγκληματικότητας, φταίνε οι ξένοι εργάτες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Οργανώνει καμπάνια, με στόχο να φέρει σε επαφή τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας με τα συνδικάτα, να ενταχθούν σ' αυτά, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να αγωνιστούν για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλιάς.

Αυτή η καμπάνια "πατά" σε μια μακρόχρονη δουλιά της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων - μελών της, που εξαρχής "αγκάλιασαν" πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες και πάλεψαν για την πλήρη νομιμοποίησή τους, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά συνδικάτα οικοδόμων να "μετρούν" στις γραμμές τους μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. Εχοντας σαν αφετηρία αυτή τη δουλιά, Ομοσπονδία και συνδικάτα ξεκινούν μια νέα προσπάθεια, με την έκδοση ανακοίνωσης σε πολλές γλώσσες και διοργανώνοντας περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς όπου εργάζονται αλλοδαποί.

"Να γίνει ο κάθε χώρος δουλιάς και ένας προμαχώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία θα είναι το μήνυμα και ο στόχος της καμπάνιας μας", τονίζει ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με τον οποίο συζητήσαμε για τους στόχους της καμπάνιας, αλλά και την περίοδο μέσα στην οποία πραγματοποιείται.

Οπως θα πει, "η Ομοσπονδία ξεκινάει την καμπάνια με στόχο να έρθει κοντά στους ξένους εργάτες, να τους πείσει να γραφτούν στα σωματεία τους και μέσα από κοινή πάλη και δράση να εξασφαλίσουν ίση μεταχείριση με τους Ελληνες εργάτες στους τόπους που ζουν και δουλεύουν. Γνωρίζουμε ότι οι ξένοι εργάτες, ζώντας με το φόβο του ξένου σε ξένη χώρα, σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και συνεχούς ομηρίας, δεν έχουν τη δυνατότητα αντιστάσεων, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται από τους εργοδότες για το χτύπημα των μεροκαμάτων μας, του ωραρίου, των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων μας. Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών, με αποτέλεσμα η ληστεία για όλους μας να μεγαλώνει, πρέπει οι ξένοι εργάτες να αποκτήσουν την ικανότητα της συλλογικής δράσης, να γίνουν γνώστες των συλλογικών διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος, των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεών τους, να νιώσουν το σωματείο υπερασπιστή τους".

Αναφερόμενος ο Α. Ζαζόπουλος στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, επισημαίνει ότι "δε γεννιούνται από μόνα τους, αλλά καλλιεργούνται και μεθοδεύονται απ' την άρχουσα τάξη, γιατί υπηρετούν το κοινωνικό της σύστημα. Μέσα σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, εντάσσονται αποφάσεις και δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, όπως του Σαμαρά που απαγόρευσε στους μουσουλμάνους της Θράκης να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Ανοιξης. Του Εβερτ, που σαν κύριο ένοχο της ανεργίας παρουσίασε τους ξένους εργάτες, καθώς και από τους διάφορους Παπαθεμελήδες που συνδυασμένα προσπάθησαν να μπολιάσουν στη νεολαία και το λαό το δηλητήριο του ρατσισμού. Το ρατσιστικό παραλήρημα το ενισχύει η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συντηρεί με κάθε τρόπο το στερεότυπο του "οικονομικού μετανάστη εγκληματία" μέσα από - αρκετές φορές - απροκάλυπτες, κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις".

Σημειώνοντας πως οι φασίζουσες αυτές απόψεις, σε συνδυασμό με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εγκυμονούν κινδύνους να οδηγηθεί μέρος της νεολαίας στην "αγκαλιά" νεοφασιστικών ομάδων, υπογραμμίζει ότι "το ξερίζωμα των όποιων φαινομένων του ρατσισμού μπορεί να γίνει μόνο κάτω απ' τη συνεχή επαγρύπνηση και συντονισμένη πάλη των εργαζομένων της νεολαίας και γενικότερα του ελληνικού λαού".

Επισημαίνει ότι "οι ξένοι εργάτες δεν είναι εγκληματίες, όπως θέλουν να τους παρουσιάσουν, δεν είναι η απειλή για τη χώρα μας, είναι θύματα του κοινωνικού συστήματος που κυριαρχεί στις χώρες τους, όπως και στη δική μας, θύματα που προξένησαν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή την αλήθεια, που επιμελώς κρύβει η αντίδραση, εμείς πρέπει να τη φανερώσουμε σε όλους τους εργαζόμενους. Δε φταίνε για την ανεργία οι ξένοι εργάτες, για το κλείσιμο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και εκατοντάδων εργοστασίων, για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, για το ότι η νεολαία στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής της στερείται τη μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλιά, σπρώχνεται σε ψεύτικους παραδείσους".

Σημειώνοντας πως "το "φταίνε για όλα οι ξένοι εργάτες" το χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη και οι υποτακτικοί της, για να δημιουργεί άλλοθι και να κρύβει τους πραγματικούς αίτιους της ανεργίας και της φτώχειας", τονίζει: "Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει, μπορούμε και πρέπει Ελληνες και ξένοι εργάτες να τους χαλάσουμε το παιχνίδι".

Σημειώνει πως σ' αυτά τα πλαίσια κινείται και αυτό το στόχο υπηρετεί η προσπάθεια της Ομοσπονδίας και καταλήγει: "Σ' αυτό θα επιμείνουμε και, παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε θα τα καταφέρουμε. Το μήνυμα που έρχεται απ' το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου Ελληνες και ξένοι εργάτες από κοινού βρίσκονται στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση κατακτήσεων, είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Είναι μήνυμα ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκουν έδαφος εκεί όπου δεν υπάρχουν αντιστάσεις, όπου δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση".

Λεζάντα 1η: Κρατώντας στο χέρι ανακοίνωση μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσ

Κρατώντας στο χέρι ανακοίνωση μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, οι συνδικαλιστές επισκέπτονται τους χώρους δουλιάς και καλούν τους αλλοδαπούς να ενταχθούν στα συνδικάτα για να παλέψουν από κοινού με τους Ελληνες εργάτες για καλύτερες συνθήκες δουλιάς

O Aντώνης Κούρτης απ' την Αλβανία "φρέσκος" στο εργοτάξιο στα Σπάτα, την ίδια μέρα της κινητοποίησης γράφεται στο συνδικάτο, γιατί όπως θα πει "μόνο όλοι μαζί θα κερδίσουμε"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ