ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυκλοφορεί διπλός ο "Αδέσμευτος Τύπος"

Αγρια κόντρα Μήτση - Ρίζου με θύματα τους αναγνώστες

Διανύουμε τη νέα, μετά το Πάσχα, Βδομάδα, αλλά για τον "Αδέσμευτο Τύπο" συνεχίζεται η Βδομάδα των... Παθών. Χτες κυκλοφόρησε "εις διπλούν" και το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας - μετά τη διπλή κυριακάτικη έκδοση του Μεγάλου Σαββάτου - από τους Κ. Μήτση και Δ. Ρίζο και "Κύριος οίδε" πότε θα σταματήσει το πρωτοφανές για τα νεότερα, τουλάχιστον, εκδοτικά χρονικά αυτό φαινόμενο. Το πράγμα, πέρα από την καταστρατήγηση κάθε δεοντολογικού κανόνα στο χώρο του Τύπου, έχει βέβαια και την κωμική του πλευρά: Ο Δ. Ρίζος, που διεκδικεί την ιδιοκτησία του τίτλου "Αδέσμευτος Τύπος", καλούσε χτες με απανωτά διαφημιστικά "σποτ" τους αναγνώστες της εφημερίδας να την αγοράζουν μόνο αν υπάρχει το δικό του όνομα στην πρώτη σελίδα... Ταυτόχρονα, τόσο ο ίδιος όσο και ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Κ. Μήτσης εξακολούθησαν τα αλληλομαχαιρώματα, μέσα από τις σελίδες των "δίδυμων" εφημερίδων που εξέδωσαν, αλλά και τον εμπαιγμό των αναγνωστών τους με την παρουσίαση των γεγονότων από τη σκοπιά που τον καθένα τους συμφέρει.

Το μεσημέρι ο Δ. Ρίζος προσήλθε, επίσης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και κατέθεσε μήνυση εναντίον του Κ. Μήτση, προέδρου (όπως αναφέρει) του ΔΣ της ΑΕ με την επωνυμία "Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Εκδόσεων Ραδιοφωνίας και Επικοινωνίας Αδέσμευτος Τύπος", της Ασπασίας Κουλέντη και της Αικατερίνης Καζάντη, μελών του ΔΣ της εταιρίας αυτής, του Κ. Καλογεώργου και παντός άλλου συνεργού τους για "παρασιώπηση εγκλήματος" και "παραβίαση του νόμου περί σημάτων", σε σχέση με τη χτεσινή έκδοση του "Αδέσμευτου Τύπου" και από τον Κ. Μήτση. Ο εισαγγελέας Κ. Καραϊσκος άσκησε εναντίον των προαναφερομένων ποινική δίωξη για το δεύτερο αδίκημα και για παράβαση δικαστικής απόφασης, αναθέτοντας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμακίου τη διενέργεια προανάκρισης. Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει εκδώσει από τις 14 του Απρίλη προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην παραπάνω εταιρία να εκδώσει ημερήσια εφημερίδα με τον τίτλο "Αδέσμευτος Τύπος" χωρίς την αναγραφή του ονόματος του Δ. Ρίζου ως εκδότη - διευθυντή.

Ο Δ. Ρίζος υποστηρίζει στη μήνυσή του ότι είναι δικαιούχος του σήματος "Αδέσμευτος Τύπος" από τις 9-6-1994, με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, η πλευρά Μήτση φαίνεται να έχει κατοχυρώσει για λογαριασμό της το σήμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος της Κυριακής" με απόφαση της ίδιας Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 15 του Απρίλη. Οσο για τον τίτλο του καθημερινού φύλλου, η Επιτροπή επιφυλάχτηκε να αποφασίσει στις 18 του Μάη.

Σήμερα πρόκειται, εξάλλου, να συζητηθούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των Κ. Μήτση και Δ. Ρίζου, με τις οποίες ζητούν ο καθένας να απαγορευτεί στον άλλο η κυκλοφορία κάθε εφημερίδας με τον τίτλο που περιέχει τις λέξεις "Αδέσμευτος Τύπος". Ο "χορός", δηλαδή, καλά κρατεί...

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Εκδηλη απαισιοδοξία

Στα μηχανήματα και τα φάρμακα στηρίζονται πλέον όλες οι ζωτικές λειτουργίες του Κ. Καραμανλή. Ελπίδες ανάταξης των ζωτικών λειτουργιών δεν υπάρχουν μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην καρδιακή, αναπνευστική και νεφρική λειτουργία, το Μεγάλο Σάββατο, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Το βράδυ του Σαββάτου ο Κων. Καραμανλής υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και λίγο πριν τα μεσάνυχτα βλάβες στους νεφρούς. Αμέσως συνδέθηκε με ειδικό μηχάνημα στήριξης της νεφρικής λειτουργίας.

Οι θεράποντες γιατροί του Κ. Καραμανλή δεν μπορούν να κρύψουν την απαισιοδοξία τους. Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε χτες, ώρα 12 μ., είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης: "Παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη όλων των συστημάτων, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου βαίνει προοδευτικά επιδεινούμενη και αυτή τη στιγμή κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη".

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο Κ. Καραμανλής υπέστη ένα ακόμη ισχυρό καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο. Οι τιμές οξυγόνου στο αίμα έπεσαν και η καρδιά έδινε 120 σφυγμούς το λεπτό, προκειμένου να εξοικονομήσει οξυγόνο και να το στείλει στα όλα όργανα. Εξαιτίας της κακής αιμάτωσης όλων των ζωτικών οργάνων, οι γιατροί ενίσχυσαν τη χορήγηση οξυγόνου με τον αναπνευστήρα. Επίσης, χορήγησαν στον Κ. Καραμανλή αντιαρρυθμικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών.

Λίγη ώρα αργότερα παρουσιάστηκε πρόβλημα στους νεφρούς. Η λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως έχουν ατονήσει από τη χορήγηση ισχυρών νεφροτοξικών φαρμάκων και της πολυήμερης κατάκλισης. Γι' αυτό το λόγο οι γιατροί συνέδεσαν τον Κ. Καραμανλή με ειδικό μηχάνημα στήριξης της νεφρικής λειτουργίας. Ομως, το πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία οξύνθηκε ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα και το ίδιο βράδυ άρχισαν να παρουσιάζονται και πάλι οι αρρυθμίες.

Τα προβλήματα στις ζωτικές λειτουργίες του Κ. Καραμανλή εμφανίζονται διαδοχικά τις τελευταίες μέρες, καθώς ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει. Από τη δήλωση που έκανε ο Ευτ. Βορίδης - εκ των θεραπόντων γιατρών - χτες στους δημοσιογράφους φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας: "Είναι φθίνουσα η πορεία όλων των ζωτικών οργάνων και η δυσλειτουργία του ενός φθείρει το άλλο - είπε. Δε φοβόμαστε μόνο την καρδιά. Φοβόμαστε τα πάντα και περιμένουμε το χειρότερο".

ΣΥΝεταίροι κατά των αγροτών

"

Οι αγρότες είναι η καρδιά της οικονομίας μας, αξίζει να τους στηρίξουμε". Δικαιολογημένα, ίσως η σκέψη πάει στη μετεξέλιξη του συνθήματος τού, πάλαι ποτέ, ΠΑΣΟΚ που δημαγωγούσε κολακεύοντας τους αγρότες ως... "ραχοκοκαλιά του έθνους" για να τους ξεγελάσει και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και, σήμερα να παλεύουν για την επιβίωσή τους! Ομως, το σύνθημα είναι εκσυγχρονιστικό - του... Συνασπισμού τώρα - και προβάλλεται σε σχετική αφίσα του. Ο ΣΥΝ, λοιπόν, φαίνεται θυμήθηκε τους αγρότες και, παίρνοντας τη σκυτάλη της δημαγωγίας από το Ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, τους τοποθετεί στην... "καρδιά της οικονομίας μας" και, γι' αυτό θέλει να τους προστατέψει!

***

Δικαιολογημένα, πάλι, αναρωτιέται, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και κάθε καλόπιστος αναγνώστης, πώς έτσι;! Κι αυτό, αφού είναι γνωστό πως, πριν λίγο καιρό ακόμα, την περίοδο των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων της αγροτιάς, ο ΣΥΝ προβοκάριζε τον ηρωικό αγροτικό αγώνα, ζητώντας από τους αγρότες - όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - να μην κλείνουν τους δρόμους(διεκδικώντας, λύσεις στα αιτήματά επιβίωσής τους). Επίσης, ο ΣΥΝ, συκοφαντούσε τον αγώνα των αγροτών, κάνοντας λόγο για "δίκαια και άδικα αιτήματα" και ξεκαθαρίζοντας πως δε συμφωνεί με όλα τα αγροτικά αιτήματα, ενώ κατηγορούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες ότι προβάλλουν ακραία αιτήματα και καταδικάζουν - μαζί με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης - και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις οποίες, άλλωστε, εκπορεύεται και η κυβερνητική επίθεση.

***

Ασφαλώς, η τωρινή στάση του Συνασπισμού έχει σαν αφετηρία τη διαπίστωση πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο ΣΥΝ-εταίρο της κυβέρνησης. Γι' αυτό και η "Αυγή", λέει πως... "πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή των αγροτών"! Ομως, και η αποστροφή αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ούτε πρόκειται για αυτοκριτική του ΣΥΝ, για όσα έχει βλάψει τους μικρομεσαίους αγρότες. Ο λόγος γίνεται για μια διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΝ για να εξηγήσουμε, όπως το διευκρινίζει η "ΑΥΓΗ", για "τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας στο συνολικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και της Ατζέντας 2000". Ο στόχος δηλαδή είναι να πειστούν οι αγρότες να δεχτούν μοιρολατρικά τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει και ο ΣΥΝ (ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ και, τώρα, "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000").

Γ. Ζ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κοινός ο αγώνας Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών

Σημαντική αντιρατσιστική εκδήλωση στο Αργοστόλι από φορείς του νησιού

"Η συμπόρευση των Κεφαλονιτών και Αλβανών εργαζομένων, μπροστά στην αναγκαιότητα του κοινού αγώνα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα". Με αυτή τη δέσμευση κατέληξαν οι διοργανωτές της αξιόλογης εκδήλωσης που έγινε το Σάββατο 11 Απρίλη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, με θέμα "Ρατσισμός και ξενοφοβία".

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η "Ομάδα Πολιτών για Κοινωνικά Ζητήματα" σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και την Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης.Επίσης παραβρέθηκαν και πήραν μέρος στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,η Χαρά Μαρούλη,του Δικτύου Κινήσεων για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα,η Γ. Κούρτοβικ,καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Ενωσης Αλβανών Εργαζομένων.

Η εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ αφού αναφέρθηκε στην ταξικότητα του φαινομένου του ρατσισμού, που συντηρείται από το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση, κατέληξε στο ότι "δεν αρκεί η εκδήλωση συμπάθειας και κατανόησης του δίκιου των μεταναστών και προσφύγων. Χρειάζεται το λαϊκό κίνημα, οι συνδικαλιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις να αναλάβουν το ρόλο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους όχι μόνο θεωρητικά, αλλά με ουσιαστική στήριξη στα καθημερινά τους προβλήματα".

Εκλογολογίας συνέχεια

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διέψευσε χτες τις φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξιοποίησε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, με την οποία διαψεύδονται δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει συνεννοηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για επίσπευση της διαδικασίας της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κηρύξει εκλογές εντός του καλοκαιριού.

Ο Απ. Κακλαμάνης στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος θα συνεχιστούν και εντός του Ιουνίου, γεγονός που καθιστά ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος δε συμμετέχει σε μεθοδεύσεις παρασκηνίου.

Πάντως παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις συνεχίζονταν και χτες τα εκλογολογικά σενάρια, άλλα από τα οποία φέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού να εισηγούνται πρόωρες εκλογές, διότι αν η προσφυγή στις κάλπες γίνει αργότερα το κλίμα για την κυβέρνηση δε θα είναι αντιστρέψιμο, ενώ άλλα σενάρια κάνουν λόγο για εκλογές στις οποίες θα υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός λόγω της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"...

Συνεργάτες του Κ. Σημίτη, οι οποίοι ερωτώντο για τα παραπάνω, απαντούσαν:"Φαιδρότητες"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ