ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1998
Οι χώροι δουλιάς δίνουν τον τόνο

Στάσεις εργασίας, εκδηλώσεις, περιοδείες προγραμματίζονται σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, καλούν σωματεία

Εντείνουν τους ρυθμούς προετοιμασίας τα συνδικάτα για την επιτυχία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και της κορυφαίας συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 10πμ, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας.Μια σειρά περιοδείες, αλλά και εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε χώρους δουλιάς, ενώ σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στο γιορτασμό.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις επιχειρήσεις κλάδων ένδυσης: ΣΙΟΥΤΗΣ, ΣΕΞ ΦΟΡΜ, ΚΟΜΒΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΤΡΙΠΟΥ, ΑΡΙΑΝ, ΖΗΡΟΣ.Επίσης την Πέμπτη διοργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση στις 12.30πμ στην Καλλιθέα (διασταύρωση οδών Λευκάδος και Υδρας), στην οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στα τσαγκαράδικα Καλλιθέας και Μοσχάτου. Επίσης τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου και Κλάδων Ενδυσης διοργανώνουν την Τετάρτη 29 Απρίλη στις 6μμ στο Συνδικάτο Οικοδόμων εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους αλλοδαπούς.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί συνδικαλιστές θα περιοδεύσουν στο ΜΙΝΙΟΝ στις 10πμ, στο εργοστάσιο μετάλλου ΚΙΟΛΕΙΔΗΣ στις 11.30πμ και στα εργοστάσια κλάδων ένδυσης ΑΡΙΑΝ,ΤΡΙΠΟΥ,ΝΟΤΑ και αλλού, ενώ οι περιοδείες θα συνεχιστούν όλες τις επόμενες μέρες.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής προγραμματίζει περιοδείες στις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια του κλάδου, ενώ με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος. "Απαντάμε - τονίζει - στην αντεργατική λαίλαπα από εργοδοσία, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση με ταξικό και συντονισμένο αγώνα με όλους τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα. Μπροστά στην 1η Μάη προτάσσουμε την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, την υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παλεύουμε για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και στην υπηρεσία του λαού. Απαιτούμε αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον κοινωνικό διάλογο της συνενοχής".

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Καλεί να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στην απόπειρα κατάργησης του 8ωρου, στη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, στο χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα τα κυβερνητικά μέτρα.

Να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στην ταξική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σκληρή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, καλεί τους συνταξιούχους αυτοκινητιστές με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΣΑ.Επισημαίνει την ξεχωριστή σημασία της φετινής Πρωτομαγιάς, καθώς συμπίπτει με την προωθούμενη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και στη διάλυση όσων με αγώνες κατάκτησαν οι εργαζόμενοι.

Πρόταση για ενωτικό ταξικό γιορτασμό στο Ηράκλειο

Πρόταση για ενωτικό - ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο Κρήτης, καταθέτουν με επιστολή τους προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, 27 συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν την κρισιμότητα της περιόδου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σφοδρή αντεργατική επίθεση, ενώ θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα σαρώνονται και καλούν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να οργανώσουν Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που να ανταποκρίνεται στη θέληση των εργαζομένων και στις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Τονίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση του παρακάτω πλαισίου αιτημάτων: "Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, με αιχμή την πλήρη απασχόληση και συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης. Απαιτούμε ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση, είτε με τη μορφή της "αποκρατικοποίησης", είτε με το προσωνύμιο "εκχώρηση δραστηριοτήτων και τομέων σε ιδιώτες". Απαιτούμε δημόσιο τομέα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, με ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη και βασικά με κοινωνική προσφορά. Καταγγέλλουμε την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και απαιτούμε αποχώρηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, από κάθε μορφής και περιεχομένου "κοινωνικού διαλόγου", είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις. Διεκδικούμε υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό. Γνήσιες και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία - υγεία και τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Διεκδικούμε πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημοσίους υπαλλήλους, λέμε ΟΧΙ στη νεκρανάσταση του εμφυλιοπολεμικού κώδικα. Παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για πλήρη δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργάτες".

Ξέσπασαν κατά της ΕΣΑΚ

Ακόμα και την καθαίρεση των στελεχών της ΕΣΑΚ από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, έφτασαν να ζητήσουν ορισμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ κατά τη χθεσινή σύσκεψη συνδικαλιστών στη Συνομοσπονδία

Σε οξύτατες επιθέσεις κατά της ΕΣΑΚ, που σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν χαρακτήρα ακραίου αντικομμουνισμού, επιδόθηκαν χτες στελέχη της ΠΑΣΚΕ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη ΓΣΕΕ για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας, που τελικά θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως.Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να "τολμήσει" να καθαιρέσει τα στελέχη της ΕΣΑΚ που συμμετέχουν στο προεδρείο, "τιμωρώντας" τους για την απόφαση σωματείων της Αθήνας και Ομοσπονδιών να διοργανώσουν πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Πρωταγωνιστές σ' αυτού του είδους τις επιθέσεις αναδείχτηκαν στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" ηγετικής ομάδας της ΟΤΟΕ (Πουλαρίκας - Κουσελάς).

Τα θέματα για τα οποία διοργανώθηκε η σύσκεψη - που ήταν η Πρωτομαγιά, τα προβλήματα των εργαζομένων και το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ - θίχτηκαν εν τάχει και μόνο από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς από τη Συνομοσπονδία, καθόρισε ως βασικότερους αυτούς που αφορούν τις ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό, την απασχόληση και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι αποτελεί πολιτική απόφαση ενός κόμματος η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα...

Για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη σημερινή Ολομέλεια της διοίκησης και ότι αν οι εργοδότες δε βελτιώσουν την πρότασή τους, θα υπάρξει νέα κινητοποίηση. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άμεσα κινητοποίηση και για τις ΔΕΚΟ.

Γ. Μαυρίκος: "Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των σωματείων"

Σε δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σημειώνει: "Στη σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στη ΓΣΕΕ ορισμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ επιδόθηκαν σε ακραίο αντικομμουνισμό και σε ανούσιες φλυαρίες για το περιεχόμενο της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Από την πλευρά μας έχουμε κάνει σαφές στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι αν δεν αλλάξει μυαλά και ρότα, μόνο ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση θα τη χειροκροτούν. Εμείς, τα εκλεγμένα στελέχη της ΔΑΣ συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία σωματείων της Αθήνας που διοργανώνουν αγωνιστικό, ταξικό γιορτασμό και μεγάλη συγκέντρωση την 1η Μάη, στις 10πμ, στο Σύνταγμα.

Στην πρωτοβουλία αυτή έχουμε καλέσει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε συνδικαλιστή που αντιλαμβάνεται ότι μόνο με συντονισμένο, ενωτικό και αποτελεσματικό αγώνα μπορεί να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους βιομηχάνους. Κάθε σωματείο και συνδικαλιστή που θέλει ενότητα για δράση, για αντίσταση, για αντεπίθεση. Ενότητα για την αναζωογόνηση, το δυνάμωμα, τη μαζικοποίηση των σωματείων στη γραμμή του αγώνα και όχι του συμβιβασμού. Στην πρωτοβουλία αυτή η μόνη που δεν έχει θέση είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού:

1. Στηρίζει τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων 25 χρόνων.

2. Αρνιέται το συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης.

3. Πρωτοστατεί στους ψεύτικους κοινωνικούς διαλόγους.

4. Ανέχεται τις προκλήσεις του ΣΕΒ στην ΕΓΣΣΕ.

5. Υποβοηθά στην κατάργηση του 8ωρου.

6. Βλέπει με "καλό μάτι" τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

7. Συμφωνεί στη λεηλασία των εργασιακών σχέσεων".

ΠΑΤΡΑ
"Πυρετός" προετοιμασιών

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Προσυγκέντρωση στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της Πάτρας για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την οποία θεωρούν απαρχή νέων αγώνων στην κρίσιμη περίοδο που περνά το εργατικό κίνημα της χώρας.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 1η Μάη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.Στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ δεν έγινε δεκτό το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε η ΕΣΑΚ για την υπεράσπιση εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, για πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και για άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από κοινωνικό διάλογο. Ετσι, στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ θα υποστηρίξουν το δικό τους πλαίσιο, ενώ πραγματοποιούνπροσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών της Πάτρας.

Ο γραμματέας της ΤΕ Πάτρας της ΕΣΑΚ Αντώνης Ταβουλάρης,σε δήλωσή του στο "Ρ", σημείωσε: "Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι γεύονται την αντεργατική επίθεση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα μονοπώλια. Κινδυνεύουν μια σειρά δικαιώματα - όπως το 8ωρο - που είναι ταυτισμένα με την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και κατοχυρώθηκαν με τόσους αγώνες και θυσίες από τότε.

Απέναντι σ' αυτή τη σαρωτική επίθεση πρέπει οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, για να αλλάξουν την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Εδώ θα κριθούν κι εκείνοι που στα χαρτιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάνουν κριτική, ενώ στην πράξη ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αποκρούσει αυτές τις μεθόδους που το αποπροσανατολίζουν.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και από τα άλλα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Ενός μετώπου, που θα συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και θα επιβάλει λύσεις σε όφελος των εργαζόμενων".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με την πλάτη γυρισμένη στα προβλήματα

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας για την όξυνση των προβλημάτων στην περιοχή, επισήμαναν τα στελέχη της ΕΣΑΚ

Με την παρουσίαση ενός φτωχού απολογισμού δράσης της πλειοψηφίας, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής, την αυξημένη ανεργία, την εγκατάλειψη και την καταστροφή που συντελείται στο περιβάλλον του Θριασίου Πεδίου και με ενός αόριστου προγράμματος "δράσης", το οποίο απλώς ονοματίζει επιγραμματικά κάποια προβλήματα, άρχισαν οι εργασίες του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής,που πραγματοποιήθηκε χτες.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ Τ. Τζεγιαννάκης,στην εισηγητική του ομιλία, προκειμένου να υποβαθμίσει τις ευθύνες της πλειοψηφίας, τη συναίνεση και την υποταγή της στην κυβερνητική πολιτική που επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της, για να επιτεθεί στην ΕΣΑΚ και τις... ουτοπικές θέσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία όχι μόνο κάλυψε με το παραπάνω τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ, αλλά όπως είπε ο εκπρόσωπός της Σ. Ζογανάς,θα δείξει ανοχή στην πλειοψηφία μην καταψηφίζοντας τον απολογισμό δράσης. Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να εξάρει την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Κουμπούρης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, τονίζοντας ότι "οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες πως η κατάσταση της εργατικής τάξης θα βελτιωθεί, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική". Για το πρόγραμμα δράσης της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε ότι έγιναν κάποιες αποσπασματικές κινητοποιήσεις χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, στις οποίες δε δόθηκε καμία συνέχεια. Για τις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της ΕΣΑΚ, επισήμανε ότι αυτές έγιναν, προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ, αλλά και για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους. Επίσης, κατάγγειλε την πλειοψηφία ότι απέρριψε τις προτάσεις της ΕΣΑΚ για το συντονισμό δράσης των εργαζομένων της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιχειρούμενη κατάργηση του οχτάωρου.

Ο Α. Χοροζάνης,μέλος της διοίκησης, κάλεσε τους εργαζομένους να συντονίσουν τους αγώνες τους ενάντια σ' αυτή την πολιτική, δημιουργώντας ευρύ κοινωνικό μέτωπο, ικανό να υπερασπιστεί τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να αναχαιτίσει την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, διεκδικώντας ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και επιβάλλει αποχώρηση αμέσως της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Οι προκλήσεις της πλειοψηφίας εκφράστηκαν με την έγκριση ψηφίσματος καταδίκης των συνδικάτων της Αθήνας για την απόφασή τους να τιμήσουν την Πρωτομαγιά με συγκέντρωση στο Σύνταγμα!Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ κατάγγειλαν αυτή την προκλητική ενέργεια και αποχώρησαν από τις διαδικασίες.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στην πλατεία Κοραή η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων χτες, καθορίστηκε αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο γιορτασμού

Προσκλητήριο για αγωνιστική απόκρουση της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής απευθύνουν πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά,τα οποία χτες το απόγευμα σε σύσκεψη που διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Μετάλλου και της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,αποφάσισαν τη διοργάνωση απεργιακής Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στις 10.30π.μ. στην πλατεία Κοραή,με ταξικό - αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων και προσυγκέντρωση στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Επίσης, αποφασίστηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πορεία προς την Πρωτομαγιά και καθορίστηκαν τα μέτρα για την επιτυχή προετοιμασία του γιορτασμού.

Ηδη έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία μέρα. Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος που να μην ενημερωθεί και να μη συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση. Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε η στάση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που σκόπιμα κωλυσιεργούσε στο να συγκαλέσει την ολομέλεια της διοίκησης για συζητηθεί και να καθοριστεί το πλαίσιο και οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική αντεργατική πολιτική.

Τελικά σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΚΠ κάτω απ' την πίεση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ. Οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι θα προτείνουν πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, θα απαιτήσουν την αλλαγή της στάσης των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΠΝΟ, ΕΚΠ, την άμεση αποχώρηση από κάθε είδους"κοινωνικό διάλογο" και την απόρριψη των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.

Οι προσυγκεντρώσεις

Από την Επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών που οργανώνει την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ανακοινώθηκαν οι πιο κάτω προσυγκεντρώσεις:

- Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, θα γίνει η προσυγκέντρωση των νέων.

- Στην πλατεία Κάνιγγος, οι οικοδόμοι.

- Στην Ομόνοια, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι δυτικών συνοικιών.

- Στη Ρηγίλλης, εργαζόμενοι των βόρειων συνοικιών.

- Στους Στύλους Ολυμπίου Διός, εργαζόμενοι ανατολικών και νότιων συνοικιών.

Τρομοκρατία στις επιχειρήσεις "Γεωργιάδη"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Με απειλητικά εξώδικα στο Σωματείο και προσωπικά στους εργαζόμενους, προσπαθούν οι επιχειρήσεις ΑΒΕΕ "Γ. Γεωργιάδης και υιοί" και "Μ. Γεωργιάδης" να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι απεργούν από τις 10 Απρίλη για την αύξηση των αποδοχών τους με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας. Οι παραπάνω επιχειρήσεις αντί να συζητήσουν τα αιτήματα της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, προέβησαν σε απειλές και σε κινδυνολογία.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την αδιάλλακτη αυτή στάση και τον αυταρχισμό των επιχειρήσεων και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους απεργούς. Καλεί τις επιχειρήσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ να σταματήσουν τις απειλές και τα εξώδικα και να προσέλθουν με σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς όφελος των ιδίων και των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ