ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Βιομήχανοι και εργολάβοι ακονίζουν τα μαχαίρια!

Το ρόλο του σεφ - μεσολαβητή επιλέγει να παίξει το ΤΕΕ με τη διοργάνωση των ανάλογων "στρογγυλών τραπεζιών" και ημερίδας...

Το ότι η "Ολυμπιάδα" του 2.004 θα είναι κομμένη και ραμμένη αυστηρά στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων είναι γνωστό. Αυτό που δε θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο είναι πως σε έναν τέτοιο στόχο θα υποτάσσονταν και μια σειρά φορείς, που, παρά τα όποια αρνητικά υπάρχουν στη λειτουργία τους, διατηρούν ακόμα ένα κάποιο κύρος. Ενας τέτοιος φορέας είναι και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Που, όμως, με πράξεις αποδεικνύει όλο και περισσότερο πως επιλέγει να μετατρέπει εαυτόν σε δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων συμφερόντων.

Τρεις επιστολές που υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών(ΣΕΒ), το Σύλλογο Φίλων Μουσικής (Χρ. Λαμπράκης) και τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιριών της χώρας, δίνουν ακριβώς το στίγμα της Ολυμπιάδας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση" αλλά και του ρόλου που επιλέγει να παίξει το ΤΕΕ. Η ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο Φλεβάρη, όταν το ΤΕΕ με Ενημερωτικό Δελτίο προαναγγέλλει τη διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου στις 23, 24 και 25 Ιούνη 1998 με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη - Η επόμενη μέρα", σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων. Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, θα προηγηθούν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του διεθνούς συμποσίου.

Λίγες μέρες μετά, στις 24 και 30 Μάρτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Λιάσκας στέλνει τρεις επιστολές - προσκλήσεις. Η μία απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΕΒ Ιάσωνα Στράτο,η άλλη στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Γιάννη Παπαϊωάννου και η τρίτη στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.Το περιεχόμενο των επιστολών είναι εντυπωσιακό, εξίσου εντυπωσιακός όμως είναι και ο πίνακας αποδεκτών.

Με την πρώτη επιστολή, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΕΔΕ, καλούνται και: ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας,ο εκ των συντακτών του φακέλου Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας Π. Συναδινός,οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο γενικός γραμματέας της "Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών" Γ. Μάνος,ο πρόεδρος του "Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών" (ΣΑΤΕ) Χαρ. Αγγέλου,ο εκπρόσωπος του "Συλλόγου Ελληνικών Γραφείων Μελετών" (ΣΕΓΜ) Π. Παναγόπουλο,ο πρόεδρος του ΣΤΕΗΤ Ντ. Κουβαράς και το πρωτοκλασάτο στέλεχος του συγκροτήματος Λαμπράκη ο δημοσιογράφος Ν. Νικολάου...

Ολοι αυτοί λοιπόν καλούνται από τον Κ. Λιάσκα να συζητήσουν στις 28 Απρίλη για το θέμα: "Η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Εργων και οι Ελληνες μηχανικοί"! Φαίνεται πως, κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι καλεσμένοι αυτοί αντιπροσωπεύουν τον κλάδο των Ελλήνων μηχανικών και έτσι η παρουσία των ίδιων των μηχανικών θεωρήθηκε περιττή.... Μάλιστα, στην επιστολή του ο Κ. Λιάσκας αναφέρει: "Η συζήτηση έχει στόχο να μελετηθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να εκτελεστούν τα έργα, το σύστημα παραγωγής τους και ο ρόλος των μηχανικών σε αυτά"!

Η δεύτερη επιστολή, με ημερομηνία 30 Μάρτη, έχει αποδέκτες, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη,τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη,τον πρόεδρο της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου και τον Ανδ. Δρυμιώτη εκπρόσωπο του Φακέλου Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί θα συμμετάσχουν στις 12 Μάη στη δεύτερη συζήτηση με θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες του 21ου αιώνα - Η πρόκληση της τεχνολογίας". Σύμφωνα με την πρόσκληση, σκοπός της συζήτησης είναι "να μελετήσει την πρόκληση της δημιουργίας υποδομής ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελληνική Πρωτεύουσα και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας ζωής".

Τέλος, στις 3 Ιούνη θα γίνει η τρίτη ημερίδα με θέμα "Πολιτιστική Ολυμπιάδα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης". Σε αυτή τη συζήτηση ο Κ. Λιάσκας κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο,τον σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλο,από το χώρο των εικαστικών τον Χρ. Ιωακειμίδη,από το χώρο του κινηματογράφου τον Μ. Δημόπουλο,το "Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού" και το "Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών". Στην επιστολή αναφέρεται ότι "στόχος της συζήτησης είναι να διερευνήσουν (σ.σ. οι προσκεκλημένοι) τις προϋποθέσεις διοργάνωσης ενός πολιτισμικού θεσμού στον 21ο αιώνα"... Και επειδή από έναν τέτοιο θεσμό δε θα μπορούσε να λείψει - εκτός από τους παρεμπιπτόντως εκπροσώπους του συγκροτήματος Λαμπράκη - ο επίσημος εκπρόσωπος του Λαμπράκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ φρόντισε να καλέσει και τον "Σύλλογο Φίλων Μουσικής"...

Κ. Π.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ
"Ταφόπλακα" στα νεοκλασικά βάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Σε ένα τριώροφο γυάλινο τέρας θα μετατραπούν δύο νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια στα Εξάρχεια - και μάλιστα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ - ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μετατροπή της περιοχής των 560 νεοκλασικών, σε μια απρόσωπη μάζα από τζάμι και τσιμέντο!

Πρόκειται για τα νεοκλασικά κτίρια στις οδούς Εμμανουήλ Μπενάκη 89 και Ερεσού 53,για τα οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε υπουργική απόφαση, που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου να μετατρέψει τα κτίρια σε ένα τριώροφο γυάλινο μεγαθήριο, που θα στεγάσει τράπεζα, βιβλιοπωλείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, καφετερία...

Αγανακτισμένοι πολλοί κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εργασιών στα διατηρητέα. Παρά όμως την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου συνεχίζει ακόμα και σήμερα τις εργασίες καταστροφής...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα για την καταστροφή, την προστασία των νεοκλασικών, αφού ισχυρίζεται ότι: "Πρόκειται για αποκατάσταση και διατήρησή τους", άσχετα αν πάνω από αυτήν χτιστούν τρεις γυάλινοι όροφοι... Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κτίρια, με την ίδια υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 677/1.8.97), έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπεται η κατασκευή τράπεζας και βιβλιοπωλείου πάνω από αυτά! Ετσι, με αυτήν την υπουργική απόφαση, καταργείται ουσιαστικά το ΠΔ 76745/ΦΕΚ 1075/16.8.93 "Περί χρήσεων γης της περιοχής Εξαρχείων", το οποίο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή ως περιοχή αμιγούς κατοικίας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή όλων των νεοκλασικών σε γυάλινα ή τσιμεντένια τέρατα.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) με το υπ' αριθμό 15/22.46.97 πρακτικό της γνωμοδότησε ότι δεν εγκρίνει τη μελέτη που υποβλήθηκε για το γυάλινο κτίριο επειδή: "Παραβλάπτεται το διατηρητέο και το προς διατήρηση παρακείμενο κτίριο και ο χώρος που το περιβάλλει".Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, αγνόησε την απόφαση της ΕΠΑΕ και μετά από αυτοψία και αιτιολογική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας - Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών εξέδωσε την υπουργική απόφαση... Μάλιστα, η Γενική Δ/νση Πολεοδομίας χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΠΑΕ "αόριστη και με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις" και για να στηρίξει αυτό το έργο επικαλείται, στην αιτιολογική έκθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης (19 Μάη 1997), το επιχείρημα ότι "το γυάλινο κτίριο σέβεται και προβάλλει τα παραδοσιακά κτίρια, εντάσσοντάς τα στη σύγχρονη ζωή της πόλης"...

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ύστερα από Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναφέρει για τα κτίρια επί της οδού Μπενάκη και Ερεσού ότι "καθορίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης, ώστε να προστατευτούν και να αποκατασταθούν τα ερειπωμένα κτίσματα, εξαντλουμένου και του συντελεστή δόμησης, αφού από τη σχετική μελέτη δεν επηρεάζονται τα διατηρητέα στοιχεία των κτιρίων και ο περιβάλλων χώρος τους".

Ε. Τζ.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο" για το πράσινο;

"Το μεγάλο πρόβλημα για το πράσινο της Αθήνας δεν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Εθνικού Κήπου ή του Πεδίου του Αρεως", υπογράμμισε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Σε ερώτηση του "Ρ" για τις εξαγγελίες του Δ. Αβραμόπουλου και της Μ. Δαμανάκη, που, καθένας για λογαριασμό του, ζητούν να πάρουν τη διαχείριση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων από... το κακό Δημόσιο, ο Λεων. Αυδής παρατήρησε ότι "το πρόβλημα, εκτός από την έλλειψη χώρων πράσινου και τη συνεχή μείωση αυτών που υπάρχουν, είναι η έλλειψη φροντίδας.Ο Δήμος Αθήνας, σημείωσε, αποδείχτηκε ανίκανος να συντηρήσει ακόμη και τους δικούς του χώρους πράσινου".

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα περισσότερα δέντρα δεν κλαδεύτηκαν ή κλαδεύτηκαν εκτός εποχής. Ακόμη και τα κηπάρια του Δήμου, τα παρτέρια, όπου έχουν απομείνει, είναι σε άθλια κατάσταση. Εξαιρούνται ελάχιστα πολύ κεντρικά. Ισα ίσα για τη βιτρίνα.

"Η αρμόδια Διεύθυνση πράσινου - τόνισε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" - δεν έχει το αναγκαίο εργατοτεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Υπάρχει πλήθος κενών θέσεων κατά τον υπάρχοντα οργανισμό. Είναι έτσι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες με την πρόσφατη πρόσληψη 100 εποχιακών εργαζομένων".

"Επιπλέον, όπως σε κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, το κύριο και ουσιαστικό ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα πληρώσει τη δαπάνη και αν απλώς το κράτος θα τη μεταβιβάσει στους δημότες", υπογράμμισε ο Λ. Αυδής. "Επομένως τόσο ο δήμαρχος κ. Αβραμόπουλος, όσο και η υποψήφια δήμαρχος κ. Δαμανάκη οφείλουν να διευκρινίσουν αν το αίτημά τους να μεταβιβαστούν οι χώροι στο Δήμο συνοδεύεται από αίτημα για τη μεταβίβαση και αντίστοιχων πόρων ή αν εντάσσεται απλώς στην κυρίαρχη πολιτική αντίληψη της μεταβίβασης στους Δήμους αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Οφείλουν επίσης να θυμίσουν στους κατοίκους της πόλης ποια ήταν η στάση τους απέναντι στην καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας για χάρη του κ. Λαμπράκη", κατέληξε ο Λεων. Αυδής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και η Μ. Δαμανάκη απαιτούν να περάσουν στο Δήμο όλοι οι χώροι που διαχειρίζονται σήμερα τα υπουργεία Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν ποτέ και τους ανάλογους πόρους από την κεντρική διοίκηση...

Προεκλογικό ρουσφέτι για 2.500 άνεργους επιστήμονες

Το μπαράζ των προεκλογικών προσλήψεων στο Δημόσιο έρχεται να συμπληρώσει ένα 14μηνο πρόγραμμα - κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικής ανάπτυξης - που αφορά 2.500 άνεργους πτυχιούχους, απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα επανδρώσουν τους νέους δήμους, όπως αυτοί προέκυψαν από το νόμο για την κατάργηση των κοινοτήτων ("Καποδίστριας").

Οι νέοι άνεργοι επιστήμονες θα κληθούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των νέων δήμων, με βάση τις ανάγκες τους, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από ομάδα τεχνοκρατών και όχι από τους κατοίκους ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - οι οποίοι αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων.

Τους στόχους του προγράμματος, τις ειδικότητες των πτυχιούχων, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής τους, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη Τετάρτη, οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, Λ. Παπαδήμας και Χρ. Πρωτόπαππας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δ. Αβραμόπουλους, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Α. Κοιμήσης. Επιδίωξη του προγράμματος - για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση από τους παραπάνω φορείς - ανάμεσα στα άλλα είναι και η απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενη απορρόφηση των πτυχιούχων και στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτοί που θα ζήσουν καλά από την Ολυμπιάδα, είναι οι εργολάβοι. Στη φωτογραφία, εκπρόσωποι οργανώσεων διαμαρτύρονται σε εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στα στρογγυλά τραπέζια του ΤΕΕ, βιομήχανοι, εργολάβοι και εκπρόσωποι πολυεθνικών θα "χτίσουν" την Αθήνα του 2004, καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο...

Κι αυτή η τεράστια τρύπα κήπος ήταν. Το Πάρκο Ελευθερίας. Τι έκαναν για να το σώσουν ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μ. Δαμανάκη;

...Εκτός κι αν τσακώνονται για τη διαχείριση ...κήπων του είδους της φωτογραφίας!

Παρά την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή των εργασιών, στο γυάλινο κτίριο οι εργασίες καταστροφής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ