Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Βιομήχανοι και εργολάβοι ακονίζουν τα μαχαίρια!

Το ρόλο του σεφ - μεσολαβητή επιλέγει να παίξει το ΤΕΕ με τη διοργάνωση των ανάλογων "στρογγυλών τραπεζιών" και ημερίδας...

Το ότι η "Ολυμπιάδα" του 2.004 θα είναι κομμένη και ραμμένη αυστηρά στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων είναι γνωστό. Αυτό που δε θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο είναι πως σε έναν τέτοιο στόχο θα υποτάσσονταν και μια σειρά φορείς, που, παρά τα όποια αρνητικά υπάρχουν στη λειτουργία τους, διατηρούν ακόμα ένα κάποιο κύρος. Ενας τέτοιος φορέας είναι και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Που, όμως, με πράξεις αποδεικνύει όλο και περισσότερο πως επιλέγει να μετατρέπει εαυτόν σε δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων συμφερόντων.

Τρεις επιστολές που υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών(ΣΕΒ), το Σύλλογο Φίλων Μουσικής (Χρ. Λαμπράκης) και τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιριών της χώρας, δίνουν ακριβώς το στίγμα της Ολυμπιάδας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση" αλλά και του ρόλου που επιλέγει να παίξει το ΤΕΕ. Η ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο Φλεβάρη, όταν το ΤΕΕ με Ενημερωτικό Δελτίο προαναγγέλλει τη διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου στις 23, 24 και 25 Ιούνη 1998 με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη - Η επόμενη μέρα", σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων. Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, θα προηγηθούν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του διεθνούς συμποσίου.

Λίγες μέρες μετά, στις 24 και 30 Μάρτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Λιάσκας στέλνει τρεις επιστολές - προσκλήσεις. Η μία απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΕΒ Ιάσωνα Στράτο,η άλλη στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Γιάννη Παπαϊωάννου και η τρίτη στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.Το περιεχόμενο των επιστολών είναι εντυπωσιακό, εξίσου εντυπωσιακός όμως είναι και ο πίνακας αποδεκτών.

Με την πρώτη επιστολή, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΕΔΕ, καλούνται και: ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας,ο εκ των συντακτών του φακέλου Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας Π. Συναδινός,οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο γενικός γραμματέας της "Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών" Γ. Μάνος,ο πρόεδρος του "Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών" (ΣΑΤΕ) Χαρ. Αγγέλου,ο εκπρόσωπος του "Συλλόγου Ελληνικών Γραφείων Μελετών" (ΣΕΓΜ) Π. Παναγόπουλο,ο πρόεδρος του ΣΤΕΗΤ Ντ. Κουβαράς και το πρωτοκλασάτο στέλεχος του συγκροτήματος Λαμπράκη ο δημοσιογράφος Ν. Νικολάου...

Ολοι αυτοί λοιπόν καλούνται από τον Κ. Λιάσκα να συζητήσουν στις 28 Απρίλη για το θέμα: "Η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Εργων και οι Ελληνες μηχανικοί"! Φαίνεται πως, κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι καλεσμένοι αυτοί αντιπροσωπεύουν τον κλάδο των Ελλήνων μηχανικών και έτσι η παρουσία των ίδιων των μηχανικών θεωρήθηκε περιττή.... Μάλιστα, στην επιστολή του ο Κ. Λιάσκας αναφέρει: "Η συζήτηση έχει στόχο να μελετηθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να εκτελεστούν τα έργα, το σύστημα παραγωγής τους και ο ρόλος των μηχανικών σε αυτά"!

Η δεύτερη επιστολή, με ημερομηνία 30 Μάρτη, έχει αποδέκτες, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη,τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη,τον πρόεδρο της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου και τον Ανδ. Δρυμιώτη εκπρόσωπο του Φακέλου Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί θα συμμετάσχουν στις 12 Μάη στη δεύτερη συζήτηση με θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες του 21ου αιώνα - Η πρόκληση της τεχνολογίας". Σύμφωνα με την πρόσκληση, σκοπός της συζήτησης είναι "να μελετήσει την πρόκληση της δημιουργίας υποδομής ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελληνική Πρωτεύουσα και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας ζωής".

Τέλος, στις 3 Ιούνη θα γίνει η τρίτη ημερίδα με θέμα "Πολιτιστική Ολυμπιάδα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης". Σε αυτή τη συζήτηση ο Κ. Λιάσκας κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο,τον σκηνοθέτη Θ. Τερζόπουλο,από το χώρο των εικαστικών τον Χρ. Ιωακειμίδη,από το χώρο του κινηματογράφου τον Μ. Δημόπουλο,το "Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού" και το "Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών". Στην επιστολή αναφέρεται ότι "στόχος της συζήτησης είναι να διερευνήσουν (σ.σ. οι προσκεκλημένοι) τις προϋποθέσεις διοργάνωσης ενός πολιτισμικού θεσμού στον 21ο αιώνα"... Και επειδή από έναν τέτοιο θεσμό δε θα μπορούσε να λείψει - εκτός από τους παρεμπιπτόντως εκπροσώπους του συγκροτήματος Λαμπράκη - ο επίσημος εκπρόσωπος του Λαμπράκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ φρόντισε να καλέσει και τον "Σύλλογο Φίλων Μουσικής"...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ