Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
Πληρώνουν διπλούς φόρους!

Η παρακράτηση μέχρι 43% των εισοδημάτων τους καθιστά προβληματική την παραμονή τους εκεί, με άμεσο κίνδυνο να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς τα ελληνικά σχολεία

Χωρίς εκπαιδευτικούς κινδυνεύουν να μείνουν τα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας, καθώς, πέρα από τα κάθε λογής λειτουργικά προβλήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και το διωγμό, ουσιαστικά, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν πρόσθετους φόρους φτάνοντας στην παρακράτηση μέχρι και του 43% του εισοδήματός τους.

Στα ελληνικά σχολεία βασικής εκπαίδευσης της Βαυαρίας (δημοτικά και γυμνάσια), εκτός από τους αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς, υπηρετούν και συμβασιούχοι, οι οποίοι πληρώνονται από τη βαυαρική κυβέρνηση διά μέσου του ελληνικού προξενείου. Από όλους τους Ελληνες εκπαιδευτικούς παρακρατείται ποσοστό 10% ως ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη - που είναι το βαυαρικό κράτος - προς τους εκπαιδευτικούς, όμως τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στον κωδικό 3159 του κρατικού προϋπολογισμού (ο οποίος αντιστοιχεί σε "απολήψεις από ξένες χώρες έναντι παροχής αγαθών - υπηρεσιών"). Επίσης, εδώ και 10 χρόνια το ελληνικό προξενείο παρακρατεί κάθε μήνα από το μισθό των εκπαιδευτικών επιπλέον ένα 15%, υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο αποστέλλεται επίσης στον κωδικό 3159.

Από τον περασμένο Οκτώβρη προέκυψε πως το ελληνικό κράτος προτίθεται να επιβάλει πρόσθετη φορολόγηση στους Ελληνες εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας, ανεβάζοντας το ποσοστό παρακράτησης σε 43%. Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, Α. Πέτροβα, ο οποίος με έγγραφό του τον περασμένο Οκτώβρη, αφού αναφέρεται στις εισφορές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι η παρακράτηση του 15% δεν είναι γνωστή στη γερμανική πλευρά, δεν προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία που διέπει τη λειτουργία των σχολείων και μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως καθαρή φορολογία. Οι παρακρατήσεις αυτές θεωρούνται από τους Βαυαρούς ως φορολογία που επιβάλλει το ελληνικό κράτος στους πολίτες του, γι' αυτό και δεν απαιτούν μέχρι σήμερα υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους Ελληνες εκπαιδευτικούς. Ο γενικός πρόξενος χαρακτηρίζει "άδικη και καταχρηστική" την πρόσθετη φορολόγηση του μισθού που χορηγεί στους εκπαιδευτικούς το γερμανικό κράτος.

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στο παραπάνω έγγραφο, τονίζει: "Εχουμε τη γνώμη ότι σε καμία περίπτωση το παραπάνω ποσοστό ή μέρος αυτού αποτελεί ένα είδος φορολογίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Βαυαρίας".

Στο θέμα παρενέβη και η ΟΛΜΕ, που με υπόμνημα ζητά, αν νομοθετηθεί μια νέα εφάπαξ φορολόγηση με 15%, να νομοθετηθεί συγχρόνως και η κατάργηση κάθε άλλης παρακράτησης πέραν του 10% που προβλέπει η διακρατική συμφωνία, ή να υιοθετηθεί η πρόταση να θεωρηθεί το ήδη παρακρατούμενο 15% πέραν της διακρατικής συμφωνίας ως συντελεσθείσα φορολογία που προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία και να μην προβεί το ελληνικό κράτος σε επιπλέον φορολόγηση των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ