Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Το φθινόπωρο ο τρίτος γύρος ιδιωτικοποίησης

Σε ιδιώτες τουλάχιστον το 40% των μετοχών της σημαντικότερης και πιο κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης

Τέσσερις στις δέκα μετοχές του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ θα καταλήξουν το φθινόπωρο στα χέρια ιδιωτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει την ιδιωτικοποίηση της πιο μεγάλης και πλέον κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης σε ποσοστό μέχρι το 40%. Κατά τη χτεσινή τριμερή σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη και της διοίκησης του ΟΤΕ, αποφασίστηκε το "τρίτο" πακέτο να διατεθεί στο Χρηματιστήριο, κατά τους μήνες Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Το ύψος του ποσοστού θα κυμαίνεται από 10%-15%, που μαζί με το 25% που ήδη έχει διατεθεί, θα επιτρέψει στους ιδιώτες να κατέχουν μέχρι και το 40% της σημαντικότερης ελληνικής επιχείρησης.

Οπως είπε ο Τάσος Μαντέλης, η "επιτυχία" του τρίτου γύρου μετοχοποίησης συνδέεται με την πρόοδο του προγράμματος ψηφιακοποίησης του δικτύου του Οργανισμού, το οποίο στο τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσει το 70%. Μάλιστα ως υποψήφιοι αγοραστές θεωρούνται "θεσμικοί επενδυτές" του εξωτερικού και ειδικότερα από τη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης. Διαπιστώνεται έτσι πως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων γίνονται με τελικό στόχο όχι την ισχυροποίηση και την ανάπτυξη των ΔΕΚΟ, που θα στηρίζουν την εθνική οικονομία, αλλά ως ένα ακόμα μέσο το οποίο θα καταστήσει "ελκυστικές" τις επιχειρήσεις αυτές, για να βγούνε πιο εύκολα στο σφυρί..!

Ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι για την πώληση του τρίτου πακέτου θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, τίποτα δεν αποκλείει η νομοθετική ρύθμιση να περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό υψηλότερο του 40%, πιθανόν μέχρι και 49%, αφού το ΥΠΕΘΟ εμφανίζεται ως υπέρμαχος μιας τέτοιας επιλογής, αλλά και γιατί η ρύθμιση θα καλύπτει κάποιο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναμένεται επίσης και ενίσχυση της εκπροσώπησης των ιδιωτών στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, στο οποίο σήμερα διαθέτουν δύο μέλη.

Επίσης ο Τάσος Μαντέλης επιβεβαίωσε τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ειδικό πιστωτικό ίδρυμα υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας και τη συγχώνευσή του με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ