Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διγλωσσία του υπουργού Γεωργίας

Τον περασμένο Νοέμβρη ομόφωνα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας υπουργός Στ. Τζουμάκας αποφάσισε το περιεχόμενο αναμόρφωσης της ΚΑΠ, που μειώνει δραστικά τη στήριξη της κοινοτικής γεωργίας στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", αλλά και τη νέας συμφωνίας του ΠΟΕ που ετοιμάζεται.

Τώρα, όμως, που εξειδικεύεται η απόφαση κατά προϊόν, ο υπουργός Γεωργίας παριστάνει τον εξαπατημένο και με μπόλικη υποκρισία και διγλωσσία δηλώνει ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας, επειδή τάχα είναι έξω από τις κατευθύνσεις της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών. Η διαφωνία του, όμως, είναι υποκριτική και επιδερμική, γιατί αφορά τους ρυθμούς, τις μεθόδους και τους τρόπους διαχείρισης της ΚΑΠ μετά το 2000 και όχι στην ίδια την ΚΑΠ. Και αυτό γιατί ο υπουργός Γεωργίας συμφωνεί με τη δραστική μείωση της στήριξης της γεωργίας μετά το 2000 και με το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Συμφωνεί με τη λογική των ποσοστώσεων στην παραγωγή και στις εξαγωγές, με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με τις δραστικές μειώσεις των τιμών. Συμφωνεί με τη σύνδεση των επιδοτήσεων του καπνού με την ποιότητα, που θα διαπιστώνεται από την εμπορική του τιμή και θα ενισχύει τους εκβιασμούς των καπνεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Συμφωνεί με την καταβολή των επιδοτήσεων στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όχι με βάση το φυσικό τους αριθμό, αλλά με βάση τον εθνικό μέσο όρο παραγωγής που δίνει διπλάσια επιδότηση ανά αγελάδα στις μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και σε σχέση με τις μικρές εκτατικές γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις κ. α.

Οι διαφωνίες του υπουργού Γεωργίας είναι ποσοτικές, γιατί αφορούν μικρές αποκλίσεις στις ποσοστώσεις ορισμένων και όχι όλων των αγροτικών προϊόντων όπως αγελαδινό γάλα, χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, λάδι κ.ά. Είναι όμως και διαχειριστικές, γιατί αποδέχονται τη δημοσιονομική πειθαρχία και διαφοροποιούνται σε θέματα διαχείρισης, όπως περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων στο ρύζι, εξατομίκευση ή περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων των ποσοστώσεων στο βαμβάκι. Αποδέχονται τη διατήρηση και όχι αναβάθμιση της υπάρχουσας παρέμβασης στο λάδι, που δεν παρέχει καμία ουσιαστική στήριξη στον ελαιοπαραγωγό και προκαλεί μηδαμινό κόστος στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτές οι διαφωνίες που οι περισσότερες έχουν ήδη απορριφθεί, είναι ανώδυνες για το Διευθυντήριο της ΕΕ γιατί κινούνται στη λογική του. Είναι όμως απαραίτητες, για να δημιουργεί την εντύπωση ο υπουργός Γεωργίας ότι δίνει τη δική του μάχη στην ΕΕ για τα συμφέροντα της γεωργίας της χώρας μας και ότι το Διευθυντήριο είναι δημοκρατικό και αποφασίζει, παίρνοντας υπόψη του τα συμφέροντα όλων των κρατών - μελών.

Η υποκρισία και η διγλωσσία του υπουργού Γεωργίας ξεπερνάει κάθε όριο, όταν στην ΕΕ διατυπώνει απόψεις και προτάσεις αντίθετες με αυτές που προβάλλει και εφαρμόζει με σχολαστικότητα στη χώρα μας.

  • Δεσμεύτηκε στο Συμβούλιο Υπουργών να φέρει στην επόμενη διαχειριστική επιτροπή το θέμα των καπνοπαραγωγών του νομού Σερρών, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο, επειδή με ευθύνη των καπνεμπόρων δεν υπέγραψαν εμπρόθεσμα τα συμβόλαια. Σε παρόμοιο, όμως, αίτημα των καπνοπαραγωγών δήλωσε αναρμοδιότητα, τους θεώρησε υπεύθυνους για την εκπρόθεσμη υπογραφή των συμβολαίων και σαν Πόντιος Πιλάτος τούς υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Διατύπωσε στο Συμβούλιο Υπουργών την ευχή να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα στους καπνοπαραγωγούς ότι θα υλοποιούνται έγκαιρα τα συμβόλαιά τους για να μην τα αξιοποιούν εκβιαστικά σε βάρος τους οι καπνέμποροι, επειδή συνδέονται με τις επιδοτήσεις. Στη χώρα μας, όμως, δε διασφαλίζει την έγκαιρη υλοποίησή τους με ισόποση εγγυητική επιστολή τραπέζης των καπνεμπόρων, όπως γίνεται και με τους εκκοκκιστές βαμβακιού, γιατί θέλει να στηρίζει συγκεκριμένους καπνεμπόρους.

Το "θέατρο σκιών" του υπουργού Γεωργίας το έχουν δει τόσες φορές οι αγρότες που ξέρουν εκ των προτέρων ότι πολύ εύκολα ο υπουργός θα ξεχάσει του ανέξοδους λεονταρισμούς και θα ευθυγραμμιστεί με τις καταστροφικές προτάσεις της Επιτροπής. Η ευθυγράμμιση αυτή θα είναι ολέθρια για τους μικρομεσαίους αγρότες, γι' αυτό επιβάλλεται ο συντονισμός και η ένταση των αγώνων τους, για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.

Γ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαζέψτε» τους καπνεμπόρους (2003-04-24 00:00:00.0)
Πληρώνουν την ασυδοσία των καπνεμπόρων (1998-10-21 00:00:00.0)
Αποφάσεις ξεκληρίσματος των αγροτών (1998-06-27 00:00:00.0)
Η ΕΕ έκοψε το 20% του πριμ για τον "μπασμά" (1998-03-19 00:00:00.0)
Διοικητικές ποινές στους καπνεμπόρους; (1997-05-07 00:00:00.0)
Το χαβά τους οι καπνέμποροι (1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ