Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αποφάσεις ξεκληρίσματος των αγροτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Τη συμφωνία του Αμστερνταμ για επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών υλοποιούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων 1998 - 99 και τα συναφή μέτρα, αλλά και οι νέοι κανονισμοί για τον καπνό και το λάδι, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: "Το πάγωμα των ονομαστικών τιμών των περισσότερων αγροτικών προϊόντων για δέκατη συνεχόμενη χρονιά και η μείωση των τιμών στα υπόλοιπα (π. χ. ρύζι) σε συνδυασμό με τη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων λόγω των υψηλών προστίμων συνυπευθυνότητας, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής αυξάνει, θα εξανεμίσει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα, με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους σημερινούς (3% κατ' έτος).

Ο νέος κανονισμός για τον καπνό υπονομεύει το μέλλον της καλλιέργειας καπνού, στερεί το δικαίωμα στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με την καπνοκαλλιέργεια, μειώνει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και δίνει ένα ακόμα ισχυρό όπλο στους καπνεμπόρους να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς, αφού οι καπνέμποροι θα καθορίζουν το τελικό ύψος της επιδότησης.

Ο νέος κανονισμός για το λάδι ενισχύει την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, γιατί καταργεί την παρέμβαση και τις τιμές παρέμβασης, μειώνει την ενίσχυση στην παραγωγή και με τη νέα ποσόστωση, που είναι μικρότερη από την παραγωγή, διατηρεί υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, από τα οποία δεν εξαιρούνται πια ούτε οι μικροί ελαιοπαραγωγοί.

Η απόρριψη ακόμη και των περισσότερων διαχειριστικού χαρακτήρα αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με ομολογία της δεν είχαν κανένα δημοσιονομικό κόστος, δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του αυταρχισμού απέναντι στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

Η καταψήφιση κάποιων επιμέρους αποφάσεων από τον Ελληνα υπουργό Γεωργίας δεν απαλλάσσει στο ελάχιστο την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της για τις καταστροφικές αποφάσεις που αφορούν τις πιο φτωχές και άγονες περιοχές της χώρας μας, γιατί αυτές οι αποφάσεις εξειδικεύουν την "Ατζέντα 2000" για τη γεωργία που υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκληση όμως αποτελεί η προσπάθεια του υπουργού Γεωργίας να εξωραϊσει με διάφορες αλχημείες το νέο καταστροφικό κανονισμό για το λάδι και συνολικότερα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, για να δικαιολογήσει έτσι τους πρόσφατους λεονταρισμούς, που πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις μετατρέπονται σε υποταγή και συμφωνία με αυτά που μέχρι χτες κατάγγελνε σαν καταστροφικά για τη χώρα μας.

Οι αποφάσεις αυτές αλλά και οι επερχόμενες στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", κάνουν μονόδρομο την ενότητα και τον αγώνα των αγροτών με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής".

"Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, όπως μέχρι τώρα, θα στηρίξει ανυποχώρητα και με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για να αποτραπεί το ξεκλήρισμά τους. Θα δυναμώσει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ