Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό διωγμόν η καπνοπαραγωγή

Το Συμβούλιο Υπουργών έλαβε την οριστική και τελεσίδικη απόφαση, εγκρίνοντας, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, την καταστροφική πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Καπνού. Η απόφαση ανατρέπει ριζικά τη μέχρι τώρα κοινοτική πολιτική στον τομέα του καπνού, εξαγγέλλοντας δημόσια το στόχο σταδιακής συρρίκνωσης της κοινοτικής καπνοπαραγωγής στο όνομα άλλων διεθνών "συμφερόντων". Με την απόφαση, για πρώτη φορά, θεσπίζεται από την 1η Γενάρη 1999 καθεστώς εξαγοράς από τις Βρυξέλλες των ατομικών ποσοστώσεων των καπνοπαραγωγών που θα αποσύρονται, στόχος που αρχικά θα μειώσει την παραγωγή, ενώ στοχεύει μακροπρόθεσμα στην εξαφάνισή της. Η νέα αναθεώρηση, που θα ισχύσει για μια τριετία, σκοπεύει επίσης στη σταδιακή συρρίκνωση αρχικά ορισμένων ποικιλιών, όπως οι ελληνικές ποικιλίες Βιρτζίνια και τα Μπέρκλεϊ, ορίζοντας μεταβλητό ποσοστό πριμοδότησης μεταξύ 30% και 45%. Ως γνωστόν, στις "κακές" ποικιλίες με χαμηλή πριμοδότηση έχουν ενταχθεί οι παραπάνω ελληνικές ποικιλίες, που αποτελούν πάνω από το ένα τρίτον της ελληνικής παραγωγής και οι οποίες είχαν πριμοδοτηθεί εξαιρετικά την προηγούμενη δεκαπενταετία. Ο Στ. Τζουμάκας ισχυρίζεται ότι η Κομισιόν "υποσχέθηκε", λέει, "να καθορίσει μη δελεαστικό τίμημα κατά τις εξαγορές των ποσοστώσεων, ώστε να αποφευχθεί η μαζική εγκατάλειψη". Πρόκειται για πρωτοφανή ομολογία ότι η νέα ρύθμιση στοχεύει στο "μαζικό" ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών. Προβλέπεται "να μεσολαβεί διάστημα 4 μηνών μεταξύ της υποβολής της αίτησης εξαγοράς από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό και την πραγματοποίηση της εξαγοράς". Η εφαρμογή του συστήματος δημοπρασιών για τα συμβόλαια καλλιέργειας προβλέπεται "σε εθελοντική βάση". Αντίθετα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος. Ο Στ. Τζουμάκας καταψήφισε την τελική πρόταση για τα καπνά, αλλά έτσι και αλλιώς, η αναθεώρηση της ΚΟΑ αποφασίστηκε από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και θα ισχύσει κανονικά από την 1/1/1999 για τους καπνοπαραγωγούς. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο Στ. Τζουμάκας καταψήφισε την πρόταση για τον καπνό είναι:

1) Δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για θέσπιση ξεχωριστής εξαίρεσης από το πρόγραμμα εξαγοράς ποσοστώσεων για τις ευαίσθητες περιοχές και ξεχωριστής εξαίρεσης για τις εκλεκτές ποικιλίες που ανήκουν στις ομάδες 6, 7 και 8. Η πρόταση του κ. Τζουμάκα είχε χαρακτήρα σωρευτικό για τις εξαιρέσεις που ζητούσε. Αντίθετα, η απόφαση του Συμβουλίου έχει διαζευκτικό χαρακτήρα για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

2) Δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για καθορισμό του ελαχίστου επιπέδου μεταβλητής πριμοδότησης στο 20%. Αντίθετα, το Συμβούλιο προσδιόρισε αυτό το επίπεδο στο 30%.

Η ελληνική πλευρά μπορούσε να καταψηφίσει το σύνολο του "μεγάλου πακέτου" και όχι μόνο τα καπνά, ώστε να δώσει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στην αντίδρασή της. Δεν έκανε ούτε αυτό (...), επαναλαμβάνοντας την πάγια πολιτική υποτέλειας των τελευταίων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ