Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Λευκωσία ο Κ. Στεφανόπουλος

Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, η θέση της ελληνικής πλευράς, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο επισκέφτηκε νωρίς χτες το πρωί το Κυπριακό Μουσείο και λίγο αργότερα πήγε στο Μοναστήρι του Κύκκου. Εκεί επισκέφτηκε τον τάφο του Μακάριου, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Το απόγευμα ο Κ. Στεφανόπουλος είχε στη σουίτα του ξενοδοχείου "Χίλτον", όπου διαμένει, διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και με τον γενικό συντονιστή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η κάθε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων διήρκεσε μόνο 15 λεπτά και σ' αυτές παρίσταντο ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ροδουσάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος προσφωνώντας, αργά το απόγευμα ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έπαψαν να επιδιώκουν μια ειρηνική λύση του προβλήματος σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα. "Προκειμένου να διευκολυνθεί η λύση αυτή, είπε, Ελλάς και Κύπρος έχουν προβεί σε σημαντικότατες κινήσεις καλής θελήσεως, αποδεχόμενες την ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν και αυτή δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της κυπριακής πραγματικότητας, αφού ουδέποτε υπήρξε στην Κύπρο γεωγραφικός ή άλλος διαχωρισμός μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στοιχείου. Η Ελλάς, συνέχισε, χάριν της ζητούμενης λύσεως, τάσσεται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και κοινή ιθαγένεια των πολιτών της. Οι δύο κοινότητες θα απολαμβάνουν πλήρους πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο των ομόσπονδων καντονιών τους, ενώ στο ομοσπονδιακό επίπεδο θα λειτουργούν οι δημοκρατικοί κανόνες, αλλά με κατοχυρωμένη ουσιαστική συμμετοχή της μειοψηφίας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων".

Στο σημείο αυτό ο Κ. Στεφανόπουλος κατηγόρησε την Τουρκία ότι ακολουθεί μια πολιτική που συνίσταται στην παραγνώριση κάθε αρχής δικαίου, στην από μέρους της περιφρόνηση όλων των αποφάσεων και των προσπαθειών του ΟΗΕ και στη συνεχή ανάκληση και ακύρωση κάθε προηγούμενης θέσης της. Στο παρελθόν, τόνισε, ζητούσε επίμονα ομοσπονδία, μόλις αυτό έγινε δεκτό, απαίτησε συνομοσπονδία. Τώρα αξιώνει την αναγνώριση της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών και ουσιαστικά αρνείται να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, που δημιούργησε η ίδια, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να διατηρήσει και νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της στρατιωτικής εισβολής.

Καταλήγοντας, ο Κ. Στεφανόπουλος διακήρυξε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε σκέψη, πρόταση ή απόπειρα διχοτόμησης της Κύπρου. Θεωρεί, είπε, ότι η μη λύση δεν είναι λύση και ευελπιστεί ότι η διεθνής κινητικότητα θα καταστεί περισσότερο ουσιαστική και ελπίζει να καταστεί αποτελεσματική. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, μετάβασή του στην Πάφο και κατά την επιστροφή του θα επισκεφθεί και τη Λεμεσό.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη του Ντεμιρέλ στα Κατεχόμενα, που επρόκειτο να αρχίσει αύριο Κυριακή, αναβλήθηκε για τα μέσα Ιουλίου, προφανώς για να συμπέσει με την 24η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ