Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Δέσμιοι των επιδιώξεων του ΝΑΤΟ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας παρουσιάζει προβλήματα και αυτό τη στιγμή που ολοένα και αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα.

Οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, είπε, οδηγούνται σε μία συρρίκνωση και γι' αυτό ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή, αλλά και γιατί ο προσανατολισμός της άμυνας της χώρας είναι τέτοιος που κυρίως εξυπηρετεί και εναρμονίζεται με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Συνακόλουθα οδηγούμαστε λόγω της συρρίκνωσης και στη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών, ένα προσωπικό άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο, ενώ θα παραδοθούν στους "στρατηγικούς επενδυτές" όλα εκείνα τα τμήματα που ενδιαφέρουν λόγω κέρδους το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το ΚΚΕ φυσικά και τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής αμυντικής θωράκισης της χώρας και υπέρ της ελληνοποίησης των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές, είπε, πρέπει να βρίσκονται στον έλεγχο του κράτους, αλλά κάτι τέτοιο δε γίνεται, αφού υπάρχει έλλειψη αναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Σχολιάζοντας δε τη θέση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι το 40% των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από τις εγχώριες βιομηχανίες, είπε ότι έχουμε μία κλασική εφαρμογή της ρήσης ότι οι "αριθμοί ευημερούν".

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση δε δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή, δε δίνει τα ανάλογα χρήματα ούτε έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αρκούμενη απλώς σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ανέφερε δε το παράδειγμα της ΠΥΡΚΑΛ, στην οποία ένα σημαντικό μέρος των μηχανημάτων δε λειτουργεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες έχουν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η ειρηνική και εμπορική κατεύθυνση.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στις παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες πρέπει να αφορούν μόνο ό,τι δεν είναι δυνατόν να παραχθεί στην Ελλάδα. Εθεσε δε και το σοβαρό ζήτημα που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να υπάρχουν στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη από το εξαγγελθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είπε ότι οι διάφορες συμπαραγωγές που γίνονται πρέπει να αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη στο θέμα του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στις αμυντικές βιομηχανίες. Μιλάτε, είπε, για υπεράριθμους στην ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ, αλλά αν υπήρχε σχεδιασμός με βάση την αύξηση της παραγωγής, τότε το πιθανότερο θα ήταν ότι θα υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Τόνισε δε ότι το προσωπικό των αμυντικών βιομηχανιών θα έχει την τύχη που θα έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλαίσιο του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είπε, είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα σχεδιάζει την αμυντική βιομηχανία με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και όχι τα διάφορα σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ