Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τις εγκαταλείπει στη μοίρα τους η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με τις οποίες κατέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης στην απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν μέρος στη συζήτηση της Επερώτησης. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν, τόσο το γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και την εξειδίκευση κατά εταιρία.

Ο Στρ. Κόρακας ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΠΥΡΚΑΛ, η οποία υπήρξε θύμα της "ιεράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας", καθώς ο Μποδοσάκης την παρέδωσε στο δημόσιο το 1982 με 11 δισ. δρχ., χρέη που αναλογούν σήμερα σε 90 δισ. δρχ. Τα χρέη αυτά φορτώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, παρόλο που είναι η μοναδική μονάδα με καθετοποιημένη παραγωγή πυρομαχικών και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου κάλυπτε κατά 100% τις ανάγκες του ελληνικού στρατού σε πυρομαχικά.

Παρά την προσφορά της ΠΥΡΚΑΛ, οι κυβερνήσεις την άφησαν στη μοίρα της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δανεισμός της, φτάνοντας σήμερα τα χρέη της στα 138 δισ. Οι κυβερνώντες περιόρισαν τη συμμετοχή της και μείωσαν τις σχετικές παραγγελίες, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσαν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Το μέλλον της, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προοιωνίζεται δυσοίωνο και είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη βιωσιμότητάς της δόθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος, μάλιστα, έχει συμφέροντα σε ανταγωνιστική εταιρία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχει μειωθεί το προσωπικό της σε 1.700 άτομα, την ίδια στιγμή που το 1982 απασχολούσε 3.950, ενώ το 1998 προβλέπονται παραγγελίες 14 δισ. δρχ., την ίδια στιγμή που τα έξοδά της ανέρχονται στα 26 δισ.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η ΠΥΡΚΑΛ έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και ούτε να οδηγηθεί στη συρρίκνωση. Πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη της και να ενταχθεί στον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Μ. Κωστόπουλος, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι τα όπλα είναι τα πρώτα σε τζίρο διεθνώς, την ίδια στιγμή που 3 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν. Τόνισε ότι οι "σύμμαχοί μας" Γερμανοί και Αμερικανοί είναι αυτοί, που υποκινούν τους Τούρκους, καθώς μας βλέπουν σαν πελάτες για να πουλούν τα όπλα τους. Είπε δε ότι η αύξηση της συμμετοχής των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων θα σήμαινε περιορισμό της εξάρτησης από το εξωτερικό και τόνισε ότι αυτό που προέκυψε από τις επισκέψεις που βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν στους χώρους των βιομηχανιών είναι ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά. Διάβασε, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση των σωματείων της ΕΒΟ, με την οποία εκφραζόταν η αγωνία των εργαζομένων, καθώς δεν παίρνεται κανένα μέτρο και δεν προωθείται κανένα πρόγραμμα.

Στην ΕΑΒ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία αναπτυγμένη επιχείρηση, που διαθέτει άρτια εξοπλισμένο προσωπικό και πολύ καλές εγκαταστάσεις.

Οι κυβερνήσεις, όμως, υποθήκευσαν το μέλλον της, τη δυσφήμισαν και την υπονόμευσαν. Οι αλλαγές στις διοικήσεις ήταν συχνές, ενώ δεν έλειψαν και οι ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις έγιναν και είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη αγορά του αιώνα δεν εξασφαλίστηκε το απαραίτητο "κερδοφόρο φορτίο" και δεν καλύφθηκε από το υπουργείο Αμυνας το έξτρα κόστος για τα αεροσκάφη F-16. Η εταιρία οδηγήθηκε στα δάνεια, ενώ η μείωση του προσωπικού της έχει σαν αποτέλεσμα το στύψιμο και την υπερεκμετάλλευση αυτών που έχουν απομείνει. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν για κλείσιμο ορισμένων τμημάτων της ΕΑΒ ή για ξεπούλημά τους, τονίζοντας ότι αυτά εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο Στ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην ΕΒΟ, τονίζοντας ότι είναι η μοναδική βιομηχανία οχημάτων, η οποία διαθέτει ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό και είναι σε θέση να παράγει νέου τύπου άρματα βαρέως τύπου, ανταλλακτικά για οχήματα και μία σειρά άλλες δραστηριότητες. Υπενθύμισε δε ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την παραγωγή από την ΕΒΟ του πρώτου φορτηγού ΣΤΑΓΙΕΡ. Η επιχείρηση, είπε, έχει το χρόνο 25 δισ. δρχ. κύκλο εργασιών, ενώ αρκετά είναι και τα κέρδη της. Εχει δε ίδια συμμετοχή κατά 50% στα προγράμματα επενδύσεων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το δόγμα που λέει ότι όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι προβληματικές καταρρέει στη συγκεκριμένη εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ