Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δημοσιογράφοι παραπέμπονται ξανά για κατασκοπία

Εφεση άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λ. Καράμπελας κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο απαλλάσσονταν οι δημοσιογράφοι Γ. Χαρβαλιάς, Ν. Καραγιάννη, Εμμ. Κοττάκης και Γ. Παπαθανασόπουλος από την κατηγορία της κατασκοπίας

Δημοσιογράφοι παραπέμπονται για κατασκοπία, γιατί άσκησαν το λειτούργημά τους ενημερώνοντας την κοινή γνώμη! Η είδηση που διαβάζετε δεν αφορά την Τουρκία ούτε κάποια τριτοκοσμική χώρα. Αφορά την Ελλάδα. Ναι, σωστά διαβάσατε, την Ελλάδα του 1998. Την Ελλάδα των "εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη και του Θ. Πάγκαλου" και όχι την Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες, όταν διώκονταν άτομα για κατασκοπία και στη συνέχεια τους έστηναν στον τοίχο.

Ηθικός αυτουργός για τη δίωξη των δημοσιογράφων ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου του στάλθηκε φάκελος με τα σχετικά δημοσιεύματα στην Εισαγγελία και στη συνέχεια ασκήθηκε δίωξη εναντίον των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λ. Καράμπελας άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο απαλλάσσονταν οι δημοσιογράφοι Γ. Χαρβαλιάς, Ν. Καραγιάννη, Εμμ. Κοττάκης και Γ. Παπαθανασόπουλος από τις βαρύτατες κατηγορίες της κατασκοπίας, παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και ηθικής αυτουργίας στην παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Πρόσφατα οι δημοσιογράφοι είχαν απαλλαγεί με το υπ' αριθμό βούλευμα 2169/1998 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών από τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονταν.

Τα δημοσιεύματα αφορούσαν στοιχεία και έγγραφα για συμβιβαστική ονομασία στο θέμα της ονομασίας της "Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" ("Ελεύθερος Τύπος"). Παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα ("Απογευματινή), όταν τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, ενώ τα συμφέροντα της Ελλάδας επέβαλαν να γίνει γνωστή η προκλητικότητα της Τουρκίας. Το τρίτο δημοσίευμα αφορούσε έγγραφο για τις σχέσεις Πάγκαλου και Πατριάρχη Βαρθολομαίου ("Ελεύθερος Τύπος").

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Καράμπελας ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών να κάνει δεκτή την έφεσή του και να μεταρρυθμίσει στο σύνολό του το βούλευμα 2169/98 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, γιατί κατά την άποψή του "δεν εκτιμήθηκαν ορθά οι καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων και τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ανάκριση".

Στην έφεσή του ο εισαγγελέας Λ. Καράμπελας υποστηρίζει ότι "έπρεπε κατ' ορθή εκτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας να παραπεμφθούν σε δίκη" οι τέσσερις δημοσιογράφοι. Μάλιστα, ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι υπάρχει συρροή εγκλημάτων παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και κατασκοπίας, τη στιγμή που "έννομο αγαθό είναι η εξωτερική υπόσταση του κράτους, το οποίο διαφορετικά διατρέχει κίνδυνο εξουθένωσης, μείωση της ισχύος ή της εδαφικής ακεραιότητας ή και της αφάνειάς του" (άρθρα 138 και 142 που Ποινικού Κώδικα με τίτλο "Προδοσία χώρας").

Τέλος, ο Λ. Καράμπελας υποστηρίζει ότι από τη δημοσίευση των επίμαχων δημοσιευμάτων υπάρχει παράβαση των άρθρων 146 και 148 του Ποινικού Κώδικα, με αποτέλεσμα "να εκτεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ελλάδας, να μειωθεί το κύρος της έναντι της διεθνούς κοινότητας και να στερηθεί τη δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ