Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πεθαίνουν και τα ζώα στο Ιράκ

Οι πινακίδες που προειδοποιούν τους επισκέπτες να μην ταϊζουν τα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης είναι πλέον περιττές, καθώς τα εφτά χρόνια που έχουν περάσει με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε βάρος του Ιράκ, ευθύνονται ήδη για την εξόντωσηαρκετών αγρίων ζώων.

"Εκείνο που προσπαθούμε είναι να κρατήσουμε τα ζώα ζωντανά", δηλώνει ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Χισάν Μοχάμεντ Χουσεϊν "αυτό που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια, καθώς συχνά μια σειρά ιώσεων ταλαιπωρεί τα ζώα".

Ομως, δηλώνει ότι τα ζώα δεν είναι εκείνα που βρίσκονται στις προτεραιότητες του Ιράκ, όπου όπως εκτιμούν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών το ένα τρίτο των παιδιών και το ένα τέταρτο των ενηλίκων υποφέρουν από υποσιτισμό.

Οι ασθένειες, και λιγότερο η πείνα, είναι η αιτία εξόντωσης των ζώων στον Κήπο της Βαγδάτης, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 300 πουλιά και ζώα, ενώ το 1991 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 500.

Το κλουβί των λιονταριών είναι άδειο. Ο τελευταίος του ένοικος πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια. Καμηλοπαρδάλεις δεν υπάρχουν πια στον κήπο.

Μια 15χρονη τίγρη της Βεγγάλης και μια 7χρονη σιβηρική τίγρη έχουν επιζήσει. Είναι και οι δύο αρσενικές. Οι σύντροφοί τους πέθαναν πριν από τρία χρόνια.

Το προσωπικό του ζωολογικού κήπουκαταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσει όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση τα ζώα, δίνοντάς τους πολλές φορές μερίδιο από το ήδη πενιχρό γεύμα τους, εξ αιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η αρκούδα του κήπου είναι πλέον "φυτοφάγο" ζώο, καθώς καθημερινά σιτίζεται με μαρούλια, καρότα και ψωμί. Δεν υπάρχει κρέας και σπανίως πια δοκιμάζει μέλι.

Ο ζωολογικός κήπος δεν έχειτη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα ζώα που πεθαίνουν.

Παρά την έλλειψη λιονταριών, καμηλοπαρδάλεων, στρουθοκαμήλωνο ζωολογικός κήπος της Βαγδάτης παραμένει ο αγαπημένος χώρος περιπάτου των οικογενειών, των νεαρών ζευγαριών και των στρατιωτών που βρίσκονται σε άδεια. Τον κήπο επισκέπτονταικαθημερινά γύρω στα 3.000 άτομα.

Ο ζωολογικόςκήπος δεν έπαθε σχεδόν καμιά ζημιά από τους βομβαρδισμούς του 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Ομως το μέλλον του παραμένει σκοτεινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ