Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Κοζλοντούι

Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (ΕΒRD) επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία, για να επαναδιαπραγματευτούν το κλείσιμο των πιο παλιών αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούι.

Οι ειδικοί της EBRD άρχισαν διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε την παράταση και πέραν του φετινού έτους της προθεσμίας για το κλείσιμο των τεσσάρων πιο παλιών αντιδραστήρων.

Το 1993, η Βουλγαρία είχε δεσμευτεί στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου να κλείσει πέρυσι τους αντιδραστήρες 1 και 2, και φέτος τους αντιδραστήρες 3 και 4 του Κοζλοντούι.

Η Ομάδα των "Επτά" είχε θέσει στη διάθεση της Βουλγαρίας βοήθεια ύψους 24 εκατομμυρίων Ecu από την EBRD για τον εκσυγχρονισμό των δυο πιο νέας τεχνολογίας αντιδραστήρων του Κοζλοντούι - του 5 και του 6 - και δυο θερμοηλεκτρικών σταθμών. Ομως, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις απαιτούμενες δαπάνες ανανέωσης των αντιδραστήρων. Και

καθώς οι εργασίες εκσυγχρονισμού των δυο αντιδραστήρων έχουν καθυστερήσει, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών προβλημάτων, η βουλγαρική κυβέρνηση ζήτησε να δοθεί παράταση για το κλείσιμο των τεσσάρων πιο παλιών αντιδραστήρων. Το σίριαλ με το Κοζλοντούι, όπως φαίνεται, θα έχει πολλά επεισόδια.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

- - - - - - - - - - - - - -

Ποδηγός

Το γραφείο οικοτουριστικής ανάπτυξης που λειτουργεί στη Δαδιά μάς πληροφορεί ότι διαθέτει τριάντα ποδήλατα βουνού ΜΤΒ με πλήρη εξοπλισμό, κιάλια, χάρτες για αξέχαστες βόλτες στο εκπληκτικό δάσος. Υπάρχουν ειδικές διαδρομές που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν εντυπωσιακές ρεματιές, αγροτικές περιοχές και να παρατηρήσουν τα σπάνια αρπακτικά πουλιά της περιοχής. Οσοι πιστοί...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Οικονομική του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων

Δεν πάει πολύς καιρός που τα "πράσινα οικονομικά" έκαναν την εμφάνισή τους στις πανεπιστημιακές σχολές και ως εκ τούτου η βιβλιογραφία που υπάρχει είναι μικρή. Ο δρόμος φυσικά για την εφαρμογή τους είναι μακρύς και δύσβατος. Τα συμφέροντα που θίγονται είναι ισχυρά και αντιδρούν. Ομως η αρχή έχει γίνει και το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Από την άποψη αυτή η έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις GUTENBERG του κλασικού πλέον έργου του Tom Tietenberg (σ.σ. δύο τόμοι) είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν με τρόπο δογματικό και αντιεπιστημονικό ότι είναι ασύμβατη η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη. Επιμένουν δηλαδή σ' ένα χρεοκοπημένο μοντέλο που κατάφερε να οδηγήσει στη φτώχεια το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη και να καταστρέψει το περιβάλλον. Φυσικά δεν υπάρχουν συνταγές για όλες τις περιπτώσεις. Π.χ. πόσο θα "κοστολογηθεί" η απώλεια ανθρώπινων ζωών από ένα βιομηχανικό ατύχημα; Ομως, υπάρχουν πολλές εφαρμογές. Ας παρακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κακάντου της Αυστραλίας. Μια περιοχή 50 τ. χλμ. σ' έναν προστατευόμενο δρυμό. Εκεί υπάρχουν ορυχεία χρυσού, λευκόχρυσου και παλλάδιου. Προστασία ή εξόρυξη; Μ' άλλα λόγια νέες θέσεις εργασίας (κι αύξηση του εισοδήματος) ή υποβάθμιση της περιοχής; Κάνοντας χρήση μοντέλων κόστους - ωφέλειας εξειδικευμένοι οικονομολόγοι κατέληξαν ότι η αξία προστασίας ήταν 435 εκατ. δολ., ενώ η αξία εκμετάλλευσης 102 εκατ. δολ. Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση της άδειας στις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος; Είναι πολύ νωρίς να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Ομως, το ενδιαφέρον είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη διαχείρισή τους;(2024-05-02 00:00:00.0)
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων(2021-11-30 00:00:00.0)
Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ(2011-03-30 00:00:00.0)
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ(2004-02-04 00:00:00.0)
Το μέλλον θα δείξει...(1999-04-30 00:00:00.0)
Μαγική εικόνα(1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ