Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγική εικόνα

Αθήνα και Σόφια προβάλλουν τα κοινά τους συμφέροντα

ΣΟΦΙΑ (του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Η "εικόνα", τουλάχιστον, των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων είναι τόσο "καλή" που ο Θ. Πάγκαλος δεν ανέχτηκε μια ερώτηση η οποία θα την "αμαύρωνε" και αντέδρασε με τον "γνωστό" του τρόπο. "Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά, είπε ο υπουργός, ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι οι χειρότεροι εχθροί της κυβέρνησης και κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις".

Η ερώτηση που ενόχλησε τον υπουργό αφορούσε τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Αφού εξαπέλυσε τους "μύδρους" του ο Θ. Πάγκαλος, υποστήριξε ότι "κακώς παρουσιάζεται ως ελληνοβουλγαρικό πρόβλημα" το Κοζλοντούι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι εχθρός της πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο - όπως είπε - υπάρχουν αυτά τα εργοστάσια. Εχουν σημασία για τη βουλγαρική οικονομία και η κατασκευή τους ήταν επιλογή άλλων εποχών. Το θέμα, κατέληξε, πρέπει να συζητηθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και των αρμόδιων, όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός για την πυρηνική ενέργεια και η ΕΕ.

Προφανώς, η έκρηξη του υπουργού δείχνει την προσοχή με την οποία η Αθήνα προσεγγίζει τη Σόφια για πολλούς και διάφορους λόγους, οικονομικούς (διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου και συμμετοχή του στον "πλειστηριασμό" των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Βουλγαρίας) και πολιτικούς (πάντοτε οι καλές ελληνοβουλγαρικές σχέσεις λειτουργούσαν ως αντίβαρο στο τουρκικό ενδιαφέρον στην περιοχή).

Χτες υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, που συμμετέχει στην επίσκεψη, και τον ομόλογό του της βουλγαρικής κυβέρνησης, μια "Συμφωνία Συνοριακής Συνεργασίας".

Ο Θ. Πάγκαλος υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης διακίνησης σε βάθος 2 χιλιομέτρων, την οποία η Σόφια αποδέχτηκε, κατ' αρχήν θετικά.

Κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Μιχάλκοβα επιβεβαιώθηκε πως η επόμενη επαφή της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, η οποία τείνει να γίνει "θεσμός" θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Μάη στο Τέρνοβο της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ