• Μ. Μπόσκου: Ξεπουλάτε κατ' επιταγήν του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών
  • - Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και έτσι χτες έφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες οι Οργανισμοί Λιμένος... - 1999-01-20 00:00:00.0"/>
  • Μ. Μπόσκου: Ξεπουλάτε κατ' επιταγήν του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών
  • - Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και έτσι χτες έφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες οι Οργανισμοί Λιμένος... - 1999-01-20 00:00:00.0" /> Ξεπουλάνε και τα λιμάνια! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΒΟΥΛΗ
    Ξεπουλάνε και τα λιμάνια!
    • Νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετατρέπει σε ΑΕ τους Οργανισμούς των Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
    • Θα αποτελέσει "πιλότο" για το ξεπούλημα και των υπόλοιπων λιμανιών, είπε ο Στ. Σουμάκης
    • Μ. Μπόσκου: Ξεπουλάτε κατ' επιταγήν του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών

    Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και έτσι χτες έφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης και μάλιστα ένα ποσοστό των μετοχών τους, που μπορεί να φτάσει μέχρι το 49%, ενδέχεται να πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου.

    Οπως δε δήλωσε χτες στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,η ιδιωτικοποίηση αυτή των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας θα λειτουργήσει πιλοτικά για το ξεπούλημα - σε σύντομο χρονικό διάστημα - και των λιμανιών της Πάτρας, του Βόλου, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

    Την πολιτική του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, κατήγγειλε μιλώντας στην επιτροπή η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και τόνισε ότι αυτή η πολιτική είναι μία συγκεκριμενοποίηση των κατευθύνσεων που δίνει η σχετική "Πράσινη Βίβλος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο υλοποιεί αυτές τις κατευθύνσεις, αλλά υιοθετεί και τις πιο ακραίες μορφές τους, τις προχωράει ακόμα πιο πέρα και αναδεικνύεται σε πρωτοπόρα στη συμμόρφωση με τις επιταγές των Βρυξελλών.

    Η μετατροπή των οργανισμών των λιμανιών σε ΑΕ, είπε η βουλευτής, θα έχει συνέπεια στα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων σε αυτούς και στη συνταγματική πρόβλεψη για τη μονιμότητα. Επίσης τίποτα δε διασφαλίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, καθώς με ένα νέο οργανόγραμμα μπορεί να πεταχτούν έξω από τις υπηρεσίες τους αρκετοί εργαζόμενοι.

    Εκτός των παραπάνω, η Μ. Μπόσκου κατήγγειλε ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση υποβαθμίζει το ρόλο που παίζουν τα λιμάνια στην οικονομία της χώρας, καθώς δίνεται προτεραιότητα μόνο στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και αφήνονται στην τύχη τους όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εγκατάλειψη των νησιών, αφού μία σειρά από δραστηριότητες που τα εξυπηρετούσαν εγκαταλείπονται. Ενας ακόμα κίνδυνος και μάλιστα αρκετά σοβαρός είναι ότι θα ενταθεί η ασυδοσία των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα λιμάνια για τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή. Πρόσφατη άλλωστε, είπε η βουλευτής, είναι η περίπτωση της χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξή τους στην περιοχή, όπως και η αποκάλυψη φορτίου αμερικανικών όπλων στο λιμάνι της ίδιας πόλης.

    Επιφυλάξεις για τη διαδικασία της μετατροπής των δύο οργανισμών σε ΑΕ, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι η κατάσταση στα δύο λιμάνια δεν πάει άλλο και αναγνώρισε ότι η μετατροπή σε ΑΕ απορρέει από υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα υπερθεμάτισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση, η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι δε θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και είπε ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν προκειμένου να μη χάσουν τα λιμάνια της χώρας μας πελάτες προς όφελος λιμανιών γειτονικών χωρών της περιοχής που αναπτύσσονται ραγδαία.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ από την πλευρά της ΝΔ δηλώθηκε ότι παρόλο που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, εν τούτοις διαφωνούν με το νομοσχέδιο, επειδή φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ