Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίος ο δημόσιος φορέας της πολεμικής βιομηχανίας
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ με Επερώτησή τους κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που εγκαταλείπει τις πολεμικές βιομηχανίες
  • Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή τους στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων

H κυβερνητική πολιτική που αφήνει τις δημόσιες πολεμικές βιομηχανίες να μαραζώνουν βρέθηκε χθες στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών του ΚΚΕ, καθώς στη Βουλή συζητήθηκε Επερώτηση του Κόμματος για την κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αμυντική βιομηχανία έχουν την κύρια αιτία τους στα εμπόδια που δημιουργεί η δράση των πολυεθνικών εταιριών όπλων, στα προβλήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στα εξοπλιστικά προγράμματα που επιβάλλονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και βεβαίως στα συμφέροντα κυρίως των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για την αύξηση του ποσοστού τους στους εξοπλισμούς.

Οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της αμυντικής βιομηχανίας ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, Ναυπηγεία, υπογράμμισαν οι βουλευτές στις παρεμβάσεις τους, διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικό να απορροφήσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος και τις καθημερινές ανάγκες για υλικά και υπηρεσίες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις αυτές, τόνισαν, πρέπει να μείνουν υπό πλήρη δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας πολεμικής βιομηχανίας με κορμό τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Αμυνας που κλήθηκε να απαντήσει στην Επερώτηση, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις κρατικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι αυτές καλύπτουν ήδη το 40% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά το ότι στην ομιλία του απέκλεισε το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν οι επιχειρήσεις αυτές, εντούτοις είπε ότι πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες θα εισέλθουν σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ